Kauno medikas ir suspenduotas Šiaulių krašto kunigas įkliuvo dėl labai didelio kvaišalų kiekio: juos platinti ketinta užsienyje

Byloje dėl labai didelio kiekio disponavimo kvaišalais, turint tikslą juos platinti išgirdo buvęs Šiaulių krašto kunigas, šiuo metu Jungtinėje Karalystėje gyvenantis 58 metų Alvydas Vainoras, kurio kunigystė buvo suspenduota dar po ankstesnių skandalų.

Nušalintas kunigas A. Vainoras (nuotr. kairėje) ir Kauno gydytojas V. Mikalskis nuteisti byloje dėl didelio kiekio psichotropinių medžiagų. <br> Lrytas.lt koliažas
Nušalintas kunigas A. Vainoras (nuotr. kairėje) ir Kauno gydytojas V. Mikalskis nuteisti byloje dėl didelio kiekio psichotropinių medžiagų. <br> Lrytas.lt koliažas
Nušalintas kunigas A. Vainoras ir Kauno gydytojas V. Mikalskis (nuotr.) nuteisti byloje dėl didelio kiekio psichotropinių medžiagų. <br> pakpspc..lt nuotr
Nušalintas kunigas A. Vainoras ir Kauno gydytojas V. Mikalskis (nuotr.) nuteisti byloje dėl didelio kiekio psichotropinių medžiagų. <br> pakpspc..lt nuotr
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 16, 2024, 9:19 AM, atnaujinta Feb 16, 2024, 10:12 AM

Kartu su A. Vainoru teisiamųjų suole atsidūrė ir buvęs Alytaus kalėjimo gydytojas, 55 metų kaunietis Valdas Mikalskis.

Kauno apygardos teismas trečiadienį juos abu pripažino kaltais – medikui paskirta 27 500 eurų, o buvusiam dvasininkui – 20 000 eurų baudos, kurios čia pat sumažintos, atsižvelgiant į belangėje iki nuosprendžio išbūtą laiką.

Kiekviena suėmimo arba sulaikymo diena prilyginama 100 eurų, tad A. Vainorui, kuris buvo suimtas beveik pusmetį, bauda ištirpo iki 3 900 eurų, o jo bendrininkui, praleidusiam už grotų vos dvi paras – iki 27 300 eurų.

Anksčiau Pakruojo vikaro, taip pat – Lauksodžio, Lauksodžio ir Kriukų parapijų klebono pareigas ėjusiam A. Vainorui buvo pareikšti kaltinimai dėl labai didelio kiekio psichotropinių medžiagų.

Tuo tarpu šeimos gydytojas V. Mikalskis pripažintas kaltu ne tik dėl psichotropinių vaistų, bet ir dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi bei dokumentų klastojimo.

Nors jie abu nuteisti pagal itin griežtą Baudžiamojo kodekso straipsnį, kuriame už labai didelių didelių narkotinių arba psichotropinių laikymą bei platinimą yra numatytas kalėjimas nuo 10 iki 15 metų, teisėjas Giedrius Endriukaitis įžvelgė, jog tokios bausmės prieštarautų teisingumo principams ir apsiribojo piniginėmis sankcijomis.

Minimi net 72 suklastoti receptai

Alytaus kalėjime šeimos gydytoju dirbusį V. Mikalskį ir A. Vainorą teisesaugos pareigūnai sulaikė Kaune 2018 metų balandį. Pastarasis tuo metu jau buvo nušalintas nuo kunigo pareigų.

Skelbta, kad per kratas buvo aptikta apie 1000 tablečių, kurių sudėtyje gali būti psichotropinių medžiagų.

Bylos tyrimas ir jos nagrinėjimas žemiausios instancijos teisme truko beveik 6 metus, tačiau tai gali būti dar ne pabaiga, nes verdiktą galima skųsti.

Kriminalistų duomenimis, V. Mikalskis, būdamas valstybės tarnautojui prilygintu asmeniu, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi – suklastojo dokumentus, įgijo ir disponavo labai dideliu kiekiu psichotropinių medžiagų, turėdamas tikslą jas platinti.

Prokuratūros tvirtinimu, V. Mikalskis į tuščius receptus įrašė netikrus duomenis: tariamų pacientų vardus ir pavardes, gimimo datas, psichotropinių medžiagų pavadinimus, jų kiekius, receptų išrašymo ir galiojimo datas, juos patvirtindamas s patvirtino savo gydytojo antspaudu bei parašu.

Tyrėjų duomenimis, iš viso buvo suklastoti ne mažiau kaip 72 receptai – suklastotus receptus medikas panaudojo, įgydamas vaistinėse pchotropinių medžiagų turinčius vaistinius preparatus.

Tokiu būdu, pasak pareigūnų, šeimos gydytojas siekė asmeninės naudos – perdavus kvaišalus A. Vainorui, gauti piniginį atlygį.

Nutvėrė su įkalčiais

Prokuratūros duomenimis, nušalintasis kunigas A. Vainoras neteisėtai įgijo ir laikė psichotropines medžiagas, turėdamas tikslą jas išplatinti žmonėms, gyvenantiems Jungtinėje Karalystėje, kur ir pats šiuo metu gyvena.

Psichotropinių vaistų perdavimas įvyko viename Kauno butų, po kurio abu vyrai buvo sulaikyti.

V.Mikalskis savo kaltę pripažino iš dalies, o A. Vainoras ją neigė.

Priimdamas nuosprendį, Kauno apygardos teismas pripažino teisėsaugos argumentus svariais,

A. Vainoras buvo nušalintas nuo kunigo pareigų Lietuvoje dar 2008 metais. Jis persikėlė gyventi į užsienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.