Apeliacinio teismo sprendimu likviduota įmonė, gaminusi rūkomąjį tabaką

Po Kauno apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroro Jaunučio Vailionio apeliacinio skundo priimtas apkaltinamasis nuosprendis, kuriuo vienos Alytaus mieste veikusios uždarosios akcinės bendrovės direktorius pripažintas kaltu dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis ir dėl neteisėto vertimosi ūkine komercine veikla. Kartu nuteistas ir juridinis asmuo – be reikiamų licencijų veikusi įmonė – likviduota.

Be reikiamų licencijų veikusi įmonė buvo likviduota.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Be reikiamų licencijų veikusi įmonė buvo likviduota.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Respublikos prokūratūra

Apr 4, 2024, 2:34 PM, atnaujinta Apr 4, 2024, 2:35 PM

Baudžiamosios bylos duomenimis, laikotarpiu nuo 2018 m. rugsėjo 6 d. iki 2018 m. rugsėjo 24 d. įmonėje rasta daugiau kaip 19 tonų pagaminto rūkomojo tabako. Dalis rūkomojo tabako – beveik 11 tonų – buvo paruoštas realizavimui į Europos Sąjungos šalis. Jo vertė siekė beveik 900 tūkst. eurų.

Ikiteisminį tyrimą atlikę muitinės pareigūnai įmonės patalpose rado ir paėmė daugiau kaip 84 tonas neperdirbto tabako, iš kurio ir buvo gaminama akcizinė prekė – rūkomasis tabakas.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas po to, kai Muitinės kriminalinė tarnyba gavo duomenų, jog įmonė, prisidengdama legalia veikla, Europos Sąjungos šalių šešėlinei ekonomikai tiekia labai didelius kiekius iš dalies perdirbto tabako. Atlikus ikiteisminį tyrimą šie duomenys pasitvirtino – iš įmonės parduoto perdirbto tabako, nepatvirtintas nei vienas kartas, kad tabaką per tiriamąjį laikotarpį įsigijo įmonės, nurodytos pardavimo dokumentuose.

Anot prokuroro J. Vailionio, dėl nepakankamo teisinio reglamentavimo Europos Sąjungos valstybės susidūrė su tabako gaminių apmokestinimo problema, nes akcizine preke jis tampa tik po visiško perdirbimo. Tuo ėmė naudotis šešėlinis verslas, tabako perdirbimą skaidydamas į kelis procesus – iš dalies perdirbdavo tabaką legaliai, kuris dar nebuvo laikomas rūkomuoju tabaku – akcizine preke, o po to patekdavo į šešėlinę rinką, kur tabako perdirbimo procesas buvo užbaigiamas ir jis buvo realizuojamas. Sprendžiant šią problemą Europos Sąjungos Teisingumo Teismas priėmė sprendimą išplėsti akcizinės prekės – rūkomojo tabako – sąvoką, akcizine preke laikomas ir dalinai perdirbtas tabakas.

Kauno apygardos teismo 2023 m. sausio 18 d. nuosprendžiu kaltinti asmenys buvo išteisinti jiems nepadarius veikų, turinčių nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių. Tačiau su tokiu pirmos instancijos teismo sprendimu nesutiko baudžiamajai bylai vadovavęs prokuroras. Jis pateikė apeliacinį skundą aukštesnės instancijos teismui.

Prokuroro teigimu teismas, vertindamas surinktus duomenis, padarė esmines teisės normų, reglamentuojančių akcizinės prekės (tabako) nustatymą, klaidas, visų bylos duomenų negretino tarpusavyje ir dėl to padarė klaidingas išvadas.

Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija 2024 m. kovo 28 d. nuosprendžiu, anksčiau neteistą įmonės direktorių pripažino kaltu, jam skirta galutinė subendrinta 30 tūkst. eurų (600 MGL) dydžio bauda.

Kalta pripažinta ir uždaroji akcinė bendrovė, jai paskirta juridinio asmens likvidavimo bausmė. Per šešis mėnesius nuo nuosprendžio priėmimo dienos įmonė privalo nutraukti visą ūkinę komercinę veiklą ir uždaryti visus juridinio asmens padalinius.

Apeliacinės instancijos teisme valstybinį kaltinimą palaikė Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras.

Ikiteisminį tyrimą atliko Muitinės kriminalinės tarnybos Kauno skyriaus pareigūnai.

Šis Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.