Negandų palaužtas suvirintojas pasirinko mirtį liepsnose

Švenčionių rajono Magūnų kaimą sukrėtė kraupi savižudybė: pusamžis vyras susidegino prieš tai per juosmenį viela prisirišęs prie tvoros stulpo. Vieni dėl to kaltina medikus, kuriems kaimietis skundėsi sveikata, kiti – giminaičius, prieštaravusius jo vedyboms.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas ("Lietuvos rytas")

Jan 13, 2013, 10:25 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 9:00 PM

„Kodėl Kaziukas taip padarė? Būtų bent kitokią mirtį pasirinkęs. O dabar net laidoti nebuvo ko”, – lyg maldai sudėjusi rankas kartojo 83 metų Veronika Gudanec.

Prieš kelias dienas ji palaidojo sūnų – 54 metų Kazimirą. Vyras gyveno su motina ir senatvėje buvo vienintelis jos ramstis.

Parašęs atsisveikinimo laišką ir nurodęs, kur jo ieškoti, K. Gudanecas naktį nuėjo už ūkinio pastato, apsipylė benzinu ir susidegino. Prieš žengdamas į nebūtį jis prisirišo prie stulpo.

Čia dabar nuolat dega žvakė, kraupiai apšviesdama pajuodusį metalinį vamzdį, įkastą į žemę.

Vakare žiūrėjo televizorių

Ne girtuoklis, turėjo auksines rankas, dirbo. Todėl Magūnų kaimo žmonės negali suprasti, kodėl K. Gudanecas pasirinko mirtį, ir dar tokią baisią.

Vakaras nieko bloga nežadėjo. Kazimiras kartu su motina žiūrėjo televizorių. Tą, kurį padovanojo darbdavys. Pats atvežė, įjungė. Mat senasis jau prastai rodė. Suvirintoju durpyne dirbęs K. Gudanecas porą mėnesių sirgo, turėjo nedarbingumo pažymėjimą. Aišku, dovanodamas televizorių Kazimiro viršininkas norėjo, kad pavaldinys kuo greičiau pasveiktų.

Išjungęs televizorių K. Gudanecas nuėjo gulti. Motina tą naktį kietai miegojo ir negirdėjo jokių keistų garsų. Rytą lovoje neradusi sūnaus, ji paskambino dukteriai Galinai Voiniuš į Pabradę. Juk niekada jis taip neprapuldavo.

Kazimiro sesuo nujautė kažką negera, todėl apie dingusį brolį pranešė policijai. Į Gudanecų trobą Magūnuose pareigūnai ir G. Voiniuš atvažiavo beveik kartu.

Ant stalo surado laišką

Policininkai rado ant stalo prie lovos paliktą atsisveikinimo laišką. Artimieji jo net nespėjo perskaityti.

Peržvelgę popierių pareigūnai nubėgo už ūkinio pastato. Bet prie tvoros stulpo jie išvydo tik nuodėgulius.

Policininkai iš pradžių dar norėjo kviesti ugniagesius, bet suprato, kad neverta. Fakelas jau buvo užgesęs. Šalia palaikų mėtėsi bakelis. Iš jo Kazimiras ant savęs pylėsi benziną.

Savižudžio laiške pareigūnai rado užuominų apie ligą. Artimiesiems K. Gudanecas ne kartą skundėsi, kad Pabradės medikai jam neduoda siuntimo apsilankyti pas specialistus Vilniuje. Vyras norėjo, kad jam atliktų galvos kompiuterinės tomografijos tyrimą.

Du kartus prašė siuntimo

„Gydytojai mums taip ir nepasakė, sunki jo liga buvo ar ne. Pats Kazimiras rodydavo rankas, skundėsi, kaip sulysęs”, – prisimena jo sesuo G. Voiniuš.

Ji prisiminė atvejį, kai „Sodros” specialistų ir medikų komanda užsuko į brolio namus. Pabradės medikai grasino, kad nebepratęs nedarbingumo pažymėjimo.

Tačiau kartu atvažiavę gydytojai iš Švenčionių apžiūrėję pacientą konstatavo, kad jis yra ligonis.

K. Gudanecas motinai dažnai skųsdavosi, kad jam svaigsta galva, skauda rankas, kojas. Jo kraujospūdis buvo žemas, tad V. Gudanec įtarė, kad negalavimai būtent dėl to.

„Kaziukas du kartus Pabradėje prašė siuntimo į Vilnių. Ir negavo. Sūnus labai bijojo, kad galvoje kokio auglio nebūtų. Gal Vilniaus gydytojai jį būtų nuraminę”, – svarstė V. Gudanec.

Negavęs siuntimo K. Gudanecas mėgino pas medikus sostinėje pakliūti privačiai. Bet sužinojęs, kiek kainuoja kompiuterinės tomografijos tyrimas, savo ketinimų atsisakė. Tiek pinigų nei jis, nei motina neturėjo.

G. Voiniuš nuomone, brolis rimta liga nesirgo. Juo labiau ji nepastebėjusi jokių psichikos sutrikimų: „Neklaidžiojo jis pamiškėmis, nesąmonių nekrėtė.

Tik kartą atvažiavęs pas mane į Pabradę išgėrė kavos ir pasakė, kad skuba pas gydytojus.

Norėjo pas juos kuo greičiau patekti, skundėsi, kad sunku stovėti, nes galva labai svaigsta.”

Nuotaką rinko artimieji

„Kiekvienam žmogui, perkopusiam per penkiasdešimt, ką nors skauda. Bet juk dėl to nekelsi prieš save rankos. Manau, kad savižudybės priežasčių reikia ieškoti kitur”, – įsitikinusi kaimynė Kristina Koreičiukova, ne vienus metus su Kazimiru dirbusi tuomečiame kolūkyje.

Anot moters, niekam Magūnuose nebuvo paslaptis, kad K. Gudanecui žmoną siekė išrinkti giminės. Tai viena Kazimiro draugė jiems nepatikdavo, tai kita. Vyras išsiskyręs prieš dešimt metų.

Dėl to K. Gudanecas pykosi su artimaisiais, tačiau ūkio neapleido. Kol turėjo, pats melžė karvę, prižiūrėjo daržus. Bet moteriškų rankų labai trūko.

V. Gudanec neslėpė, kad sūnus penkerius metus draugavo su moterimi, kuri kartais ateidavo pas juos į namus.

Bet iš pokalbio nesunku buvo pajusti, kad motinai Kazimiro pasirinkta moteris nepatiko.

Magūnų seniūnas Jonas Vaivilavičius pripažino, kad kaimas dūzgia kaip bičių avilys.

„Visokių gandų aš girdėjau – ir apie ligą, ir apie moteris. Tegu pareigūnai sprendžia. Aišku, keista, kad toks vyras pakėlė ranką prieš save”, – kalbėjo seniūnas.

Kunigas sutiko palaidoti

Ne vienas Magūnų gyventojas po laidotuvių prisipažino, kad vengia užsukti į tvarkingus, bet vargingus Gudanecų namus.

Net paštininkė laišką iš policijos apie pradėtą ikiteisminį tyrimą perdavė per kaimyną, pati neatnešė.

V. Gudanec guodėsi, kad bent Buivydžių kunigas Ryšardas Peciunas neatstūmė savižudžio, dalyvavo laidotuvės. Juk Kazimiras buvo tikintis, eidavo į bažnyčią.

„Į laidotuves susirinko aštuoniasdešimt žmonių, o mes net karsto negalėjome atidengti. Bent galva būtų likusi”, – pratrūko ilgai ašaras tramdžiusi V. Gudanec.

Gyvas fakelas išreiškia ir politinį protestą

* Susideginimas – labai reta savižudybės forma. Dažniausiai žmonės susidegina norėdami pareikšti politinį protestą. Savižudybė atkreipia aplinkinių dėmesį, be to, informacija apie ją plačiai pasklinda, kartu paminint ir poelgio motyvus.

* Lietuvos istorijoje garsiausias – Romo Kalantos susideginimo atvejis. Po jo tais pačiais 1972-aisiais nuvilnijo savižudybių banga. Tokiu būdu gyvenimą baigė dar keturi žmonės.

* Šią savaitę 62 metų vyras susidegino Kaune, J. Mateikos gatvės bute. Išlaužę duris kūju ir laužtuvu pareigūnai rado smarkiai apdegusį lavoną. Ugniagesių niekas nekvietė, nes liepsnos neįsiplieskė. Apdegė durų stakta, lovatiesė ir kilimas. Susideginęs vyras gyveno savivaldybės socialiniame būste.

* Prieš ketverius metus kovo 11-ąją, Nepriklausomybės atkūrimo dieną, 42 metų Varkalių kaimo (Plungės r.) gyventoja apsipylė degiu skysčiu ir susidegino.

* Moteris nuėjo į verandą, kažkuo apsipylė, užsidegė ir, virtusi fakelu, dar atėjo į kambarį, kur buvo jos šeimos nariai. Begesindamas degančią žmoną, plaštaką nudegė jos vyras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.