Beveik trejus metus užsienyje slapstęsis cigarečių kontrabandininkas buvo sugrąžintas į Lietuvą ir stos prieš teismą

Kauno apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Dainius Simonavičius surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje po beveik trejus metus trukusio bylos tyrimo ir teismo proceso Vengrijoje, Alytaus miesto gyventojas E. M. kaltinamas neteisėtu disponavimu akcizais apmokestinamomis prekėmis.

Teimo laukainčiam vyrui inkriminuojamas bandymas išgabenti per Lietuvos–Baltarusijos valstybės sieną permestas dėžes su beveik 12,5 tūkst. pakelių cigarečių.<br>VSAT asociatyvi nuotr.
Teimo laukainčiam vyrui inkriminuojamas bandymas išgabenti per Lietuvos–Baltarusijos valstybės sieną permestas dėžes su beveik 12,5 tūkst. pakelių cigarečių.<br>VSAT asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Respublikos prokuratūra

May 7, 2024, 4:40 PM

Baudžiamosios bylos duomenimis, 2021 m. rugpjūtį E. M. Lietuvos Respublikos teritorijoje gabeno akcizais apmokestinamas ir 400 MGL dydžio sumą viršijančias prekes – Baltarusijos Respublikos banderolėmis paženklintas cigaretes „Minsk Super Slim“. Nusikaltimo vietoje sulaikytas asmuo, neturėdamas cigarečių įgijimo, gabenimo, importo muitų, akcizų ir pridėtinės vertės mokesčio sumokėjimą patvirtinančių dokumentų, su kitais bendrininkai, įtariama, bandė išgabenti per Lietuvos–Baltarusijos valstybės sieną permestas dėžes su beveik 12,5 tūkst. pakelių cigarečių. Prekių vertė siekė beveik 44 tūkst. eurų.

Ikiteisminį tyrimą atliko Valstybės sienos apsaugos tarnybos Varėnos pasienio rinktinės Ikiteisminio tyrimo skyriaus tyrėjai.

Iš karto po nusikalstamos veikos padarymo 35-erių metų kaltinamasis buvo sulaikytas, tačiau po paros paleistas, skyrus jam rašytinį pasižadėjimą neišvykti. Asmuo, siekdamas išvengti atsakomybės už padarytą nusikaltimą pabėgo į užsienį, tačiau dėl neteisėto migrantų gabenimo buvo sulaikytas Vengrijoje. Budapešto sostinės apygardos teismo spendimu alytiškiui paskirtas suėmimas ir pagal išduotą Europos arešto orderį, po beveik trejų metų slapstymosi, jis buvo grąžintas Lietuvos teisėsaugos pareigūnams.

Už tai, kad kaltinamasis E. M. pažeidė anksčiau jam paskirtos kardomosios priemonės sąlygas ir įtariant, kad jis vėl gali bandyti slėptis nuo kito 2020 m. pradėto ikiteisminio tyrimo, prokuroro D. Simonavičiaus prašymu jam buvo paskirta griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas.

Asmuo už nesunkius ir apysunkius nusikaltimus: plėšimus, vagystes ir nesunkų sveikatos sutrikdymą, anksčiau yra teistas net septynis kartus, ne kartą baustas ir už administracinius teisės pažeidimus.

Teisminio proceso metu bus siekiama Lietuvos valstybei priteisti E. M. atgabenimo į Lietuvos Respubliką išlaidas – beveik 3 tūkst. eurų.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Alytaus apylinkės teismo Varėnos rūmams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.