Sugėrovą nužudęs Mažeikių r. gyventojas kaltino narkotikus

Šiaulių apygardos teismas paskelbė nuosprendį Mažeikių rajono gyventojui A.A., kuris kaltinamas itin žiauriu nužudymu, plėšimu, sukčiavimu, neteisėtu banko mokėjimo kortelės įgijimu bei panaudojimu. Anksčiau teistas 24 metų vyras savo kaltę pripažino, teigė, kad itin sunkaus nusikaltimo padarymui įtakos turėjo vartotas alkoholis ir narkotikai.

Kalėjimas.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Kalėjimas.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2024, 5:59 PM

Teismas nustatė, kad nusikaltimas padarytas praėjusių metų sausio 10 dieną Auksūdžio kaime, Mažeikių rajone. Lemtingąjį vakarą A.A. kartu su dar vienu vyru, kurio atžvilgiu baudžiamoji byla nutraukta šiam mirus, girtavo nukentėjusiojo namuose. Kilus konfliktui, A.A. būdamas apsvaigęs nuo alkoholio ir narkotinių medžiagų bendrais veiksmais su dabar jau mirusiu sugėrovu tyčia panaudojo fizinį smurtą prieš nukentėjusį namo šeimininką dėl savanaudiškų paskatų – auką spardė kojomis, mušė rankomis į įvairias kūno vietas, taip nukentėjusiajam sukeldami didelį fizinį skausmą bei kančias.

Kaip vėliau konstatavo medicinos ekspertai, nukentėjusiajam buvo suduoti mažiausiai 32 smūgiai: nustatyti plaučių, širdies plyšimai, daugybiniai kaulų lūžiai. Nuo patirtų sužalojimų nukentėjusysis mirė įvykio vietoje.

Iš bejėgio namo šeimininko buvo pagrobti daiktai – mobiliojo ryšio telefonas, elektroninė banko mokėjimo kortelė.

Teisme A.A. savo kaltės neneigė. Sakė, kad nukentėjusiajam sudavęs tik septynis smūgius – tris kojomis ir keturis rankomis. A.A. prisipažino žinojęs, kur namo šeimininkas laiko piniginę su joje buvusia banko kortele. Kaltinamasis pridūrė, kad banko kortelės PIN kodą nusižiūrėjęs parduotuvėje, kai kartą jis su nukentėjusiuoju apsipirkinėjo.

Ilgai nelaukęs A.A. pasinaudojo pagrobta banko kortele – porą kartų išsigrynino 200 ir 10 eurų, kartą atsiskaitė už pirkinį. Jis pripažino, kad įvykio dieną vartojo ne tik alkoholio, bet ir amfetamino bei žolės, anot jo, būtent narkotikai ir turėję įtakos nusikaltimo padarymui. Tardamas paskutinįjį žodį A.A. atsiprašė nužudytojo artimųjų ir pridūrė, kad „buvo apsvaigęs nuo narkotikų ir padarė kaltę“.

Kaltinamojo A.A. atsakomybę lengvinančia aplinkybe teismas pripažino tai, kad jis savo kaltę pripažino, gailisi dėl padaryto nusikaltimo, jo atsakomybę sunkinančia aplinkybe – nusikaltimą padarė dėl savanaudiškų paskatų, būdamas recidyvistas, apsvaigęs nuo alkoholio, narkotinių medžiagų.

Teismas už padarytas nusikalstamas veikas A.A. pripažino kaltu ir paskyrė jam 12 metų laisvės atėmimo bausmę ir 3 108 eurų baudą. Ši galutinė bausmė subendrinta visiškai sudedant su 2022 m. Telšių apylinkės teismo paskirta ir neatlikta bausmės dalimi – 3 108 eurų bauda. Nukentėjusiesiems iš A.A. teismas priteisė 23 654 eurus turtinei ir neturtinei žalai atlyginti.

Šis nuosprendis yra neįsiteisėjęs ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.