Incidentas Vilniaus apylinkės teisme: teisiamieji į teisėją metė butelius su vandeniu

Vilniaus miesto apylinkės teisme ketvirtadienį įvyko retas incidentas – iš teismo posėdžio šalinami teisiamieji teisėją apmetė buteliukais su vandeniu.

 Vilniaus miesto apylinkės teisme įvyko incidentas.<br> Lrytas.lt fotokoliažas
 Vilniaus miesto apylinkės teisme įvyko incidentas.<br> Lrytas.lt fotokoliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2024, 12:03 PM, atnaujinta Feb 8, 2024, 5:04 PM

Kad toks incidentas iš tiesų buvo lrytas.lt patvirtino Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininko tarnybos atstovas ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Giedrius Janonis.

Kaltinamieji elgėsi įžūliai

Pasak teismo atstovo, incidentas įvyko nagrinėjant didelės apimties telefoninių bylą. Šioje byloje yra net 18 kaltinamųjų. Dauguma šiuo metu jų laiką leidžia už grotų – atlieką bausmę už anksčiau įvykdytus nusikaltimus.

Necenzūrines replikas kai kurie kaltinamieji jau laidė ir per anksčiau vykusius posėdžius, juos teko raminti.

Todėl bylą nagrinėjanti teisėja Inga Štuopienė, ruošdamasi ketvirtadienio posėdžiui paprašė sustiprinti apsaugą.

Byla buvo nagrinėjama didžiausioje Vilniaus miesto apylinkės teismo salėje. Čia buvo ir daugiau nei įprasta konvojaus pareigūnų.

Vykstant posėdžiui vienas kaltinamasis vėl ėmė keiktis ir laidyti replikas. Teisėja jį sudrausmino, tačiau kaltinamasis nesiliovė elgtis įžūliai ir demonstruoti nepagarbos teismui. Necenzūrines replikas ėmė laidyti ir dar du kaltinamieji.

Į teisėją sveidė vandens buteliukus

Tada teisėja visus tris neramumus kelti ėmusius kaltinamuosius dėl posėdžio tvarkos pažeidimų nusprendė pašalinti iš posėdžių salės. Toks teisėjos sprendimas kaltinamuosius supykdė.

Du teisiamieji į teisėją sviedė plastikinius buteliukus su vandeniu. Buteliukai į teisėją nepataikė.

Konvojaus pareigūnai chuliganiškai elgtis ėmusius kaltinamuosius sutramdė ir išvedė iš teismo salės.

Ketvirtadienį iš posėdžių salės pašalinti kaltinamieji posėdyje nebedalyvavo ir po pietų pertraukos. Jie buvo pašalinti iš teismo salės visam šios dienos posėdžiui.

Pirminiais duomenimis, visi trys iš teismo salė pašalinti vyrai į teismo posėdį buvo atvežti su apsauga iš kalėjimo. Jie jau ir praeityje yra teisti ir kali jau ne vienerius metus.

Surinko medžiagą dėl viešosios tvarkos pažeidimo

Pasak Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialistės Loretos Kairienės, incidentas Vilniaus miesto apylinkės teisme kilo apie 10 valandą.

„Nagrinėjant bylą trys kaltinamieji, gimę 1983, 1980 ir 1981 metais, ėmė ginčytis su kitu proceso dalyviu ir teisėja bei įžūliai elgtis. Du iš šių kaltinamųjų (gim. 1980 m. ir 1983 m.) sviedė į teisėją plastikinius pusės litro talpos buteliukus su vandeniu. Buteliukai į teisėją nepataikė“, – portalui lrytas.lt sakė L.Kairienė.

Pasak Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialistės, tokiais veiksmais kaltinamieji demonstravo nepagarbą aplinkiniams ir sutrikdė visuomenės rimtį bei tvarką. Todėl jų atžvilgiu surinkta medžiaga dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo gali būti pradėtas įvertinus visas šio incidento aplinkybes.

Jei minėti kaltinamieji bus patraukti baudžiamojon atsakomybėn už viešosios tvarkos pažeidimą, jiems grės viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Situacija dėl teismo darbuotojų saugumo yra apgailėtina

Ketvirtadienį vakare apie šį išpuolį buvo išplatintas ir Vilniaus miesto apylinkės teismo pranešimas.

„2024 m. vasario 8 d. Vilniaus miesto apylinkės teisme per baudžiamosios bylos teismo posėdį buvo užpulta teisėja.

Iš kalėjimų atgabenti du kaltinamieji į teisėją metė 0,5 l talpos pilnus vandens buteliukus, kurie praskrieję oru apie 10 metrų atsitrenkė į teisėjos stalo atkaltę. Laimei, nei teisėja, nei kiti teismo darbuotojai fiziškai nenukentėjo, o agresyvius kaltinamuosius sutramdė juos lydėję pareigūnai.

„Kiek nepriklausomoje Lietuvoje veikia teismai, tiek laiko keliami klausimai dėl fizinio teisėjų, posėdžių sekretorių ir kitų teismo darbuotojų saugumo teismuose. Dabar situacija yra tiesiog apgailėtina, – sakė Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininkė Viktorija Šelmienė. – Kitose Europos Sąjungos valstybėse nėra nė vieno teismo, kuriame nebūtų įrengta metalo detektorių ir nebūtų pakankamo kiekio apsaugos, nes kiekvienas į teismą ateinantis asmuo privalo būti tikrinamas. Mes iki šiol neturime visų šių saugos priemonių, nes teismams yra skiriamas ypatingai mažas finansavimas teismų pastatų infrastruktūrai, o fizinio saugumo elementams įsigyti lėšų apskritai neskiriama“.

Nagrinėjant daugiatomę baudžiamąją bylą vasario 8 d. į rytinį posėdį policijos pareigūnai pristatė 7 kaltinamuosius iš įkalinimo įstaigų, kuriose šie atlieka laisvės atėmimo bausmes už anksčiau padarytus nusikaltimus. Dalis kaltinamųjų posėdyje dalyvavo nuotoliniu būdu.

Nuo pat posėdžio pradžios kaltinamieji nesilaikė drausmės, nepaisė konvojaus pareigūnų bei bylą nagrinėjančios teisėjos nurodymų, vartojo necenzūrinę, įžeidžiančio turinio leksiką. Kai teisėja už nuolatinius teismo posėdžio pažeidimus priėmė protokolinę nutartį pašalinti tris kaltinamuosius iš posėdžio salės, teisėjos link atskriejo du vandens buteliukai.

Teismo salėje tuo metu buvo 15 konvojaus pareigūnų. Jie laiku sureagavo į incidentą, papildomai buvo iškviesta policija, užfiksuotas įvykis ir pradėta teisena dėl viešosios tvarkos pažeidimo teismo posėdžio metu.

Po incidento byla buvo toliau nagrinėjama popietiniame teismo posėdyje.

Kadangi dauguma kaltinamųjų šiuo metu atlieka laisvės atėmimo bausmes skirtinguose Lietuvos kalėjimuose, o teismo posėdis turėjo vykti visą dieną, kaltinamiesiems buvo skirti maisto paketai ir buteliukai vandens.

Vasario 8 d. vyko jau ketvirtasis teisiamasis posėdis šioje 40 tomų baudžiamojoje byloje, kurioje net 18 asmenų kaltinami padarę nusikalstamą veiką, numatytą Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso (toliau – ir BK) 182 straipsnio 2 dalyje, keletas iš tų asmenų – dar pagal 182 str.2 d., 198–1 str.1 d., 214 str.1 d., 215 str.1 d. ir 289 str.

Vilniaus miesto apylinkės teisme ši baudžiamoji byla pradėta nagrinėti 2023 m. rugpjūčio 1 d. Bylą nagrinėja teisėja Inga Štuopienė“, – sakoma Vilniaus miesto apylinkės teismo pranešime.

Pradėjo ikiteiminį tyrimą

Vakare pranešimą išpaltino ir Vilniaus apylinkės prokuratūra. 

"Vilniaus apylinkės prokuratūra vadovauja šiandien pradėtam ikiteisminiam tyrimui dėl, įtariama, nepagarbos teismui (pagal Baudžiamojo kodekso 232 str.) ir viešosios tvarkos pažeidimo (pagal Baudžiamojo kodekso 284 str.).

Ikiteisminis tyrimas pradėtas reaguojant į įvykį Vilniaus miesto apylinkės teisme, kai viešame teismo posėdyje įvyko žodinis ginčas tarp trijų teisiamųjų (gimusių 1980 m., 1981 m. ir 1983 m.), teismo posėdžių dalyvių ir teisėjos. Ginčo metu du teisiamieji (gimę 1983 m. ir 1980 m.) metė 2 plastikinius vandens buteliukus (0,5 l talpos) į teisėją.

Tokiais savo veiksmais teisiamieji demonstravo nepagarbą teismui, sutrikdė viešąją rimtį ir tvarką.
Ikiteisminį tyrimą atlieka Vilniaus miesto penktojo policijos komisariato pareigūnai.

Baudžiamajame kodekse griežčiausia už šias nusikalstamas veikas numatyta bausmė – laisvės atėmimas iki dvejų metų", - sakoma šiame pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.