Už grotų sėdinčiai uteniškių sukčių porelei – nauji kaltinimai

Solidžiais verslininkais prisistatinėjusiems, bet daugiau nei 200 tūkst. litų už baldų gamybą iš klientų išviliojusiems ir nuteistiems dviem uteniškiams – 35 metų Laimiui Valinskui ir jo sugyventinei, 37 metų Skaistei Linkevičiūtei – prokurorai pateikė naujus kaltinimus dėl sukčiavimo. Dėl įvairiuose šalies rajonuose šios poros apgautų dar daugiau nei 20 žmonių atlikti ikiteisminiai tyrimai jau baigti, o baudžiamoji byla perduota nagrinėti į Biržų rajono apylinkės teismą.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Nov 19, 2013, 8:27 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:49 AM

Ši sukčių porelė jau atlieka bausmę už anksčiau įvykdytus analogiškus nusikaltimus. Paaiškėjo, kad ankstesniuose teismuose dievagojęsi, kad jokių nusikaltimų nebedaro, iš tiesų uteniškiai toliau visoje Lietuvoje ieškojo naujų aukų, iš kurių išviliojo dar ne vieną dešimtį tūkst. litų.

Skelbdavosi rajonų spaudoje

Pastarojo ikiteisminio tyrimo duomenimis, L.Valinskas ir S.Linkevičiūtė veikė pagal tą pačią apgavystės schemą, kuri jiems ir anksčiau padėjo apmulkinti daugybę naujais baldais namus norėjusių papuošti žmonių visoje Lietuvoje.

Šią bylą į teismą perdavusios Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorės Danutės Šleivaitės teigimu, kaltinamieji užsakydavo dešimtis reklaminių skelbimų įvairių šalies rajonų laikraščiuose su melaginga informacija apie greitai ir kokybiškai pagaminamus nestandartinius baldus.

Su skelbimais susidomėjusiais klientais būdavo sudaromos sutartys, atvykę į namus sukčiai paimdavo avansą už baldų pagaminimą, surašydavo solidžiai atrodančias sutartis, bet žmonės baldų taip ir nesulaukdavo, o sumokėtų pinigų nebeatgaudavo. Tyrimo metu nustatyta, kad nuteistieji 2010-2012 metais apgaule savo naudai iš daugiau nei 20 šalies gyventojų įgijo kelias dešimtis tūkst. litų. Ne kartą teisti sugyventiniai, prieš kelerius metus įsigiję Klaipėdoje registruotą įmonę, ją naudojo savo sumanytai neteisėtai veiklai – sukčiavimui nuslėpti, nes žinojo, kad jokios ūkinės komercinės veiklos nė nesiruošia vykdyti. Už sukčiavimą ir apgaule įgytą didelės vertės turtą baudžiama laisvės atėmimu iki aštuonerių metų. Teismas pasiuntė už grotų

L.Valinskas ir S.Linkevičiūtė jau atlieka bausmę dėl analogiškais metodais apgautų žmonių.

Utenos rajono apylinkės teismas pernai juos pripažino kaltais dėl didelės vertės svetimo turto pasisavinimo apgaulės būdu ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo. Šioje byloje nukentėjusiais buvo pripažinti beveik 300 žmonių iš visos Lietuvos – nuo Klaipėdos iki Visagino, o jiems padaryta žala įvertinta apie 240 tūkst. litų. Tiek aukų apsukriai porelei pavyko surasti nuo 2009 metų kovo iki gruodžio.

Tuomet ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad UAB „Leoga“ direktorė S.Linkevičiūtė bei prekybos direktorius L.Valinskas skelbėsi rajoniniuose laikraščiuose, kad bendrovė gamina nestandartinius baldus bei duris. Tačiau klientai, sumokėję avansu apie pusę užsakymo vertės (nuo 100 iki 15 tūkst. litų), užsakytų gaminių taip ir nesulaukdavo. Paaiškėjo, kad dėl gauto avanso išdavę pajamų orderius, gautų pinigų į bendrovės balansą „Leogos“ vadovai neįtraukdavo.

Kai žmonės ėmė kreiptis į vietos policijos komisariatus, pareigūnai iš pradžių sukčiavimo požymių neįžvelgė, siūlė bylinėtis civiline tvarka. Tik tuomet, kai Utenos teisėsaugininkai, gavę iš karto kelių nukentėjusiųjų pareiškimus susidomėjo „Leogos“ veikla ir apie tai paviešino informaciją spaudoje bei kolegoms iš kitų Lietuvos vietovių, paaiškėjo šios nusikalstamos veiklos mastai, juos užplūdo būriai nukentėjusiųjų.

Utenos rajono apylinkės teismas „Leogos“ vadovus L.Valinską, S.Linkevičiūtę ir pas juos dirbusią 33 metų uteniškę Giną Jupatovą pripažino kaltais. Pastaroji, auginanti tris mažamečius vaikus, buvo nubausta laisvės apribojimu 2 metams. O sugyventinių pora nuteista realia laisvės atėmimo bausme – L. Valinskui skirta 3 metų 9 mėn., o S. Linkevičiūtei – 3 metai 6 mėnesiai nelaisvės.

Šį nuosprendį šių metų pradžioje palikus galioti ir apeliacijas išnagrinėjusiam Panevėžio apygardos teismui, abu sukčiautojai atsidūrė už grotų.

Nepagautas – ne vagis

Sukčiams dar tebebūnant laisvėje, teisėtvarkos pareigūnai lrytas.lt sakė besistebintys, kaip L.Valinskas ir S.Linkevičiūtė, kurie visoje Lietuvoje pagarsėjo dėl savo apgaulių su nepagamintais baldais, vis tiek tarpininkauja baldų gamybos įmonėms. Kad iš tiesų dirba su duris bei baldus gaminančiomis įmonėmis, sugyventiniai pernai teigė ir žurnalistams, dejuodami, kad šį darbą geriausiai išmano, tačiau straipsniai apie juos kaip sukčius smukdo jų verslą.

Tuomet pareigūnai tvirtino, kad kol dėl L.Valinsko ir S.Linkevičiūtės veiklos nusiskundimų nėra, kol jie įstatymų nepažeidžia, verstis šiuo baldų verslu niekas jiems uždrausti negali. „Nepagautas – ne vagis“, – sakė tuomet kalbinti pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.