S. Rakauskaitės gyvenimą pakeitė pažintis mokyklos suole

Mįslingomis aplinkybėmis praėjusį šeštadienį iš savo namų Linkuvoje (Pakruojo r.) dingusios 22 metų Samantos Rakauskaitės ieškoti nepailstantys artimieji pripažįsta, kad vilčių rasti ją gyvą vis mažėja.

S.Rakauskaitės ir Š.Žemaičio draugystė užsimezgė Linkuvos gimnazijoje.<br>R.Vitkaus nuotr.
S.Rakauskaitės ir Š.Žemaičio draugystė užsimezgė Linkuvos gimnazijoje.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Apr 17, 2015, 8:15 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 2:53 PM

Tokių vilčių nepuoselėja ir gerai šią jauną moterį pažįstantys linkuviečiai – savo dvejų metų sūnų labai mylėjusi Samanta Rakauskaitė savo noru jo tokiam ilgam laikui nebūtų palikusi.

Nors pareigūnai tebetiria pagrobimo ar nelaimingo atsitikimo versijas, kasdien atsiranda vis daugiau manančių, kad mįslingo jaunos moters dingimo priežasčių reikia ieškoti jos šeimoje.

Su buvusiu klasės draugu Šarūnu Žemaičiu savo gyvenimą susiejusi ir sūnaus susilaukusi S.Rakauskaitė ruošėsi sugyventinį palikti, o prieš pat dingimą (ketvirtadienį) davė rankpinigių už pirkti ketinamą butą.

Ėmė rinkti informaciją apie dingusiąją

Įtarimų, kad S.Rakauskaitė galėjo pasielgti neatsakingai ir viską palikusi pasprukti iš namų, nebeliko ir informaciją apie šią moterį surinkusiems pareigūnams.

„Kai šeštadienį vakare mums buvo pranešta apie S.Rakauskaitės dingimą, kilo mintis, kad jauna moteris, kuri, kaip sakė jos sugyventinis, išvakarėse vakarojo su draugėmis, išėjo kur nors linksmintis toliau.

Tokių pranešimų apie apie jaunų žmonių šėliones ir jų „dingimus“ sulaukiame gan dažnai.

Tačiau į šį pranešimą sureagavome iškart.

Į įvykio vietą buvo pasiųstas operatyvinis darbuotojas ir patrulių ekipažai. Kitą dieną dingusios moters jau ieškojo keliasdešimt mūsų pareigūnų, jiems talkino pasieniečiai, kinologai, savanoriai.

Nedelsdami ėmėme rinkti informaciją ir apie pačią dingusiąją bei ją supusius žmones.

Vėliau visa ši medžiaga buvo perduota tyrimą perėmusiems Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnams“, – portalui lrytas.lt sakė Pakruojo rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus viršininkas Ginas Pocevičius.

Po šeimos barnio buvo iškviesta policija

Pareigūnai iškart atkreipė dėmesį į juos pasiekusias kalbas apie tai, kad S.Rakauskaitė ruošėsi skirtis su savo sugyventiniu ir jį palikti.

Kad jaunos moters ketinimai buvo rimti, patvirtino ir vėliau gauta informacija, kad ji ketino pirkti butą, o ketvirtadienį prieš pat dingstant už šį butą netgi davė rankpinigių.

Tačiau pareigūnų ir dingusios artimųjų kamantinėjamas Š.Žemaitis tvirtino, kad namuose jokių barnių nebuvo ir kad jis su sugyventine susitaikė.

Į pareigūnų akiratį Š.Žemaitis anksčiau jau buvo spėjęs patekti dėl vagysčių, tačiau duomenų, kad jis būtų skriaudęs gyvenimo draugę, policija neturėjo.

Vienintelį kartą raminti Š.Žemaičio namuose kilusio šeimyninio barnio policijos pareigūnai buvo iškviesti 2013-ųjų pabaigoje.

Tąkart pareigūnus iškvietusi S.Rakauskaitė sakė, kad sugyventinis ją iškoneveikė necenzūriniais žodžiais, tačiau neigė, kad būtų ją mušęs.

Apie tai, kad būtų smurtaujama S.Rakauskaitės ir Š.Žemaičio namuose, pareigūnams nepatvirtino ir jų apklausti kaimynai.

Seniūnė neigiamų atsiliepimų negirdėjo

Nieko blogo nei apie S.Rakauskaitę, nei apie jos sugyventinį portalui lrytas.lt negalėjo pasakyti ir laikinai Linkuvos seniūno pareigas einanti Gitana Pašiškevičienė.

„Jokių neigiamų gyventojų atsiliepimų apie šią šeimą negirdėjau.

Ir dabar, po šios nelaimės, nepasklido jokių neigiamų kalbų, abu kabinosi į gyvenimą, negirtavo, neteko girdėti ir apie kokius nors vaidus šeimoje.

Ir Samanta, ir Šarūnas rūpinosi savo sūnumi. Berniukas lanko darželį.

Š.Žemaitis dirba Linkavičių kaime įsikūrusiuose Linkuvos socialinės globos namuose, neseniai darbą gavo ir S.Rakauskaitė“, – sakė G.Pašiškevičienė.

Pavyko įsidarbinti

Pati aktyviai darbo ieškojusi S.Rakauskaitė jį susirado tame pačiame Linkuvos miestelyje.

Kovo 2 dieną jauna moteris buvo priimta dirbti į Linkuvos socialinių paslaugų centrą socialinio darbuotojo padėjėja.

S.Rakauskaitė į darbą buvo priimta laikinai – ji turėjo pavaduoti atostogauti išėjusią darbuotoją.

„Kadangi viena mūsų darbuotoja jau ruošėsi išeiti į pensiją, neseniai į darbą priimtai S.Rakauskaitei buvo atsivėrusi galimybė gauti nuolatinį darbą. Apie tai jai buvome užsiminę.

Socialinio darbuotojo padėjėjas turi mokėti dirbti įvairius darbus: skalbti, lyginti, tvarkyti, suteikti pagalbą, o svarbiausia – mokėti bendrauti su žmonėmis.

Visa tai daryti Samantai sekėsi. Ji dirbo kruopščiai ir su šypsena“, – portalui lrytas.lt sakė Linkuvos socialinių paslaugų centro direktorė Regina Balčytė.

Direktorė sakė, kad Samanta jai paliko tvarkingos ir atsakingos darbuotojos įspūdį.

„Niekada nebūčiau galėjusi pagalvoti, kad jauna moteris, kuri troško dirbti ir kuriai buvo atsivėrusios galimybės gauti nuolatinį darbą, būtų galėjusi galėjusi lengvabūdiškai į viską numoti ranka ir pati kur nors išeiti.

Sužinojus apie S.Rakauskaitės dingimą iškart apėmė nelaimės nuojauta“, – sakė R.Balčytė.

Džiaugėsi gavusi atlyginimą

Apie tai, kad S.Rakauskaitė labai džiaugėsi gavusi darbą, portalui lrytas.lt patvirtino ir jos pusseserė Inga Kriščiūnaitė.

Taip pat Linkuvos socialinių paslaugų centre dirbanti I.Kriščiūnaitė sakė, kad Samanta labai džiaugėsi gavusi darbą.

„Gavus pirmąjį atlyginimą jos akys tiesiog spindėjo“, – pusseserės džiaugsmo akimirkas prisimena I.Kriščiūnaitė.

Mokėsi vienoje klasėje

Su jos gyvenimo draugu tapusiu Š.Žemaičiu S.Rakauskaitė susipažino dar mokykloje.

Iš pradžių abu netgi mokėsi toje pačioje Linkuvos gimnazijos klasėje, tačiau vėliau jų keliai išsiskyrė.

Pagal palengvintą programą besimokiusiam Š.Žemaičiui mokslai pasirodė pernelyg sunkūs – vaikinas buvo paliktas kartoti kursą antriems metams, bet gimnazijos taip ir nebaigė.

„Apie Samantą negaliu pasakyti nė vieno blogo žodžio. Tai labai šiltas žmogus. Ji buvo labai draugiška, rami, nekonfliktavo nė su vienu mokiniu“, – gerų žodžių S.Rakauskaitei negailėjo jos buvusi auklėtoja Vida Kilčiauskienė.

Mokslą baigė būdama nėščia

Jokių problemų dėl S.Rakauskaitės elgesio ar mokymosi nekilo ir tuomet, kai ji dvyliktoje klasėje tapo nėščia.

„Samanta sėkmingai baigė mokslus ir gavo brandos atestatą, būdama nėščia ji dar vaidino šimtadienio proga abiturientų pastatytame spektaklyje.

Savo sūnų Samanta be galo mylėjo, su juo nesiskirdavo, vežimėlį su savo atžala stumdavo ir eidama apsipirkti ar pasivaikščioti.

Susitikusios visada pasisveikindavome ir trumpai pasikalbėdavome. Pasiteiravus, kaip sekasi, Samanta visada atsakydavo, kad sekasi gerai“, – buvusią auklėtinę prisimena V.Kilčiauskienė.

Atjautė likimo draugę

Apie S.Rakauskaitę šiltai atsiliepė ir kiti Linkuvos gimnazijos pedagogai.

Mokytojai prisimena, kad kai paralelinėje klasėje besimokiusi viena gimnazistė pagimdė vaikelį, pirmoji pagalbos ranką jai ištiesė Samanta – ji rinko rūbelius naujagimiui, lankė jauną mamą.

Pedagogai mano, kad S.Rakauskaitę neigiamai paveikti galėjo aplinkos pasikeitimas – baigę gimnaziją dauguma jos klasės draugų išvyko studijuoti į didmiesčius, o ji su mažu vaiku ir liko kurti šeiminio gyvenimo Linkuvoje.

Apskundė jam pylos davusį tėvą

Kalbėdami apie S.Rakauskaitę Linkuvos gimnazijos pedagogai negailėjo gerų žodžių, o apie Š.Žemaitį norėdavo geriau patylėti. Vaikinas praleidinėdavo pamokas, nedarydavo namų darbų.

Į pedagogų atmintį įsirėžė vienas su šiuo buvusiu mokiniu susijęs įvykis.

Dar būdamas paauglys Šarūnas į namus grįžo išgėręs. Kai tėvas taip pasielgusį sūnų paauklėjo, šis iškart nuskuodė į vaikų teisių apsaugos tarnybą.

Po paauglio skundo jo tėvui teko aiškintis policijoje.

Vyras vengia ir Samantos artimųjų

Po mįslingo S.Rakauskaitės dingimo versijas apie galimus jos draugus taip pat mįslingai kalbėjęs Š.Žemaitis netrukus tylos siena atsitvėrė ne tik nuo jį pakalbinti siekusių žurnalistų, bet ir nuo S.Rakauskaitės artimųjų.

Vaikinas netgi išjungė savo telefoną.

Tiesa, Š.Žemaitis tebesirūpina sūnumi.

Dvejų metukų sūnų vaikinas ryte pats veda į darželį, o vakare parsiveda į namus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.