„Nykštietiško triatlono“ rengėjai pripažinti kaltais dėl mirties

Beveik prieš trejus metus tragiškai pasibaigusio „Nykštietiško triatlono“ rengėjai išgirdo nuosprendį. Jie pripažinti kaltais dėl 29-erių klaipėdiečio Almanto Baliučio žūties Šventojoje.

Teismui buvo pateiktas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kad net ir likus porai metrų iki užtvankos nesunku sustabdyti baidarę ir ją pasukti į krantą.<br>V.Balkūno nuotr.
Teismui buvo pateiktas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kad net ir likus porai metrų iki užtvankos nesunku sustabdyti baidarę ir ją pasukti į krantą.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Mar 20, 2014, 7:29 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:52 AM

Panevėžio apygardos teismas Marijui Rindzevičiui skyrė 8 mėnesius, o Broniui Vitkūnui – 6 mėnesius nelaisvės.

Tiesa, dirbantiems ir gerai charakterizuojamiems nuteistiesiems kol kas nereikės atsisveikinti su šeimomis ir vykti į pataisos namus. Jiems bausmės vykdymas atidėtas vieniems metams.

Abu nuteistieji turės atsiprašyti žuvusiojo tėvų ir jiems sumokėti 50 tūkstančių litų moralinę kompensaciją. Tai ketvirtadalis nukentėjusiųjų prašytos sumos. Be to, teks padengti daugiau kaip 8 tūkstančius litų laidojimo išlaidų.

2011 metų gegužę Anykščiuose vykusias varžybas teko nutraukti. Apie 15 valandą Šventojoje triatlono elito grupės dalyvis A.Baliutis baidare įplaukė į varžyboms netinkamą hidrotechnikos statinių kompleksą, esantį Tilto gatvėje, pateko į žuvitakį ir nuskendo.

Kitam kartu plaukusiam sportininkui – 28-erių Agniui Čepui – pavyko išsigelbėti.

Jį iš upės ištraukė ant kranto susirinkę žmonės. Jie skęstančiajam padavė diržą.

Dėl nelaimės buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, byla atsidūrė Anykščių rajono apylinkės teisme. Kai kurie liudytojai pasakojo, kad „Nykštietiško triatlono 2011“ rengėjai visus dalyvius instruktavo apie užtvanką ir jos keliamą pavojų.

Teismui buvo pateiktas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kad net ir likus porai metrų iki užtvankos nesunku sustabdyti baidarę ir ją pasukti į krantą.

Teisiamieji tikino, kad rizikuoti plaukti per užtvanką nusprendė pats A.Baliutis.

M.Rindzevičius ir B.Vitkūnas Anykščių apylinkės teisme buvo pripažinti nekaltais, net bylą tyręs prokuroras prašė juos išteisinti.

Po to žuvusiojo tėvai Regina ir Juozas Baliučiai kreipėsi į aukštesnės instancijos teismą – tvirtino, kad jų sūnus ir jo varžybų partneris A.Čepas nebuvo tinkamai instruktuoti, o varžybų dalyviams buvo išdalinti netinkamai paženklinti žemėlapiai.

Todėl A.Baliutis ir A.Čepas nieko nežinoję apie užtvanką – manę, kad žemėlapyje pažymėtas tiltas.

Užtvankos vandens garsą sportininkai išgirdo likus keliems metrams iki krintančio vandens, todėl esą nebeturėjo galimybės pasukti į krantą.

Panevėžio apygardos teismas pripažino, kad varžybų dalyvis žuvo dėl organizatorių aplaidumo.

Upės ruožas, kuriame įvyko nelaimė, tuo metu buvo pripažintas kaip turistinė trasa.

Tačiau ten nebuvo jokių ženklų apie gresiantį pavojų.

Anykščių valdžia susizgribo tik po metų, kai 2012 metų vasaros pabaigoje toje pačioje vietoje ties užtvanka nuskendo dar vienas baidarininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.