Paskelbtas teismo sprendimas statybvietėje žuvusio AB „Kauno tiltai“ darbininko byloje

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėja priėmė nuosprendį, kuriuo pripažino AB „Kauno tiltai“ darbų vadovą padarius darbuotojų saugos ir sveikatos teisės aktų reikalavimų pažeidimus. Jis nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas pagal laidavimą dviejų metų laikotarpiui ir baudžiamoji byla jo atžvilgiu nutraukta.

Statant tiltą žuvo darbininkas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Statant tiltą žuvo darbininkas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Respublikos prokūratūra

Mar 8, 2024, 10:33 AM, atnaujinta Mar 8, 2024, 10:34 AM

Nelaimingas atsitikimas įvyko 2021 m. sausio 27-ąją rekonstruojant valstybinės reikšmės magistralinio kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda atkarpą. Atliekant Kleboniškio tilto per Nerį statybos darbus, lūžo ir virto traukimo įrenginio atraminės plieninės sijos bei krito ant tuo metu šalia įrenginio ant pastolių buvusių AB „Kauno tiltai“ darbuotojų. Nelaimingo atsitikimo metu buvo sužaloti keturi statybininkai, penktas žuvo vietoje. Vienas žuvusiojo kolega buvo sunkiai sužalotas, kiti patyrė lengvesnio pobūdžio sužalojimus.

Anksčiau neteistas ir aukštąjį išsilavinimą turintis AB „Kauno tiltai“ darbų vadovas visiškai pripažino savo kaltę, teisminio bylos nagrinėjimo metu davė išsamius parodymus, kad jis, būdamas atsakingas už darbuotojų saugą ir sveikatą šiame objekte bei rengdamas technologinį projektą, neatliko teisės normų aktuose nurodytų būtinų veiksmų ir pažeidė kaltinime išvardintus teisės normų aktų reikalavimus. Kaltinamasis taip pat nurodė, kokius veiksmus jis turėjo atlikti ir kokias priemones jis turėjo įgyvendinti, kad tokios situacijos nebūtų buvę.

„Ištyrus <...> faktinius duomenis bei atsižvelgiant į įrodytą šio įvykio mechanizmą ir aplinkybes, nelaimingo atsitikimo darbe aktą bei darbų saugos specialisto išvadą manytina, kad yra įrodyta, jog kaltinamasis neužtikrino darbų saugą reglamentuojančių teisės aktų vykdymo“, – rašoma š. m. kovo 1 dieną priimtame teismo nuosprendyje.

Kaltu pripažintas asmuo į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą privalės sumokėti 2 tūkst. 500 eurų dydžio įmoką. Taip pat atlyginti žuvusiojo sesei daugiau kaip 3 tūkst. 600 eurų advokato atstovavimo išlaidų.

Jeigu asmuo laidavimo metu padaro naują baudžiamąjį nusižengimą ar neatsargų nusikaltimą, teismas gali panaikinti sprendimą atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės ir spręsti dėl jo baudžiamosios atsakomybės už visas padarytas veikas. Jeigu jis laidavimo metu padarys naują tyčinį nusikaltimą, ankstesnis sprendimas atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės nustos galioti ir bus sprendžiama dėl baudžiamosios atsakomybės už visas padarytas nusikalstamas veikas.

AB „Kauno tiltai“ žuvusiojo motinai, tėvui ir seseriai privalės atlyginti 27 tūkst. eurų turtinės žalos.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavo ir valstybinį kaltinimą teisme palaikė Kauno apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Andrius Kiuršinas. Tyrimą atliko Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos 3-iojo skyriaus pareigūnai.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Kauno apygardos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.