Po moksleivės savižudybės patyčios tęsėsi ir prie karsto

Ketvirtadienį Šilalės rajone vieno kaimo gyventojai atsisveikino su nusižudžiusia vidurinės mokyklos moksleive. Žmonės liejo ašaras ir įniršį: dėl 14-metės mirties kaltino pašaipius moksleivius, kurie ir toliau ją niekino.

Po sukrėtimo mergina mamai pasakė: „Aš daugiau į mokyklą neisiu.“<br>123rf nuotr.
Po sukrėtimo mergina mamai pasakė: „Aš daugiau į mokyklą neisiu.“<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Jan 15, 2015, 10:25 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 11:33 PM

„Klasės draugai ir toliau iš jos tyčiojosi. Vienas net šokį sukūrė, kaip mergaitė nutraukė sau gyvybę. Klasės draugės prie karsto verkė, o berniukai tampėsi - matėsi, kad jokios pagarbos nėra. Nesuprantami dalykai, kas per sužvėrėjimas“, - baisėjosi kaimo gyventoja Rima.

Apie patyčias prie pašarvotos merginos kūno jai pasakojo vyresnė velionės sesuo. Keturiolikmetės kūnas pirmadienio vidurdienį buvo rastas šeimos daržinėje. Ją aptiko keleriais metais jaunesnis brolis.

Mergaitė gyveno su mama, dviem broliais ir jaunesne sesute. Dvi vyresnės seserys mokosi ir gyvena kituose miestuose.

Į kapus nuvarė patyčios?

Kaimo gyventoja piktinasi, kodėl niekas mokykloje nenorėjo matyti nuolatinio žeminimo: „Berniukai internete įdėjo skelbimą, kad mergaitė teikia seksualines paslaugas. Ji parėjusi namo mamai pasakė: „Aš daugiau į mokyklą nebeisiu.“ Nežinau, kiek dienų ji nėjo. Kodėl niekas mokykloje nereagavo?“.

Šios moters vaikai yra baigę tą pačią mokyklą, jos duktė irgi kentėdavo nuo patyčių, grįždavo iš mokyklos nusiminusi.

„Kai eidavome į mokyklą pasikalbėti, tai kitą dieną iš vaikų dar labiau tyčiodavosi. Tada pašaipūnus auklėti ėmėsi vyresnis mano sūnus“, - sakė pašnekovė. Ir dabar, jos teigimu, mokykloje buvo pasakyta tylėti - esą jokios patyčių problemos joje nėra.

Apie mirusią mergaitę buvo kalbama, kad ji dėl patyčių negalėdavo eiti į mokyklos valgyklą. Moteris baiminosi, kad dabar patyčios nukryps į jaunesnį mirusios moksleivės brolį.

„Gerą mergaitę nuvarė į kapus. Ir aukų dar bus. Direktorius turėtų kažką daryti“, - niršo moteris. 

Ji išvardijo pavardes paauglių, kurie mokykloje pagarsėję pašaipūnai. Jie esą administracijos darbuotojų vaikai, todėl gali sau leisti labai daug.

„Dėl visko pati kalta“

Socialiniame tinkle „Facebook“ ir „ask.fm“ vienas iš moters nurodytų mokinių netrukus po savižudybės atviravo, kad jis ir kiti mokiniai tyčiojosi iš paauglės.

Internauto paklaustas, kaip reaguoja į bendraamžės pasitraukimą iš gyvenimo, jis atrašė: „Visi labai stūmė ant jos, įskaitant mane, aišku. Kažkodėl maniau, kad kažkas tokio turėjo nutikt. Tačiau dėl visų tų patyčių pati kalta.“

Jis tikino, jog nėra atsakingas už mergaitės mirtį: „Nesu priežastis, dėl ko ji taip padarė.“

Paklaustas, ar gailisi ko nors, atsakė: „Nelabai. Pastaruoju metu kažkaip išvis nieko neturėjau prieš ją, dar apsikabinau, su šventėmis pasveikinau, lyg niekur nieko. Tik juokas ima, kai jos draugės per laidotuves verkė, nors pačios stūmė, nedraugavo ir t. t. Žmonės apgailėtini, nes kai mirė, iškart visi pradeda: kokia ji gera buvo ir t.t.

Man nei šilta nei šalta, nestumiu ant jos daugiau, priešingai nei kai kurie mažvaikiai, bet ir neatsiliepiu pačiu geriausiu žodžiu. Dievas jai teisėjas.“

Po kelių dienų jis sulaukė dar vieno klausimo - ką mano apie patyčias. Paauglys atrašė: „Pas mus, manau, dėl patyčių neseniai panelė pasikorė, žiūrint kokios patyčios, yra tokių žmonių, iš kurių tyčiojasi dėl jų padarytų klaidų, dar blogiau, kai tas žmogus nesitaiso, tai automatiškai ir tapsi patyčių auka.“

Direktorius nieko blogo nepastebėjo

Mokyklos, kurioje mokėsi nusižudžiusi mergaitė, direktorius tikino, kad nei jis, nei kiti mokyklos darbuotojai patyčių nepastebėjo. „Mes dabar sėdime ir galvojame, kodėl mergaitė nusižudė. Dar nieko negalime pasakyti,“ - portalui lrytas.lt aiškino direktorius.

Jis sakė nieko negirdėjęs apie patyčias mergaitės klasėje: „Klasė buvo labai aktyvi. Kartą kažkur skaičiau vienos buvusios mokinės nuoskaudas. Kalbėjome ir su mokytojais, ir su auklėtojais, ir su specialistais, niekur nieko mes neužčiuopėme“.

Velionės klasę auklėja mokyklos specialioji pedagogė. „Kalbėjau su ja, ji nieko nepastebėjo. Gal policija kažką sužinos, gal buvo giliau kas nors. Nieko negaliu pasakyti“, - tikino direktorius.

Jis sakė, kad mergaitė visada tvarkingai ateidavo į mokyklą, lankė šokių ratelį, futbolo treniruotes.

Šiurpių įvykių ruožas

Prieš penkerius metus nusižudė šios mokyklos direktoriaus pavaduotoja. Moteris gyvybę nutraukė namuose, per savo gimtadienį. Prieš metus toje pačioje mokykloje nusižudė ir buvęs mokyklos kiemsargis. 

„Kažkokie sutapimai. Pavaduotoja buvo nuostabi moteris, gera darbuotoja. Kiemsargį jau buvome atleidę prieš pusę metų. Vyras turėjo bėdų su alkoholiu“, - pasakojo direktorius. Jis mokyklai vadovauja virš 30 metų.

Po 14-metės savižudybės mokykloje dirba mokyklos krizių valdymo grupė, mokyklos ir rajono psichologai kalbasi su mokytojais, tėvais, mokiniais.

Mokykloje mokosi 148 mokiniai.

Jaunimo linijos vadovas, psichologas Paulius Skruibis:

„Nepaisant to, ką kalba žmonės ar ką galima nuspėti, aiškumo be išsamaus tyrimo negali būti. Paprastai tokiose situacijose jausmai yra labai stiprūs ir kyla visokių versijų. Kad galėtume sakyti, kad turime aiškų vaizdą, kas ir dėl ko buvo, neišeina.

Vienos savižudybės priežasties nebūna – susideda daug dalykų. Bet kad patyčios gali būti vienas labai ženklus veiksnys, tai neabejotinai.

Jei žmogus turi kitus stiprius apsauginius veiksnius – didelį palaikymą iš tėvų, draugiškus santykius su kitais bendraamžiais, gali būti šiek tiek lengviau atlaikyti, bet ir tai patyčios būna labai didelė problema.

Labai daug skambučių jaunimo linijoje sulaukiame dėl patyčių ir su tuo susijusių minčių apie savižudybę.

Kalbant apie pedagogus, kartais įmanoma nepastebėti patyčių, o kartais yra vengiama jas pastebėti. Kartais mokytojai nežino, kaip į jas reaguoti ir tada nereaguoja niekaip, bet ar šitoje konkrečioje situacijoje buvo reaguojama, ar ne – nežinome.

Dabar ir mokytojams – ne pats lengviausias metas, todėl norėtųsi susilaikyti nuo komentarų, ką jie darė ir ko nedarė.

Su patyčiomis po mirties man nėra tekę susidurti. Nenorėčiau komentuoti tokio elgesio, nes nieko nežinau apie galimai pasišaipiusius žmones.

Kalbant apie 10-14 metų paauglius, šioje amžiaus grupėje 2013-aisiais savižudybė buvo trečia pagal dažnumą mirties priežastis.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: kandidatų komentarai po pirmojo prezidento rinkimų turo