Iš pataisos namų – sukčių skambučiai senoliams ir nurodymai „kojoms“

Pravieniškių pataisos namuose bausmę atliekantys recidyvistai rado būdą, kaip pasipildyti kišenes. Užkietėjusių nusikaltėlių taikiniu tapo Šiauliuose gyvenantys senoliai, kuriuos sukčiai maustė kurpdami istoriją apie padirbtus pinigus.

Pravieniškėse bausmę atliekantys nusikaltėliai sugebėjo du senolius įtikinti, kad kalba su pareigūnais. Tada pensininkus aplankė aferistams talkinusi moteris, kuri prisistatė esanti policininkė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pravieniškėse bausmę atliekantys nusikaltėliai sugebėjo du senolius įtikinti, kad kalba su pareigūnais. Tada pensininkus aplankė aferistams talkinusi moteris, kuri prisistatė esanti policininkė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2024, 4:27 PM, atnaujinta Jan 17, 2024, 4:32 PM

Pareigūnams prireikė vos dienos, kol išgliaudė 2022 m. rugpjūčio 21-ąją padarytus du nusikaltimus ir sučiupo sukčiautojų trijulę. 

Su įkalčiais sučiupti įkalinimo įstaigoje bausmę atliekantys 39 metų Marius Kymantas ir 35 metų Rinatas Sabitovas bei jų talkininkė 33 metų Akvilė Navickaitė kaltę pripažino vos sučiupti. Teisiamieji atgailavo ir teisme, o tai jiems garantavo trečdaliu sumažintą bausmę.

Skambinti senoliams ir pabandyti iš jų išvilioti pinigus sumanė 21 kartą teistas M.Kymantas. Šia idėja jis pasidalijo su seniai pažįstamu šiauliečiu R.Sabitovu. 20 kartų teistas vyriškis į nusikaltimus įtraukė „kojomis“ vadinamą pagalbininkę laisvėje A.Navickaitę.

Senoliams į laidinio ryšio telefonus skambino M.Kymantas. Kalinys suokė tą pačią istorija – prisistatė komunalinio ūkio darbuotoju, kuris pranešė apie sustabdytus mokėjimus už komunalines paslaugas. 

Pašnekovams ėmus klausinėti, kas nutiko, „komunalininkas“ juos nukreipdavo pas „pareigūną“, kurio vaidmenį pats ir atliko. Policininku pristatęs sukčius reikalaudavo prisistatyti ir senolius – taip išpešdavo vardą, pavardę ir gyvenamosios vietos adresą.

Tada sukčius tęsdavo sukurptą istoriją apie sulaikytus pašto darbuotojus, kurie platino padirbtus pinigus. Pas paštininkus neva buvo rasti ir sąrašai žmonių, kuriems vietoj tikrų pinigų buvo perduotos klastotės.

M.Kymantas teisme prisipažino, kad ne kartą teko nusivilti – pašnekovai tiesiog nutraukdavo pokalbį. Bet 2022 m. rugpjūčio 21-ąją sėkmė nusišypsojo dukart – ant kabliuko užkibo du per 80 metų šiauliečiai pensininkai.

Taksi išsikvietusi A.Navickaitė iš pradžių aplankė senolę, kuri „policininkei“ padavė ištirti 950 eurų. Po poros valandų vykęs vizitas pas šiaulietį pensininką nebuvo toks sklandus, nes jis nesutiko perduoti santaupų.

Jis M.Kymantui buvo prasitaręs, kad namuose turi 7100 eurų, bet policininkei apsimetusiai A.Navickaitei banknotų nedavė. Sutrikusi sukčiautoja išėjo iš namų, bet paskambinęs R.Sabitovas liepė grįžti. Bendrininkei buvo nurodyta paprašyti vandens atsigerti, o tada stverti pinigus ir sprukti.

A.Navickaitei pavyko sugriebti banknotų krūvelę. Tiesa, ji grobiu džiaugėsi neilgai, nes jau kitą dieną į dviejų mažamečių motinos namus pasibeldė kriminalistai.

Ji buvo spėjusi didžiąją dalį grobio pervesti į M.Kymanto nurodytų asmenų sąskaitas.

Bylą išnagrinėjęs teismas M.Kymantui skyrė trečdaliu sumažintą 1 metų ir 6 mėnesių įkalinimo bausmę ir ją sudėjo su dar neatliktos bausmės dalimi. Tad 22 nuosporendį išklausęs šiaulietis už grotų turės praleisti dar 2 metus ir 9 mėnesius.

Tokia pati bausmė skirta ir R.Sabitovui, kuris tikino, jog buvo įjunkęs į kvaišalus ir norėjo grąžinti skolas. Sudėjus su pernai Pakruojo teismo skirta bausme, šiauliečiui įkalinimo įstaigoje dar reikės praleisti 4 metus ir 5 mėnesius.

Pirmą kartą teistai A.Navickaitei teismas buvo gailestingas – skyrė 10 mėnesių įkalinimo bausmę, bet jos vykdymą atidėjo 2 metams.

Iš nuteistųjų trijulės priteista 7645 eurų žala, kurią ji privalės atlyginti solidariai.   

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.