I. Matijošaitienę gydę medikai pripažino - jie padarė viską, ką gali žmogus (atnaujinta)

Šilta, ypatingai nuoširdi, pilna idėjų ir gyvenimo džiaugsmo – taip Kauno verslininkę ir politikę Ireną Matijošaitienę apibūdino ne tik artimieji, bet ir oponentai. Tačiau nuoširdi šypsena ir spinduliuojančios moters akys liko tik nuotraukų albume. Po dviejų dienų kovos medikai sūnums Šarūnui ir Dainiui bei vyrui Visvaldui turėjo pranešti skaudžią žinią – moters smegenys mirė. Gydytojai pripažino – jie padarė viską, ką gali padaryti žmogus, net ir turėdamas po ranka naujausias technologijas.

I. Matijošaitienė buvo „Vičiūnų” įmonių grupės bendraturtė.<br>A. Barzdžiaus nuotrauka iš archyvo
I. Matijošaitienė buvo „Vičiūnų” įmonių grupės bendraturtė.<br>A. Barzdžiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-03-14 23:33, atnaujinta 2018-03-09 23:36

Ketvirtadienį po pietų mirė labai sunkią traumą patyrusi Kauno verslininko ir politiko Visvaldo Matijošaičio žmona Irena. Moteriai buvo 55 metai. Moters smegenų mirtis konstatuota 14 valandą. Pačios Irenos Matijošaitienės valia, su jos šeimos narių sutikimu, duomenys apie nustatytą smegenų mirties faktą ir sutikimą paaukoti organus perduoti Nacionaliniam organų transplantacijos biurui.

„Pacientei I. Matijošaitienei, šiandieną 14 val. buvo konstatuota galvos smegenų mirtis. Tai reiškia, jog buvo konstatuota žmogaus mirtis. Reiškiame nuoširdžią užuojautą velionės artimiesiems bei visiems, ją pažinojusiems.

Gyvybinės funkcijos, plaučių ventiliacija bei širdies darbas gali būti nutrauktas bet kurią minutę. Kai bus sutvarkyti visi organų transplantacijos formalumai“, - lrytas.lt sakė Kauno klinikų Intensyviosios terapijos klinikos vadovas, profesorius Vidas Pilvinis.

„Mes atlikome viską, ką gali padaryti kitas žmogus, gydytojas, naudojantis šiuolaikines technologijas, kad mūsų pacientė išgyventų“, - sakė Kauno klinikų Intensyviosios terapijos klinikos vadovas, profesorius V. Pilvinis.

Gydytojų teigimu, gyvybines funkcijas palaikanti aparatūra kol kas nėra išjungta, kad nežūtų donorės organai.

LSMU ligoninės Kauno klinikų Ryšių su visuomene skyriaus vadovė Milda Dambrauskienė pranešė, kad priimti sprendimą artimiesiems padėjo I. Matijošaitienės anksčiau išsakyti žodžiai: „Jeigu ir miręs gali padėti žmogui, tai padėk“.

„Perdavus duomenis apie mirusią pacientę bus atliekami visi reikalingi tyrimai, recipientų paieškos.

Gyvybines funkcijas palaikanti aparatūra nėra išjungta, nes organai persodinimui paimami iš funkcionuojančio organizmo, vyksta kraujotakai“, - lrytas.lt sakė Kauno klinikų atstovė spaudai Milda Dambrauskienė.

Lrytas.lt žiniomis, I. Matijošaitienės sveikatos būklė smarkiai pablogėjo ketvirtadienį po vidurdienio. Kilus įtarimui, jog įvyko tai, ko labiausiai bijota – mirė galvos smegenys, nuspręsta atlikti būtinus tyrimus.

„Gydantys medikai atliko tyrimus ir konstatavo, jog smegenų veiklos, kraujotakos nėra. Jeigu kraujotakos nėra, smegenys mirusios“, - sakė Kauno klinikų atstovė M. Dambrauskienė.

Pasak medikų, biologinė mirtis bus konstatuota tada, kai bus atjungti prietaisai. Apie 20 val. 45 min. medikai informavo, jog kraujotakos ir plaučių ventiliacijos funkcijas palaikanti aparatūra vis dar veikia, laukiama atsakymo iš Nacionalinio organų transplantacijos biuro.

Vienas artimiausių Matijošaičių politinių bendražygių, Kauno savivaldybės tarybos frakcijos „Vieningas Kaunas“ seniūnas Povilas Mačiulis lrytas.lt sakė, jog žinia apie I. Matijošaitienės mirtį jį nepaprastai sukrėtė. Politikas sakė, jog nepaisant liūdnos žinios, Matijošaičių šeimos draugų užsakytos mišios už I. Matijošaitienės sveikatą įvyks.

Pamaldos vyko Kauno paminklinėje Kristaus prisikėlimo bažnyčioje.

Kauno politikė susižalojo namuose, nukritusi nuo laiptų. Atlikus tyrimus, buvo nustatytas kaukolės pamato lūžimas, kraujavimas į galvos smegenis, stuburo juosmeninės dalies slankstelio lūžimas. Dėl galvos smegenų tinimo skubiai atlikta neurochirurginė operacija. Moteris buvo operuota tris kartus.

Svarbiausia - darni šeima

Buvusi viena turtingiausių Lietuvos moterų – „Vičiūnų“ įmonių grupės bendraturtė I. Matijošaitienė prieš mirtį ne kartą yra pabrėžusi, kad laiminga jautėsi ne todėl, kad galėjo sau leisti daug ką. Dėl stipraus regėjimo sutrikimo ir depresijos kentėjusi moteris tikino, kad pinigai laimės suteikia tik tada, kuomet turi darnią ir palaikančią šeimą.

I. Matijošaitienė kartu su vyru Visvaldu gyveno erdviuose namuose Kauno pakraštyje, Vičiūnuose. Ji pati gimusi ir užaugusi Vilniuje, o Vičiūnuose gyvena jau šešta Matijošaičių karta. Moteris pagal profesiją buvo gamtininkė, galbūt todėl mėgdavo dienas leisti savo namo kiemo sode, nes viskas, kas susiję su augalija, jai buvo labai artima ir miela.

Prieš praturtėdama ponia Irena dirbo dviejuose darbuose – vaikų sanatorijoje-mokykloje ir ekskursijų biure. Kai jos vyras Visvaldas pradėjo nuosavą verslą, ant jos vienos pečių gulė rūpinimasis sūnumis Dainiumi ir Šarūnu. 

Išsiskyrė stiliumi

Praturtėjusi moteris net neketino dienų leisti namuose nieko neveikdama. I. Matijošaitienė aktyviai dalyvavo vyro įkurtos įmonės valdyme, buvo išrinkta į Kauno miesto tarybą.

Iš prigimties liekno sudėjimo kaunietė niekada nelikdavo nepastebėta. To priežastis – ryškus ir išskirtinis ponios Irenos stilius. Moteris yra sakiusi, kad aprangoje atsispindi jos gyvenimo filosofija.

„Manau, kad iš gyvenimo reikia imti viską. Kuo daugiau spalvų kasdienybėje, tuo geriau. Ir aš turiu galvoje toli gražu ne tik aprangą. Pagaliau ir aš suvokiau, kad reikia džiaugtis kiekviena akimirka, stebėti mus supančią aplinką, žavėtis besikeičiančia gamta. Todėl aš atrodau taip, kaip jaučiuosi“, - sakė moteris.

I. Matijošaitienė, skirtingai nei dauguma moterų, nemėgo juodos spalvos. Šios spalvos drabužiais ji puošdavosi tik per laidotuves.

Mėgo keliones

Verslininkė ryškiaspalviais drabužiais lepino ne tik save, bet ir pusantrų metų kavalieriaus karaliaus Karolio spanielių veislės kalaitę Broškę, su kuria praleisdavo daug laisvo laiko.

Irena ir Visvaldas Matijošaičiai daug keliaudavo. Į šiltesnius kraštus šeima vykdavo atvėsus orams Lietuvoje, o šiltas dienas gimtojoje šalyje mėgdavo leisti savo viloje Šventojoje. Moterį domino Lietuvos dvarai, todėl su bičiuliais yra aplankiusi ne vieną istorinį pastatą.

2010 metais I. Matijošaitienė kartu su dainininku Ovidijumi Vyšniausku pasiryžo dalyvauti LNK muzikos projekte „Žvaigždžių duetai“. Jų keliai projekte išsiskyrė, nes poniai Irenai atrodė, kad O. Vyšniauskas jų pasirodymams televizijos eteryje skiria per mažai dėmesio.

Sirgo depresija

I. Matijošaitienę 2009 metais buvo užklupusi rimta liga – ji vos neprarado regėjimo, buvo beveik apakusi. Moteris dėl to labai krimtosi, kad net susirgo depresija.

„Depresija – baisus dalykas. Tai būsena, kai nieko nesinori. Įkrinti į tokią juodą skylę, kad niekas nedžiugina ir norisi tik numirti“, – „Lietuvos rytui“ yra pasakojusi I. Matijošaitienė.

Prieš metus vienoje televizijos laidoje moteris atskleidė šokiruojančią tiesą apie savo ligą, vos nesibaigusią savižudybe.

„Gulėjau ir žiūrėjau į vieną tašką lubose. Galėjau taip praleisti visą dieną ir man visiškai nerūpėjo, nei ką veikia mano vyras, nei vaikai. Mano galvoje sukosi mintys apie tai, kad reikia išeiti iš gyvenimo, kad prasmės gyventi apskritai nebėra. Gal juokingai nuskambės, bet viskas buvo priėję vos ne iki testamento rašymo. Tai buvo tikrai labai rimta“, – atviravo I. Matijošaitienė. Problemų dėl regėjimo ji turėjo nuo mažų dienų – gimė trumparegė, pirmoje klasėje jos regėjimas jau buvo susilpnėjęs iki minus šešių dioptrijų.

Dėl kataraktos buvo operuotos abi akys. Regėjimas dešiniąja akimi po operacijos nepagerėjo – daiktai net keliagubinosi. Tačiau kairiąja akimi Irena matė labai gerai.

2012 metų rugsėjį Irena ir Visvaldas Matijošaičiai atšventė 32-ąsias savo vedybų metines.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.