Lietuvos laukuose šėlsta pavasarinė beprotystė

„Oras atšilo, prasideda bėdos, – prakaitą nubraukė Kaišiadorių r. ugniagesys, sekmadienį gesinęs liepsnojančią žolę kažkur tarp Žaslių ir Zūbiškių. – Mes šiemet tik antrą kartą žolės gesinti išvykome, bet netrukus vos spėsime suktis“. Ugniagesiai teigia, kad žolės gaisrų Lietuvoje per parą jau registruojama šimtais. Ir kol kas nepanašu, kad žmonės atsisakytų šio pavojingo įpročio.

Šį kartą ugnis nespėjo smarkiai išplisti.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Šį kartą ugnis nespėjo smarkiai išplisti.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

Mar 15, 2015, 4:01 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 10:48 PM

Sekmadienį Kaišiadorių rajone kilęs gaisras išplisti nespėjo, nes greta gyvenantys žmonės lauku iškvietė ugniagesius. Gyventojai tvirtina, kad žolę greta jų namų padegė kažkokie vaikai.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo skyriuje lrytas.lt sužinojo, kad nuo metų pradžios iki sekmadienio iš viso jau buvo užregistruoti 474 gaisrai atvirose teritorijose.

Tačiau beveik neabejojama, kad šis skaičius sparčiai išaugs. Vien penktadienį šalyje užregistruoti 88 žolės gaisras, šeštadienį – 117.

Labiausiai liepsnoja pievos Vilniaus apskrityje, nuo sostinės apylinkės gyventojų nežymiai atsilieka Kauno apskritis.

Nors už žolės deginimą numatytos baudos, piktadarių tai nesustabdo. Pavasarinė žolė Lietuvoje liepsnoja kiekvienais metais. Ugniagesiai nuolat primena, kad taip ne tik niokojama gamta, ugnis kelia pavojų laukinei gyvūnijai, bet žmonėms. Kasmet dėl žolės gaisrų šalyje žūsta žmonės. Aitrūs dūmai apsvaigina, žmogus praranda sąmonę ir nukritęs ant žemės, užsidegus drabužiams, mirtinai apdega.

Prieš kelerius metus Vilniaus rajone nuo deginamos žolės užsiliepsnojo ir sudegė pusė kaimo.

Ugniagesiai teigia, kad dažnai žolės gaisrus sukelia vaikai bei paaugliai, todėl tėvams ir pedagogams derėtų priminti apie tokių gaisrų padaromą žalą. Kadangi už žolės deginimą yra numatyta administracinė atsakomybė, už nepilnamečių paauglių nusikaltimus bus baudžiami jų tėvai. Už žolės deginimą piliečiai gali būti nubausti nuo 57 eurų iki 289 euro bauda, o pareigūnai nuo 115 iki 347 eurų bauda. Be to, teks atlyginti ir gamtai padarytą žalą, o ji kartais siekia ne vieną tūkstantį eurų.

Gelbėtojai pataria pastebėję degančią žolę, nepraeiti abejingai pro šalį, bet pasistengti patiems ją užgesinti, nelaukiant kol liepsna išplis į didesnius plotus.

Liepsnojančią žolę nedideliame plote lengvai galima užgesinti patiems, užplakant liepsną medžių šakomis bei užtrypiant ją kojomis. Tokius gaisrus taip pat galima gesinti vandeniu arba smėliu.

Ugnies apimtus plotus rekomenduojama apkasti grioveliais, kad liepsna neišplistų ir nepadarytų didesnių nuostolių.

Jeigu matote, kad su ugnimi nepavyks lengvai susidoroti, nedelsiant kvieskite ugniagesius. Drąsiai skambinkite pagalbos telefonu 112.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.