Paskutinį laišką klasės draugei dvyliktokai dės į karstą (papildyta)

Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijos 4 B klasėje penktadienio rytą stovėjo juodu kaspinu perrišta nuotrauka, šalia jos degė žvakė. Vietoje įprastinio dvyliktokų klegesio - nerimastinga tyla ir ašaros.

Daugiau nuotraukų (1)

Reda Cibulskytė, Lukas Pileckas

May 31, 2013, 2:14 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 1:24 AM

Šiandieną Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijoje abiturientams turėjo aidėti paskutinis skambutis, tačiau šventės išvakarėse nutikusi nelaimė viską apvertė aukštyn kojom.

Ketvirtadienio vakarą kelyje tragiškai žuvo gimnazijos moksleivė Rūta Kazlauskaitė. Ją pražudė nuo policijos besislapstantis gerai žinomas Kazlų Rūdos veikėjas Vaidas Lelešius. Šis skriedamas savo „Mercedes-Benz“ automobiliu išlėkė į priešpriešinę eismo juostą ir susidūrė su gimnazistės vairuojamu automobiliu.

Mergina žuvo vietoje, tuo tarpu spėjamas avarijos kaltininkas V. Lelešius atsipirko krūtinės sužeidimais. Jis šiuo metu paguldytas į Kauno klinikas. Jo palatą saugo policijos pareigūnai.

Buvo klasės lyderė

Tuo, kas atsitiko, vis dar negali patikėti gimnazijos mokytojai ir Rūtos draugai. Kalbėdami apie merginą jie sunkiai renka žodžius, tačiau visi iki vieno tvirtina - ji buvo išskirtinė asmenybė.

„Galiu pasakyti viena - ši mergaitė buvo išskirtinė, tikra klasės lyderė. Jeigu ji kažką pasakydavo, klasės draugai imdavo ir padarydavo. Jos nuomonė kiekvienam buvo svarbi.

Rūta buvo pasitempusi, ekstravagantiška, jos nepastebėti buvo tiesiog neįmanoma. Mums visiems - šokas“, - portalui lrytas.lt teigė Rūtos klasės auklėtoja, biologijos mokytoja Audronė Simanavičienė.

Rengė staigmeną

Penktadienio rytą Rūtos klasėje auklėtoja pastatė jos nuotrauką, perrištą juodu kaspinu, šalia jos degė žvakė, buvo padėta ir balta rožė. Draugai susirinkę į klasės valandėlę braukė ašaras.

„Šis susirinkimas bus skirtas Rūtai“, - liūdesio prislėgta teigė jos auklėtoja. A. Simanavičienė prieš paskutinį skambutį buvo sumaniusi savo auklėtiniams staigmeną.

„Kaip įprasta dvyliktokai nepuošia klasės per paskutinį skambutį, todėl aš prie salės buvau sugalvojusi suorganizuoti jiems fotosesiją.

Kiekvieno vardas buvo parašytas, o po juo ketinome rašyti palinkėjimus. Dabar darysime panašiai, tik tiek, kad rašysime laišką Rūtai, įdėsim jai į karstą“, - sunkiai tardama žodžius kalbėjo A. Simanavičienė.

Apie Rūtą, kaip išskirtinę mokinę, pasakojo ir gimnazijos direktorė Irena Raulinaitienė: „Ji buvo aktyvi, turėjo daug draugų. Tai tikrai išskirtinis žmogus, su savitu stiliumi“.

Dėl šios nelaimės Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijoje atšaukta šiandieną turėjusi vykti Paskutinio skambučio šventė. Moksleiviai buvo susirinkę į savo klases, tačiau oficiali dalis gimnazijoje neįvyko.

Kritikos strėlės policininkams

Kazlų Rūdos policininkai – nieko verti. Tai į akis ne tik vietinio komisariato vadovams, bet ir visai Lietuvai linkęs pasakyti miesto meras Vytautas Kanevičius. Po vakarykštės tragedijos miestiečių ir miesto vadovų kantrybė trūko – jie kreipėsi pagalbos į aukščiausias valdžios institucijas.

Pirmadienį Kazlų Rūdos savivaldybėje rengiamas išplėstinis ūkio ir teisėsaugos reikalų komiteto posėdis, kuriame bus svarstoma padėtis rajone. Pagrindinis posėdžio klausimas – bejėgė ir savo darbo neatliekanti policija.

„Padėtis iš tikrųjų nėra gera. Tai parodo ir vakarykštis įvykis, nusinešęs gimnazistės gyvybę. Šiandien turėjo būti paskutinis skambutis, kuris atšauktas. Pagerbėme merginos žūtį tylos minute.

Tradicinis policijos vadų atsikalbinėjimas, kad komisariate trūksta penkių policininkų, kad atlyginimai maži, tikrai nebegali tenkinti, nes kiekvienas dirbam savo darbą, o jų darbas yra užtikrinti saugumą“, - kalbėjo V. Kanevičius.

Ne avarija, o nusikaltimas

Meras neslėpė ir to, kad vakarykštį įvykį jis traktuoja ne kaip avariją, o nusikaltimą. Esą nepateisinama, kad seniausiai už grotų turėjęs būti nusikaltėlis pabėgo nuo pareigūnų ir vaikščiojo laisvėje, kol pražudė gimnazistę.

„Nusikaltimą padarė ieškomas asmuo, kurį žmonės nuolat matydavo miestelyje važinėjant, o policija jo pagauti nesugebėjo. Manau, kad reikalingi vadovybės veiksmai, nes taip būti negali, esame visi sukrėsti“, - sakė V. Kanevičius.

Pareigūnams karčių žodžių miesto vadovas negailėjo ne tik dėl vakarykštės tragedijos. Pasak V. Kanevičiaus, pareigūnų neveiksnumą parodo net keletas didelį atgarsį visuomenėje turėjusių ankstesnių istorijų.

Meras puikiai prisimena, kai tvenkinyje esantį fontaną sugadino valtimi atplaukę vandalai. Policija chuliganus surado, tačiau nenubaudė. Tyrimą pareigūnai nutraukė patikėję vandalų žodžiais, kad fontaną jie užkliudė ir kelių tūkstančių litų žalą padarė netyčia.

Tokiu angelų sargų sprendimu nepatenkinta savivaldybė kreipėsi į prokuratūrą. Prokurorai buvo visai kitokios nuomonės, nei policininkai. Vandalai buvo patraukti atsakomybėn ir nubausti.

„Galima prisiminti ir neseniai nutikusią istoriją, kai buvo sulaikyta narkotikais prekiavusi gauja. Sulaikė ne mūsų pareigūnai, o atvykę. Mūsiškiai nieko nepadarė, nors žmonės aiškiai kalbėjo, kad tokioje ir tokioje aikštelėje vakarais tokioje ir tokioje mašinoje prekiaujama kvaišalais“, - piktinosi meras.

Kazlų Rūdos vadovas neslepia ir to, kad jei vietinė policija nepradės atlikti savo pareigų, savivaldybė išnaudos visus svertus pareigūnams priversti.

„Nuolat kreipsimės tiek į Vidaus reikalų ministeriją, tiek į policijos generalinį prokurorą“, - neabejojo V. Kanevičius.

Merginą vadavo visą valandą

Nelaimė įvyko ketvirtadienio vakarą, paskutinio skambučio išvakarėse.

Pasak Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko Skirmanto Andriušio, automobilis „Mercedes-Benz“, vairuojamas policijos ieškomo Kazlų Rūdos gyventojo Vaido Lelešiaus, išlėkė į priešpriešinę eismo juostą ir rėžėsi į dvyliktokės automobilį.

Anot nelaimės liudininkų, į avariją mergina pateko su senele. Automobilį vairavo šiandieną paskutinį skambutį turėjusi išgirsti Rūta. Teigiama, kad ji važiavo tėvo automobiliu. Ugniagesiai-gelbėtojai merginą iš nuolaužų bandė išlaisvinti visą valandą. Ji žuvo vietoje.

Žuvusios merginos senelė patyrė krūtinės ir plaučio sumušimus, išvežta tolimesniam gydymui į Kauno klinikas.

Kito automobilio vairuotojui V. Lelešiui medikai nustatė krūtinkaulio lūžį, krūtinės sumušimą bei politraumą. Jis šiuo metu yra Kauno klinikose, jį saugo policija.

Ar V. Lelešius buvo blaivus - aiškinasi policijos pareigūnai.

Alytaus apskrities vyriausiajam policijos komisariatui pavesta išsiaiškinti, ar policijos pareigūnai ėmėsi visų reikiamų priemonių laiku nustatyti ir sulaikyti nuo policijos besislapstantį ir policijos ieškomą Vaidą Lelešių, ketvirtadienio vakarą pražudžiusį dvyliktokę.

Tarnybinį patikrinimą atlikti pavedė laikinai einantis generalinio komisaro pareigas Algirdas Stončaitis.

V. Lelešius kaip asmuo, besislapstantis nuo teismo paskirtos bausmės vykdymo, buvo ieškomas nuo vasario 20 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.