Buvusi teisėja Anželika Šimaitienė pripažinta kalta dėl sukčiavimo

Vilniaus miesto apylinkės teismas, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, buvusią teisėją Anželiką Šimaitienę pripažino kalta dėl labai didelės vertės sukčiavimo ir skyrė jai 11 tūkst. eurų baudą.

Buvusi Vilniaus 3-iojo apylinkės teismo teisėja Andželika Šimaitienė.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Buvusi Vilniaus 3-iojo apylinkės teismo teisėja Andželika Šimaitienė.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Respublikos prokuratūra

Mar 12, 2024, 3:38 PM, atnaujinta Mar 12, 2024, 3:46 PM

Bylos duomenimis, 2016 m. A.Šimaitienė, siekdama apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą, klaidindama nukentėjusiuosius dėl savo ketinimų vykdyti sutartinius įsipareigojimus, trims Latvijos Respublikos piliečiams pateikė pasiūlymą jų vykdomiems projektams gauti finansavimą iš užsienio finansinių institucijų. Įsteigusi jokios veiklos nevykdžiusią įmonę, A.Šimaitienė 2017 m. vasario mėn. su Latvijos Respublikos piliečiais pasirašė Bendradarbiavimo sutartį, pagal kurią nukentėjusieji iš viso jai sumokėjo daugiau kaip 280 tūkst. eurų.

Savo sutartinių įsipareigojimų – gauti finansavimą iš užsienio finansinių institucijų – buvusi teisėja nevykdė ir neketino vykdyti, o jai sumokėti pinigai buvo naudojami kitiems mokėjimams atlikti bei nuteistosios asmeninėms reikmėms.

Teismas nustatė, kad, siekdama, jog nukentėjusieji nesikreiptų į teisėsaugos institucijas, A.Šimaitienė teikė jiems išgalvotą informaciją apie sutarties vykdymą bei pasirašė skolos grąžinimo sutartį, kurios taip pat neketino vykdyti, suprasdama, kad apgaule įgyto didelės vertės turto – daugiau kaip 280 tūkst. eurų – nukentėjusiesiems negalės grąžinti.

Vilniaus miesto apylinkės teismas iš dalies tenkino nukentėjusiųjų civilinius ieškinius, pagal kuriuos buvusi teisėja Latvijos piliečiams turės bendrai atlyginti didesnę nei 287 tūkst. eurų jų patirtą turtinę bei neturtinę žalą.

Siekiant užtikrinti civilinių ieškinių vykdymą, prokurorų nutarimais buvo paskirti laikini nuosavybės teisės apribojimai A.Šimaitienės turtui, įskaitant ir teisę į Europos Žmogaus Teisių Teismo jai kitoje byloje priteistą 77 tūkst. eurų sumą. Šie apribojimai, teismo sprendimu, palikti galioti iki A.Šimaitienės visiško atsiskaitymo su civiliniais ieškovais pagal priteistus civilinius ieškinius.

Šis pirmosios instancijos teismo nuosprendis gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

A.Šimaitienė teisėja nebedirba nuo 2006 m.

Tai jau ne pirmas teismo nuosprendis, kuriuo buvusi Vilniaus miesto 3 apylinkės teismo teisėja A.Šimaitienė pripažįstama kalta dėl sukčiavimo. Įsiteisėjusiu Kauno apygardos teismo 2016 m. balandžio mėn. nuosprendžiu jai buvo skirta 7 500 eurų bauda. Naują nusikalstamą veiką A.Š. padarė dar neišnykus teistumui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.