Čekių skandalo herojumi tapusiam Radviliškio politikui -- beveik 14 tūkstnčių eurų ieškinys

Šiaulių apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras Donatas Micevičius kreipėsi į teismą su civiliniu ieškiniu dėl 13,7 tūkst. eurų, kaip nepagrįstai išmokėtų buvusiam Radviliškio rajono savivaldybės tarybos nariui Justinui Kvėgliui, grąžinimo į Radviliškio rajono savivaldybės biudžetą.

Prokurorų manymu, Radviliškio politikui buvo nepagrįstai išmokėta 13,7 tūkst. eurų. <br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Prokurorų manymu, Radviliškio politikui buvo nepagrįstai išmokėta 13,7 tūkst. eurų. <br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-11 11:59, atnaujinta 2024-01-11 12:06

Žiniasklaidoje praėjusiais metais pasirodžius informacijai, kad nemažai šalies savivaldybių tarybos narių jiems skirtas išmokas naudoja neteisėtai, Šiaulių apygardos prokuratūra pradėjo tyrimą dėl netinkamai panaudotų Radviliškio rajono savivaldybės tarybos narių veiklai apmokėti skirtų išmokų ir galimo viešo intereso pažeidimo.

Prokuroro D. Micevičiaus atlikto tyrimo metu nustatyta, kad Justinas Kvėglys Radviliškio rajono savivaldybės tarybos nariu buvo nuo 2019 metų balandžio iki 2023 metų gegužės ir per šį laikotarpį iš savivaldybės biudžeto gavo 13,7 tūkst. eurų tarybos nario veiklai apmokėti. Didžioji dalis pinigų – 12,8 tūkst. eurų buvo skirta automobilio Porsche nuomai, o 920 eurų – automobilio remontui.

Prokuroro surinkti duomenys rodo, kad praėjus pusmečiui nuo rajono savivaldybės tarybos nario kadencijos pradžios tarp J. Kvėglio ir jo tėvo valdomos uždarosios akcinės bendrovės buvo sudaryta automobilio nuomos sutartis. Pastarasis tarybos narys taip pat buvo ir tėvo valdomos įmonės padalinio vadovas. Nustatyta, kad nuo 2019 metų lapkričio J. Kvėglys įmonei už nuomą kas mėnesį mokėdavo po 320 eurų, o padidinus tarybos nariams mokamas išmokas buvo padidinta ir automobilio Porsche nuomos suma – iki 370 eurų. Radviliškio rajono savivaldybei pateiktos 42 sąskaitos faktūros dėl automobilio nuomos.

Taip pat nustatyta, kad 2021 metų rugsėjį J. Kvėglys tapo šios uždarosios akcinės bendrovės direktoriumi ir nuo tada pats buvo ir nuomotojas, ir nuomininkas. Sąskaitos už automobilio nuomą taip pat buvo teikiamos ir karantino laikotarpiu, kai tarybos ir komitetų posėdžiai vyko nuotoliniu būdu, nes buvo apribotas judėjimas ir draudžiami susibūrimai.

Tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, jog automobilio remonto ir nuomos išlaidos yra nepagrįstos, nes sąskaitos už automobilio remontą pateiktos be darbų detalizacijos, nenurodyta, koks automobilis remontuotas ir visos sąskaitos pateiktos paskutinę mėnesio dieną. Pasibaigus tarybos nario kadencijai J. Kvėglys sudarė to paties automobilio panaudos sutartį su įmone dėl neatlygintinio naudojimosi automobiliu.

Tai pirmasis Šiaulių apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorų teismui pateiktas tokio pobūdžio ieškinys. Klaipėdos apygardos prokuratūra yra pateikusi 3 civilinius ieškinius, kuriais siekiama išieškoti atitinkamai maždaug 17 tūkst., 29 tūkst. ir 19 tūkst. eurų sumas iš kitų asmenų Tauragės savivaldybės naudai

Primename, kad savivaldybių lėšų panaudojimo tyrimuose viešojo intereso gynimo prokurorai vertina, ar pinigų sumos tarybos nariui yra išmokėtos teisėtai, o nustatę teisės aktų pažeidimus – kreipiasi su ieškiniu į teismą dėl konkrečių sumų grąžinimo į biudžetą civilinio proceso tvarka. Prokuroro ieškinyje taip pat gali būti reikalavimas pašalinti pažeidimus lėmusius teisės aktų trūkumus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.