Kraupios avarijos istorijoje - narkotikų pėdsakai

Lygiai mėnuo – tiek laiko praėjo nuo avarijos, per kurią žuvo Kazlų Rūdos gimnazistė Rūta Kazlauskaitė. Ją pražudžiusio policijos ieškomo miestelio nusikaltėlio Vaido Lelešiaus taip pat jau nėra.

Nuo R. Kazlauskaitės žūties praėjo lygiai mėnuo, tačiau Kazlų Rūdos miestelyje ši tema vis dar verda.<br>Asmeninio archyvo nuotrauka
Nuo R. Kazlauskaitės žūties praėjo lygiai mėnuo, tačiau Kazlų Rūdos miestelyje ši tema vis dar verda.<br>Asmeninio archyvo nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Reda Cibulskytė

Jul 1, 2013, 8:31 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 1:40 AM

Nepaisant to, ši tema Kazlų Rūdoje vis dar verda. Žmonės piktinasi policijos darbu, o šie – visuomenės abejingumu. Tėvai ir artimieji tik braukia ašaras ir bando atsakyti į pagrindinį klausimą – kaip įmanoma pabėgti nuo konvojaus, o po to laisvai vaikščioti gatvėmis, kol galiausiai pražudai jauną žmogų.

Nors policija ginasi, esą jie nieko nežinojo apie pabėgusio V. Lelešiaus buvimo vietą, miestelio meras ir žuvusios merginos artimieji kalba kitaip. Ir užsimena, kad šioje istorijoje gali slėptis net ir narkotikų prekybos pėdsakai.

Visą Lietuvą sukrėtusi nelaimė įvyko gegužės 30-ąją dieną, Paskutinio skambučio išvakarėse. 38 metų V. Lelešiaus vairuojamas automobilis „Mercedes-Benz“ rėžėsi į dvyliktokės automobilį, kuriame sėdėjo ir jos močiutė.

Mergina užgeso greitosios pagalbos automobilyje, V. Lelešių ir senyvo amžiaus moterį medikai išvežė į ligoninę. 38 metų vyras po nelaimės praėjus trims savaitėms mirė Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje.

Žuvusios Rūtos močiutė – jau namuose, tačiau iki šiol negali susitaikyti su mintimi, kad anūkės nebėra. Moteris vis dar klausia, kodėl jai prireikė važiuoti į kapines būtent tą akimirką.

Nepaisant to, kad nusikaltėlis jau nebegyvas, ikiteisminis tyrimas tęsiamas toliau. Tai lrytas.lt patvirtino Marijampolės policija.

Pranešė telefonu

„Taip neturėjo būti“, - prisimindama gegužės 30 dienos įvykius sako žuvusios Rūtos mama Rasa Kazlauskienė. Moteris įsitikinusi, kad tai ne likimo smūgis, o elementari policijos pareigūnų klaida.

Avarijos dieną Rasa buvo namuose. Iš konsultacijos grįžusios dukros ji paprašė nuvežti močiutę į kapines, jokių lemtingų ženklų nepastebėjo ir ramiausiai dukros laukė nuosavo namo kieme.

Grįžtančios merginos lūkuriavo ir draugai, kadangi buvo susitarę papuošti savo automobilius paskutinio skambučio šventei.

„Būdama kieme išgirdau telefono skambutį. Kažkas iš sustojusių žmonių po avarijos pagriebė mano mamos mobilųjį telefoną ir surinko pirmą pasitaikiusį numerį.

Iš pradžių negalėjau patikėti, nesusigaudžiau, ką daryti. Kuo važiuoti? Kieme tik dviratis“, - sako Rasa.

Močiutė – ant žemės, nusikaltėlis – pas medikus

Moteris pasakoja, kad atvykusi į įvykio vietą rado savo motiną gulinčią ant žemės. Tuo tarpu policijos ieškomas V. Lelešius jau buvo paguldytas ant neštuvų, greitoji pagalba ketino jį vežti į gydymo įstaigą.

„Aš jiems pasakiau: nebandote net pajudėti, kol mano mama ant žemės. Ji visą laiką buvo sąmoninga, tik sakė: „žiūrėkit Rūtelės“.

Tuo tarpu, V. Lelešius kažką burbėjo po nosimi, bet aš nebeatsimenu. Man buvo šokas išvydus tą kraupų vaizdą“, - sako R. Kazlauskienė.

V. Lelešių ir Rūtos močiutę greitosios pagalbos darbuotojai nuvežė į Marijampolės ligoninę. Senolė savo ausimis girdėjo, kaip V. Lelešius jį priėmusiam gydytojui pripažino gėręs brendžio. Ar tai tiesa – tiriama jau mėnesį.

V. Lelešių priėmęs gydytojas Leonidas Juodis patvirtina, kad nelaimės kaltininkas greičiausiai buvo apsvaigęs nuo alkoholio, o gal net nuo narkotinių medžiagų.

„Kažkuo jis tikrai buvo apsisvaiginęs, kadangi susikalbėti su juo buvo sunku. Paimtas kraujas, turėtų tuoj paaiškėti.

Jau mėnuo praėjo, visko detaliai nebepamenu, tačiau atmintyje išlikę jo žodžiai apie brendį.

Nors jį mačiau tik porą valandų, nes vėliau jis buvo išvežtas į Kauno klinikas, tačiau atrodė tikrai įtartinai“, - pasakojo gydytojas L. Juodis.

Stumdė policininkas

Tačiau labiausiai žuvusios merginos mamą R. Kazlauskienę skaudina ne tai. Ją pribloškė policijos pareigūnų elgesys. Moteris vos valdydama ašaras pasakoja, kad įvykio vietoje neuniformuotas, tik su policijos liemene buvęs pareigūnas ją ėmė stumdyti ir vyti nuo dukros automobilio.

„Nors žmonių buvo daug, pareigūnas galėjo manęs bent pasiteirauti, kas aš tokia, jei esu taip arti įvykio vietos. Juk suprantu, kad reikia atsitraukti ir netrukdyti dirbti. Bet ne, geriau stumti į griovį moterį“, - sako Rasa.

Šiuos savo pavaldinio veiksmus abejingai įvertino Kazlų Rūdos policijos komisariato viršininkas Edvardas Gruzdys. Po laidotuvių palaužtai moteriai jis pasiūlė tik baltą popieriaus lapą ir atšovė: „rašykit pareiškimą“.

Savo kaltės policijos pareigūnai neįžvelgia ir dėl to, kad pro jų nosį važinėjantis nusikaltėlis nebuvo surastas, kol galiausiai pražudė merginą. Esą ši užduotis buvo skirta ne jiems, o kolegoms – Prienų policijos komisariato pareigūnams.

Siekdamas išsiaiškinti, kaip buvo ieškotas pabėgęs V. Lelešius ir kodėl apskritai jis paspruko nuo konvojaus pareigūnų, žuvusios merginos dėdė Justinas Kazla ėmėsi rinkti žmonių parašus.

Daugiau nei tūkstantis Kazlų Rūdos gyventojų parašų buvo nusiųsti premjerui Algirdui Butkevičiui ir Vidaus reikalų ministerijai.

Jau daugiau nei dvi savaites artimieji laukia konkretaus paaiškinimo – kaip V. Lelešius pabėgo iš policijos gniaužtų. Tarnybinį patikrinimą atliekanti Alytaus policija savo verdiktą žada atskleisti pirmadienį.

Prekiavo narkotikais?

Šie aprašyti atvejai ne vieninteliai šešėliai, temdantys policijos institucijos veidą. Iki nelaimės ilgą laiką Kazlų Rūdos miestelyje netilo kalbos, esą V. Lelešius kasdien vartojo narkotikus ir galimai jais prekiavo.

Legendomis tapo pasakojimai, esą jis, prisižiūrėjęs filmų, važiuodamas automobiliu nuo jo sienelės svaigindavosi heroinu ir amfetaminu. Nevengdavo jų pasiūlyti ir kitiems. Žinoma, už pinigus.

„Kiek žinau, jis buvo susijęs su narkotikais. Juos „stumdė“, įtraukdavo jaunus žmones. Kaip policija galėjo nežinoti apie tai?

Stovėdavo ir prie mokyklos, po to - prie gaisrinės, negi policija to nematydavo? Juk tai yra už šimto metrų nuo jų. Visi mato, tik jie nemato. Todėl man ir kyla minčių, gal buvo papirkti?“ - tikina žuvusios merginos mama.

Kazlų Rūdos meras Vytautas Kanevičius kalbų, esą V. Lelešius pardavinėjo narkotikus irgi yra girdėjęs. Jis tikina, kad policijos pareigūnai tikrai apie tai buvo informuoti.

„Buvo kalbų, kad prie geležinkelio stoties stovi automobilis, kuriame galima įsigyti narkotikų. Policija buvo informuota, bet to užfiksuoti jiems nėra pavykę.

Pareigūnai sako, kad reaguoja į gandus apie narkotikus, tačiau praktika rodo kitaip“, - tikina meras.

Pasak Kazlų Rūdos policijos komisariato viršininko E. Gruzdžio, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo narkotinių medžiagų laikymo. Tačiau, ar tyrimas baigėsi palankiai V. Lelešiui – jis neatskleidė. Visgi, E. Gruzdys tikina, kad V. Lelešius – nebuvo labai pavojingas nusikaltėlis.

„Jis nebuvo smurtautojas, už smurtinius nusikaltimus nebuvo teistas. Daug tokių žmonių yra kaip jis, bet dėl narkotinių medžiagų laikymo V. Lelešiui buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas“, - tikina E. Gruzdys.

Prasta reputacija

Nors 38 metų vyras nebuvo smurtautojas, meras V. Kanevičius teigia, kad jis miestelyje gero vardo neturėjo. Esą V. Lelešius nuolat įsipainiodavo į įvairiausias istorijas, iš kurių, pasak miestelio gyventojų, jį nuolat traukdavo tėvai.

Šie ilgą laiką buvo pasiturintys verslininkai, turėję mėsos perdirbimo įmonę. Jų dešros, skilandžiai buvo raikomi ant dažno Kazlų Rūdos gyventojo stalo. Teresės Lelešienės mėsos gaminiais buvo prekiaujama ir kituose miestuose. Šiuo metu įmonė jau yra bankrutavusi, teismas yra areštavęs Lelešių turto už daugiau nei milijoną litų.

V. Lelešiaus tėvų kaimynas lrytas.lt tikino, kad jų verslui didelę žalą padarė sūnus. Jis esą nuolat prašydavo tėvų pinigų ir juos leisdavo vėjais.

„Esu girdėjęs buvusių darbuotojų nusiskundimų. Esą grįžtančius iš prekybos pusiaukelėje juos susistabdydavo V. Lelešius ir pareikalaudavo pinigų: vieną kartą dešimties tūkstančių, kitą kartą gal mažiau. O darbuotojai grįždavo tuščiomis“, - pasakojo Lelešių kaimynas.

Miestelio gyventojai piktai kalba ir apie jo elgesį su buvusia gyvenimo drauge Jurga. Jaunutė moteris, su kuria augino aštuonerių metų sūnų, neištvėrusi V. Lelešiaus klaidžiojimų nusižudė.

Be tėvų liko septynmetis sūnus, jis kurį laiką buvo pas V. Lelešiaus tėvus, tačiau lrytas.lt žiniomis, šiuo metu vaiką prižiūri buvusios mylimosios tėvai.

Bijo likti viena

Visgi, skaudžiausiai ši nelaimė palietė Kazlauskų šeimą ir jų giminaičius. „Kuo toliau, tuo sunkiau. Praėjo šokas, dabar viską bandome suvokti ir įvertinti“, - pripažįsta žuvusios merginos mama.

Labiausiai ji nenori likti viena namuose, kuriuose dabar daug skausmo.

„Draugai labai padeda, dar šiek tiek gelbsti geras oras. Kažkurį vakarą likom vieni, be draugų... Sėdim trise, nesmagu. Kai aplink žmonės, dar užkalbina, gali atitrūkti“, - sako R. Kazlauskienė.

Rūtos sesuo Simona jau trečius metus gyvena Londone, tėtis dirba Norvegijoje, namuose šeimininkaudavo Rūta, jos mama Rasa ir močiutė.

Bundant pavasariui jie buvo susitarę – vasarą sugrįš iš užsienio tėtis ir dukra. Visi bus kartu.

„Šiai vasarai turėjome tiek planų. Nuolat kalbėdavomės, kad grįš namo Simona ir tėtis, tada visur važiuosime ir būsime laimingi. O išėjo taip, kaip išėjo. Net nežinau, ką daryti toliau.

Simona turės grįžti į Londoną, ten jos vieta, draugai. Vyro darbas Norvegijoje, gal ir aš galėčiau išvažiuoti, bet kaip palikti namus? Žiemą viena šiuose namuose, net negaliu pagalvoti“, - tikina Rasa.

Moteris teigia vis nueinanti į žuvusios dukros kambarį, pasėdi jame, pagalvoja. Kartais jame Rūtos ieško ir jos draugai.

„Ir jos draugėms sunku, jos gal kartais nežino, kaip prie manęs prieiti, aš kartais nežinau, kaip su jomis kalbėtis. Draugės kartais nueina į Rūtos kambarį, pabūna, pasėdi ten. Nueinu aš į jos kambarį. Ten ramu. Ten ją jauti. Aš savęs kiekvieną dieną klausiu: kodėl aš ją pati išleidau važiuoti“, - atsidūsta moteris.

Pabėgo nuo konvojaus, vėliau pražudė merginą

Lrytas.lt primena, kad tragiška avarija įvyko gegužės 30-osios vakarą, Paskutinio skambučio išvakarėse.

V. Lelešius, vairuodamas ne jam priklausantį „Mercedes-Benz“, kelyje Kazlų Rūda–Ąžuolų Būda rėžėsi į tokios pat markės automobilį, prie kurio vairo sėdėjo K. Griniaus gimnazijos dvyliktokė.

Mergina mirė vežama į ligoninę. Kartu važiavusi jos 71 metų močiutė buvo sužalota ir išvežta į Kauno klinikas.

Į tą pačią gydymo įstaigą buvo nugabentas ir V. Lelešius. Vėliau jis buvo nuvežtas į Laisvės atėmimo vietų ligoninę. V. Lelešiaus gyvybė užgeso birželio 24 dieną.

Šių metų sausio mėnesį Prienų rajono teismo už sukčiavimą pusšeštų metų laisvės atėmimo bausme nuteistas V. Lelešius turėjo keliauti už grotų.

Nuteistasis iš pradžių bandė dangstytis liga, tačiau supratęs, jog kalėjimo išvengti nepavyks, iš Kazlų Rūdos kilęs V. Lelešius ėmė slapstytis. Prienų policijos komisariatas paskelbė jo paiešką.

Kovo mėnesį jį Kazlų Rūdos gatvėje sučiupo vietos policininkai. Apie sugautą bėglį buvo pranešta Prienų pareigūnams.

V. Lelešius konvojavimo pareigūnų paprašė, kad jį nuvežtų į tėvų namus pasiimti jam būtinų vaistų, bet sugebėjo pasprukti. Jo tėvai nukreipė pareigūnų dėmesį, kad sūnus galėtų pabėgti.

Apie jo buvimo vietą policija neturėjo informacijos nuo kovo mėnesio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.