Tyrėjai narsto I. Matijošaitienės žūties mįslę

Kaunietė Irena Matijošaitienė nenusinešė visų tragiško įvykio paslapčių anapilin – prieš prarasdama sąmonę ji spėjo perduoti svarbių žinių medikams. Tyrėjai jau žino, ką atskleidė moteris.

Kai atvyko medikai, I. Matijošaitienė papasakojo, kaip viskas įvyko, nurodė itin reikšmingų detalių.<br>V. Balkūnas
Kai atvyko medikai, I. Matijošaitienė papasakojo, kaip viskas įvyko, nurodė itin reikšmingų detalių.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas, Nerijus Povilaitis

Apr 13, 2013, 5:11 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 8:42 AM

Žinia apie paskutinius sužalotos moters žodžius – ne vienintelė naujiena pastarosiomis dienomis mėginant įminti visas tragedijos, kai 55-erių I. Matijošaitienė nukrito namuose nuo laiptų, paslaptis.

Iškart po moters mirties prokurorai pradėjo tyrimą mirties priežasčiai nustatyti, tačiau netrukus jis buvo perkvalifikuotas pagal kitą Baudžiamojo kodekso straipsnį – dėl tyčinio nužudymo.

Liudytojai atskleidė dar vieną moters artimųjų neviešintą žinią – Vičiūnų rajone esančiame šeimos name jau senokai vyko remontas, o laiptų turėklai buvo nuimti.

Dirba keliomis kryptimis

„Vičiūnų” įmonių grupės valdybos pirmininkas Visvaldas Matijošaitis pareiškė esąs smarkiai nustebęs, kad tyrimas buvo perkvalifikuotas dėl nužudymo.

Žinomas verslininkas tikino net kalbėjęs su prokurorais, o šie paaiškino byloje neįvykus jokių reikšmingų pokyčių. Tačiau patys prokurorai ir paneigė tokias kalbas.

„Tyrimą pradėjome dėl mirties priežasties nustatymo, o vėliau jis buvo perkvalifikuotas dėl nužudymo”, – vakar pareiškė Kauno apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Vitoldas Guliavičius.

Kodėl teko imtis pokyčių?

„Norime patikrinti visas versijas ir aplinkybes, nes tiriamos kelios versijos”, – atsakė V. Guliavičius.

Pasak jo, tyrimą atlieka itin patyrę policijos pareigūnai, dirbama keliomis kryptimis, o itin svarbią reikšmę turės galutinės ekspertų išvados. Įtarimai šioje byloje niekam nepareikšti.

Medikų kalbos – atsargios

Būtent I. Matijošaitienę gydžiusių medikų ir teismo medicinos ekspertų pirmosios pastabos privertė prokurorus naujai pažvelgti į nelaimę verslininkų namuose.

V. Matijošaitis pasakojo, kad kovo 12-ąją anksti ryte iš lovos atsikėlusi žmona turbūt paslydo ant laiptų, vedančių iš antrojo į pirmąjį aukštą, ir nusirito žemyn.

Moterį gydę Kauno klinikų medikai labai atsargiai kalbėjo apie sunkių sužalojimų atsiradimo aplinkybes – tik iš dalies patvirtino šią versiją ir vengė tiksliau atsakyti apie sužalojimų pobūdį.

Kriminalistams pro ausis neprasprūdo ir nevieši Kauno klinikų gydytojų pokalbiai, esą žmogui nusiritus nuo laiptų jis patirtų kitokių kūno sužalojimų.

„Laukiame ekspertų išvadų, kurios turės daug reikšmės priimant sprendimus”, – kalbėjo prokuroras V. Guliavičius.

Nuėmė laiptų turėklus?

„Matijošaičių namuose vyko remontas. Nuo laiptų buvo nuimti turėklai, nebuvo ir apsauginės tvorelės. Viskas buvo uždengta kartono lakštais”, – pasakojo likus savaitei iki tragedijos Matijošaičių namuose apsilankęs žmogus.

Apie šias iš pirmo žvilgsnio nereikšmingas detales jis ėmė mąstyti tik įvykus tragedijai, kai ankstų kovo 12-osios rytą I. Matijošaitienė nukrito nuo laiptų.

„Sunku pasakyti, ar nuimti turėklai nuo laiptų ir visur buvę kartono lakštai galėjo turėti įtakos nelaimei. Tačiau tai įdomi detalė, į kurią teisėsaugininkams turbūt vertėtų atkreipti dėmesį”, – svarstė pašnekovas.

Pats V. Matijošaitis teigė, kad laiptai nėra išskirtiniai – nei labai statūs, nei slidūs.

Apie tai, kad vykstant remontui nuo laiptų galėjo būti nuimti turėklai, iki šiol nebuvo viešai užsiminta.

Šeimos draugai prisiminė, kad I. Matijošaitienė net pyko dėl pernelyg ilgai trunkančio remonto – jis trukdė šeimininkei susitvarkyti namus.

Spėjo papasakoti apie nelaimę

Tragedijos aplinkybes tiriantys teisėsaugininkai žino nelaimės versiją, kurią dar sugebėjo papasakoti pati I. Matijošaitienė.

Atvykus greitosios medicinos pagalbos ekipažui sunkiai sužalota moteris dar buvo sąmoninga. Ji papasakojo, kaip viskas įvyko, nurodė itin reikšmingų detalių.

Žinomos kaunietės sąmonė ėmė gesti tik greitosios medicinos pagalbos automobiliui pasiekus Kauno klinikas.

Vėliau kriminalistai apklausė I. Matijošaitienę vežusius greitosios pagalbos stoties darbuotojus, o šie papasakojo tai, ką prieš prarasdama sąmonę pasakė sunkiai sužalota pacientė.

Kai kurie teisėsaugininkai prasitarė, kad oficiali nelaimės versija, esą moteris krito nuo laiptų paslydusi, nėra visiškai tiksli.

Labiau tikėtina, kad I. Matijošaitienė lemtingąjį rytą galėjo prieblandoje nukristi žemyn galva nuo laiptų aikštelės antrajame namo aukšte.

Sunkiai traumai įtakos turėjo ir tai, kad pirmojo aukšto grindys išklotos plytelėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.