Prokurorai jau žino I.Matijošaitienės žūties priežastį

„Teismo medicinos ekspertai pateikė tik preliminarias išvadas. Galutinės tyrimo išvados mūsų žiniomis parengtos, tačiau dar nepasirašytos, nes atostogauja vienas ekspertų. Todėl nenorime komentuoti to, kas oficialiai dar nėra patvirtinta“, - lrytas.lt sakė Kauno apygardos prokuratūros prokurorai.

Ikiteisminį tyrimą dėl galimo I.Matijošaitienės nužudymo pradėję prokurorai nekantriai laukia teismo medicinos ekspertų išvadų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ikiteisminį tyrimą dėl galimo I.Matijošaitienės nužudymo pradėję prokurorai nekantriai laukia teismo medicinos ekspertų išvadų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Oct 9, 2013, 11:57 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:22 AM

Kovo 15-osios rytą Kauno klinikose užgesus 55 metų Irenos Matijošaitienės gyvybei prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl mirties priežasties nustatymo. Tai įprasta procedūra, kai teisėsauga atlieka formalius veiksmus siekiant ištirti, ar įvyko tik nelaimė, ar nėra nusikaltimo požymių.

Netrukus byla pasisuko kita linkme – prokurorai perkvalifikavo tyrimą pagal kitą Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už tyčinį nužudymą.

Lrytas.lt žiniomis, nužudymo versija iškelta teisėsaugai gavus tam tikrų duomenų, leidžiančių abejoti, ar nuo laiptų savo namuose nukritusi moteris galėjo taip sunkiai susižaloti.

Užsimenama, kad I.Matijošaitienės patirtos galvos traumos pobūdis pirmiausia sukėlė abejonių ją apžiūrėjusiems Kauno klinikų medikams. Specialistai neoficialiai kalbėjo, kad nuo laiptų nukritę žmonės taip sunkiai nesusižaloja.

„Šioje istorijoje viskas priklauso nuo to, ką pasakys teismo medicinos ekspertai. Tačiau net ir tuomet, kai atsakymas bus gautas, nereiškia, jog iš karto byloje bus priimtas vienoks ar kitoks sprendimas. Ekspertų išvados bus analizuojamos, žiūrėsime, ar jie atsakė į visus mus dominančius klausimus. Gali būti, jog prireiks papildomos ekspertizės, kitų, tokiais atvejais būtinų procesinių veiksmų“, - lrytas.lt sakė Kauno apygardos prokuratūros atstovai.

Kai kurie teisėsaugininkai puse lūpų kalba, kad oficiali nelaimės versija, esą moteris krito paslydusi nuo laiptų, nėra visiškai tiksli. Esą kur kas labiau tikėtina, jog I.Matijošaitienė lemtingą kovo 12-osios rytą galėjo prieblandoje nukristi žemyn galva iš antrojo į pirmąjį aukštą nuo viršutinės laiptų pakopos arba tiesiai nuo perdangos. Sunkiai traumai įtakos galėjo turėti ir tai, kad pirmojo aukšto grindys buvo išklotos plytelėmis.

Laiptai be turėklų, užkloti kartonu

„Matijošaičių namuose vyko remontas. Nuo laiptų buvo nuimti turėklai, nebuvo ir apsauginės tvorelės. Viskas buvo uždengta kartono gabalais“, - portalo lrytas.lt žurnalistui pasakojo likus savaitei iki tragedijos Matijošaičių namuose lankęsis žmogus.

Pasak šaltinio, apie šias, iš pirmo žvilgsnio nereikšmingas detales, jis ėmė mąstyti tik įvykus tragedijai, kai ankstų kovo 12-osios rytą, apie 5 val. 30 min. savo namuose, Vičiūnų rajone I.Matijošaitienė nukrito nuo laiptų ir patyrė itin sunkią galvos smegenų traumą, vėliau lėmusią jos mirtį.

„Sunku pasakyti, ar nuimti turėklai nuo laiptų ir visur buvę kartono gabalai galėjo turėti įtakos nelaimei. Tačiau tai - pakankamai įdomi detalė, teisėsaugininkams, manau, vertėtų į ją atkreipti dėmesį“, - svarstė pašnekovas.

Velionės vyras, verslininkas ir politikas Visvaldas Matijošaitis žurnalistams pasakojo, kad tragedija įvyko jo žmonai pabudus. Manoma, kad ji ketino eiti sportuoti. Kaunietė vengdavo iškart jungti šviesą, mat ji labai vargindavo silpnas akis.

Pats V.Matijošaitis teigė, kad laiptai nėra išskirtiniai – nei labai statūs, nei slidūs. Apie tai, kad vykstant remontui nuo laiptų galėjo būti nuimti turėklai, iki šiol nebuvo viešai užsiminta.

Spėjo papasakoti nelaimės aplinkybes

Portalo lrytas.lt žurnalistui pavyko sužinoti, kad tragedijos aplinkybes tiriantys teisėsaugininkai žino nelaimės versiją, kurią dar sugebėjo papasakoti pati I.Matijošaitienė.

Šaltinių teigimu, sunkiai sužalota moteris, atvykus greitosios medicinos pagalbos medikams, dar buvo sąmoninga. Ji papasakojo, kaip viskas įvyko, nurodė tam tikras, itin reikšmingas detales. Verslininkės ir politikės sąmonė ėmė gesti tik greitosios medicinos pagalbos automobiliui pasiekus Kauno klinikas.

Nelaimės aplinkybes tiriantys teisėsaugininkai vėliau apklausė I.Matijošaitienę vežusius greitosios pagalbos stoties medikus, šie jiems papasakojo tai, ką prieš prarasdama sąmonę sakė sunkiai sužalota pacientė.

Teisėsaugininkai įžvelgia nužudymo požymių. Nors kriminalistai neturi duomenų, kad nelaimės metu Matijošaičių namuose buvo pašalinių asmenų, iš karto po moters žūties pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl mirties priežasties nustatymo teisėsaugininkai netrukus perkvalifikavo į nužudymo tyrimą.

Esą jiems įtarimų sukėlė itin sunki trauma, kurią patyrė moteris, tam tikrų abejonių sukėlė ir pirminės teismo medicinos ekspertų išvados.

Pralaimėjo kovą dėl gyvybės

* I. Matijošaitienė nuo laiptų savo namuose Vičiūnų rajone nukrito kovo 12-osios rytą, apie 5 val. 30 min.

* V. Matijošaitis pasakojo išgirdęs stiprų trenksmą, o atbėgęs rado žmoną gulinčią laiptų apačioje.

* Greitosios pagalbos ekipažas nukentėjusiąją nuvežė į Kauno klinikas, kur neurochirurgai iškart atliko dvi operacijas.

* Gydytojai nustatė, kad I. Matijošaitienei lūžo kaukolės pamatas, prasidėjo vidinis kraujavimas, dėl prasidėjusio smegenų tinimo teko išimti dalį kaukolės priekinėje dalyje.

* Tos pačios dienos vakare atlikta dar viena operacija, o jai pasibaigus gydytojai pareiškė, kad visi neurochirurginio gydymo būdai išnaudoti.

* Praėjus parai po patirtos traumos I. Matijošaitienės būklė išliko kritinė ir visiškai nepagerėjo, jai taikytas medikamentinis miegas.

* Kovo 14-ąją I. Matijošaitienės būklė smarkiai pablogėjo, o apie 14 val. medikai nustatė smegenų mirtį.

* Vykdydami moters valią artimieji sutiko jos organus paaukoti transplantacijos laukiantiems žmonėms.

* Dėl šios priežasties klinikų medikai neišjungė jos gyvybines funkcijas palaikančios aparatūros, pradėti transplantuojant būtini tyrimai.

* Kovo 15-ąją 5 val. 42 min. Kauno klinikų medikai konstatavo biologinę I. Matijošaitienės mirtį.

* Artimieji nusprendė mirusiosios kūną kremuoti, o urna kovo 17-ąją buvo palaidota Kauno Petrašiūnų kapinėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.