Tragiška avarija – vis dar mįslė

Nuo močiutės ir anūkės žūties po sostinės viešojo autobuso ratais jau praėjo daugiau kaip pusmetis, tačiau tyrėjai iki šiol negali pasakyti, kas kaltas dėl dvi gyvybes nusinešusios nelaimės.

Tyrėjai vis dar negali pasakyti, kas kaltas dėl dvi gyvybes nusinešusios avarijos.<br>V.Balkūno nuotr.
Tyrėjai vis dar negali pasakyti, kas kaltas dėl dvi gyvybes nusinešusios avarijos.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Sep 8, 2014, 7:51 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:30 PM

Greičiausiai tai nepaaiškės ir minint 69 metų moters bei 8 metų mergaitės žūties metines. Bent jau taip mano Vilniaus policijos Nusikalstamų veikų eismo saugumui tyrimo skyriaus viršininkas Alvaras Bacevičius.

Nėra ekspertizės išvadų

Pasak jo, iki šiol tyrėjai nesulaukė išvados iš Valstybinės teismo medicinos tarnybos dėl vienos iš žuvusiųjų, o kol nėra šio tyrimo negali užsakyti ir šiai avarijai ištirti reikalingos kompleksinės ekspertizės.

„Viskas užsitęs dar mažiausiai pusmečiui, nes kompleksinę ekspertizę atlieka kelios institucijos ir j užtrunka apie 4-5 mėnesius“, - sakė A.Bacevičius.

Visuomenę sukrėtusi nelaimė įvyko sausio 19 dieną, apie 15 val. judrioje Laisvės prospekto – Rygos ir Buivydiškių gatvių sankryžoje.

Iš Buivydiškių į Laisvės prospektą įsukinėjęs 46 maršruto autobusas kliudė per pėsčiųjų perėją ėjusią pensininkę su anūke ir galiniu ratu jas pervažiavo. Moteris su mergaite mirė iškart. Autobuso vairuotojas ir įvykio liudytojai apie nelaimę pasakojo skirtingai.

Dalyvių parodymai skiriasi

59 metų vairuotojas policijos pareigūnams aiškino, kad negali suvokti, kaip mergaitė ir jos močiutė atsidūrė po autobuso ratais.

Jis teigė, kad į dešinę pasuko degant žaliam šviesoforo signalui ir nematė pėsčiųjų – nei einančių per kelią, nei stovinčių šalikelėje.

Atsirado žmonių, pasakojančių priešingai. Esą vairuotojas tuo metu žiūrėjo į kairę pusę, o tai greičiausiai darė, nes degė raudona šviesa, kuri dėl įrengtų žalių rodyklių netrukdė jam sukti į dešinę.

Kaltino darbo krūvius

Po dvi gyvybes nusinešusios avarijos pradėta kalbėti ir apie visuomenei nematomą Vilniaus vairuotojų darbo pusę.

Viešojo transporto nepriklausomos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Danuta Khlopova teigė, kad autobusų ir troleibusų vairuotojai dažniausiai dirba po 230 ir daugiau valandų per mėnesį.

Jų darbo grafikai yra tokie, kad žmonės neturi nei kada išsimiegoti, nei pavalgyti.

„Vairuotojų paros poilsis yra tik 9 valandos (su kelione į darbą ir iš jo), nėra jokių buitinių sąlygų, yra skirtas laikas nuvažiuoti iš taško A į tašką B, todėl vairuotojai veža žmones ne tik be poilsio, bet ir nepavalgę“, – teigė D.Khlopova.

Tokius aktyvios Kremliaus propogandininkės žodžius paneigė patys vairuotojai, pavadindami juos visiška nesąmone. Teismo dar reikės palaukti

Kol kas neaišku kada teismą pasieks ir buvusio „Teleloto“ vedėjo Jono Radzevičiaus byla. Pasak A.Bacevičiaus, priežastis ta pati – iki šiol nėra išvados apie žuvusįjį iš Valstybinės teismo medicinos tarnybos.

Be šios išvados ikiteisminis tyrimą kontroliuojantis prokuroras negali priimti kitų sprendimų. „Kai išvada bus gauta, tada prokuroras spręs, ar jam reikia papildomų ekspertizių, ar užtenka duomenų bylą perduoti teismui“, - sakė A.Bacevičius.

J.Radzevičius į avariją pakliuvo liepos 4 dieną, sostinėje, Upės gatvėje. Buvusio laidų vedėjo automobilis „Opel Zafira“ 67-erių metų vyrą partrenkė apie aštuntą valando ryto.

Pėsčiasis dar kurį laiką buvo gyvas, tačiau po kelių valandų mirė ligoninėje. Nors J.Radzevičius iškart po įvykio neigė vairavęs girtas, tačiau ištyrus kraują paaiškėjo, kad vyras įžūliai melavo.

Jam nustatytas sunkus girtumo laipsnis – 2,53 promilės alkoholio.

37 metų J.Radzevičiui gresia laisvės atėmimas iki dešimties metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.