Patyčių išsekinta moksleivė broliui užsiminė apie nuotrauką

Prieš savižudybę, Šilalės rajono nedidelio kaimo moksleivė jaunesniam broliui išsakė savo paskutinį norą.

Ketvirtadienį kaimo gyventojai atsisveikino su nusižudžiusia keturiolikmete.<br>S.Purytės nuotr.
Ketvirtadienį kaimo gyventojai atsisveikino su nusižudžiusia keturiolikmete.<br>S.Purytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

2015-01-16 17:18, atnaujinta 2018-01-15 21:02

Mergaitė parodė savo nuotrauką „Facebook“ profilyje ir užsiminė, kad tokios norėtų per savo pašarvojimą. Išeidama ji pasakė broliui, kad jį myli.

Berniukas tik po kraupaus įvykio suprato, koks rimtas buvo paskutinis sesers prašymas.

Maždaug po valandos broliui kilo mintis paieškoti sesers. Paauglės kūną jis surado daržinėje. Tai įvyko pirmadienio vidurdienį.

Šeimos nariai nenujautė nelaimės. Mergaitė vakare prieš nusižudydama kalbėjosi ir su savo geriausia drauge, tačiau ir ji nepastebėjo nieko įtartino.

„Tikrosios priežasties mes niekada nesužinosim. Į žmogaus vidų neįlįsi ir nežinosi, kodėl jis tai padarė, - aiškino jauna kaimo gyventoja, kuri kartais sutikdavo nelaimės ištiktos šeimos narius. - Klasėje iš jos juokėsi, nors ji buvo graži ir drąsi. Ir draugių ji turėjo.“

Apklaus ir klasės draugus

Šilalės rajono policija pradėjo ikiteisminį tyrimą mergaitės mirties priežasčiai nustatyti. Policijos viršininkas Rolandas Kudijanovas sakė, kad bus apklausti ir mergaitės klasės draugai bei mokytojai. Jei pasirodys, kad prie nelaimės galėjo prisidėti ir kiti asmenys, tyrimas gali būti perkvalifikuotas.

Penktadienį į mokyklą buvo atvykusi Šilalės rajono savivaldybės Švietimo skyriaus darbuotoja Daiva Bukėnienė. Ji atsakinga už vidaus bei išorės auditą.

Paklausta, ar rajono švietimo skyrius pradeda tarnybinį patikrinimą dėl direktoriaus darbo, ji ėmė įnirtingai kartoti, kad situacijos nekomentuos. Moteris nuožmiai atkalbinėjo ir direktorių, kad jis nekalbėtų su žurnalistais.

„Neduok peno, Rimukau, neduok peno. Mes nieko nekomentuojam,“ - direktoriaus kabinete sukiodamasi aplink minkštasuolius nervinosi specialistė. Ji keliolika minučių žurnalisitų akivaizdoje direktorių spaudė, kad šis su jais nekalbėtų.

„Mokykloje dirba psichologai, krizių valdymo grupė, policija pradėjo ikiteisminį tyrimą. Lauksime rezultatų. Daugiau nieko negaliu pasakyti“, - tarp švietimo darbuotojos atkalbinėjimų spėjo įsiterpti mokyklos direktorius.

Jo teigimu, mergaitė niekada nebuvo atėjusi pas jį skųstis dėl patyčių ar kitų bėdų. „Mokykloje buvo vykdomos patyčių prevencijos programos: „Viskas buvo daroma, bet... labai gaila artimųjų, gaila mokinių.“

Gynė mokyklą, kaltino tėvus

„Mokykla – ne prie ko. Čia tėvai kalti. Jei leido mergaitei per naktis baladotis, su bernais išvažiuoti. Tėvai neprižiūrėjo mergos ir viskas“, - rėžė netoli velionės namų sutiktas jos klasės draugo tėvas, mokyklos kiemsargis.

Vyras aiškino, kad jos sūnus su mirusia mergaite sutarė gerai, jokių patyčių klasėje nebuvę. Kartu jis pripažino, kad mergaitė iš mokyklos kartais pareidavo namo verkdama.

Kita kaimo gyventoja įžvelgė mokyklos atsakomybę. „Kad tokią jauną, gražią mergaitę patyčios privestų prie savižudybės, tai yra baisu. Manau, kad tai mokytojų ir direktoriaus abejingumas“, - įsitikinusi kaimo paštininkė Rasa Jurkaitienė.

Jos vaikai baigė tą pačią mokyklą. Anot moters, ne tik jie patyrė patyčias. „Daug kieno vaikai būdavo taip (skriaudžiami). Tyčiojasi mokiniai vieni iš kitų“, - sakė paštininkė.

Ji pripažino, kad viena mokykla negalėjo išgelbėti mergaitės gyvybės. „Tėvai irgi yra kalti – kas daugiau už vaiką kovos, jeigu ne tėvai? Bet kai vaiką išleidi į mokyklą, tikiesi, kad ten jis bus saugus, juo bus pasirūpinta“, - šeimą gynė moteris.

Savižudybė jau buvo sukrėtusi mergaitės šeimą. Pirmasis jos motinos vyras, vyresnių seserų tėvas, taip pat nutraukė savo gyvybę. Su velionės tėvu moteris išsiskyrė. Trečiasis moters vyras namie būna ne nuolat – jis važinėja dirbti į užsienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.