Lietuva atsisveikina su žinoma medike F. Taunyte

Sekmadienį Lietuvos ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius su žmona atvyko pagerbti mirusios rašytojos ir medikės Filomenos Taunytės. Atsisveikinti su gydytoja panoro daug žmonių - salė buvo pilna.

Pagerbti F. Taunytės atvyko premjeras A. Butkevičius su žmona.<br>J. Stacevičius
Pagerbti F. Taunytės atvyko premjeras A. Butkevičius su žmona.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 28, 2013, 10:58 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 2:33 AM

88 metų moteris penktadienį mirė ligoninėje.

Prieš kurį laiką F. Taunytę buvo ištikęs insultas.

Mišios už velionę - liepos 1 d., pirmadienį, 7 val. 30 min. Žvėryno bažnyčioje.

Laidotuvės pirmadienį, liepos 1 d., 13 val. Saltoniškių kapinėse. 

Užuojautą pareiškęs premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad tai buvo tvirtas ir tiesus žmogus su savitu požiūriu į pasaulį.

„F. Taunytė buvo tvirtas, tiesus, savitą požiūrį į pasaulį turėjęs ir jį skleidęs žmogus, kuriam visuomet rūpėjo visuomenės gerovė“, – sakoma ministro pirmininko užuojautoje.

Siūlė gydytis žolelėmis

Medikė ir publicistė F. Taunytė išgarsėjo prieštaringai vertinamais pasisakymais apie mediciną, sveikatą, net seksualines mažumas.

Moteris yra išleidusi knygų, kuriose kritikuojama medicinos sistema ir šiuolaikinė visuomenė. F. Taunytė teigė, kad žmonės šiandien vartoja per daug vaistų ir neatsigręžia į liaudies medicinos priemones.

Pasak prieštaringai vertinamos gydytojos, žmonės turėtų gydytis žolelėmis.

Pati gydytoja, nepaisant amžiaus, visuomet atrodė žvali ir veikli, dažnai vykdavo į susitikimus su skaitytojais.

Mokėsi ir literatūrą, ir mediciną

F. Taunytė – Paškonienė gimė 1925 m. balandžio 11 d. Vantainėliuose, Radviliškio raj. Mokėsi Voskonių pradžios mokykloje, Radviliškio progimnazijoje, Šiaulių gimnazijoje.

1942 metais pradėjo studijuoti Vytauto Didžiojo universiteto Lietuvių kalbos ir literatūros fakultete. 1943 metais, uždarius universitetą, įstojo į Kauno akušerių mokyklą. Ją baigusi metus dirbo Radviliškyje.

1950 metais Vilniaus universiteto Medicinos fakultete įgijo gydytojos specialybę. Dirbo įvairiose medicinos srityse. Domėjosi netradiciniais gydymo būdais.

Pirmieji F. Taunytės rašiniai respublikinėje spaudoje pasirodė 1966 metais, 1975 m. ji tapo Lietuvos žurnalistų sąjungos nare. 2008 m. Juozo Tumo-Vaižganto premijos laureatė. Lietuvos rašytojų sąjungos narė nuo 2009 metų.

Filomena Taunytė išleido aštuonetą knygų, susilaukusių didelio populiarumo ir skaitytojų dėmesio: "Vandens užkalbėjimas"(2000), "9/10 laimės: apie fizinę ir psichinę sveikatą" (2003),"Laimingas senelių gyvenimas" (2004), "7 nuodėmės ir 12 ligų" (2006), "Kiek sveria siela" (2008), "Gyvenimas be stogo" (2009), "Ieškau tikro lietuvio" (2011) ir "Šventųjų gyvenimas Marijos žemėje" (2013).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.