Mirė žinomas leidėjas Algirdas Pilvelis

Šeštadienį Vilniuje mirė publicistas, politikas, poetas, leidėjas, buvęs dienraščio „Lietuvos aidas“ vyriausias redaktorius Algirdas Pilvelis. Jam buvo 72-eji.

Algirdas Pilvelis.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Algirdas Pilvelis.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
A.Pilvelis dalyvavo prezidento rinkimuose.<br>T.Bauro nuotr.
A.Pilvelis dalyvavo prezidento rinkimuose.<br>T.Bauro nuotr.
A.Pilvelis jaunystėje sirgo onkologine liga.<br>V.Balkūno nuotr.
A.Pilvelis jaunystėje sirgo onkologine liga.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 29, 2016, 12:49 PM, atnaujinta May 14, 2017, 3:27 PM

Šią informaciją portalui lrytas.lt patvirtino A.Pilvelio dukra, dainininkė Aistė Pilvelytė. Ji sakė, kad tėčio mirtis buvo netikėta: „Tai įvyko labai netikėtai. Taip jau būna … Nežinau, ką galėčiau jums daugiau pasakyti“, – sakė ji.

Daugiau detalių apie tėvo mirties aplinkybes A.Pilvelytė nepateikė.

Garsi dainininkė sakė, kad mirties priežastis kol kas nežinoma. „Mes dar patys nežinome, vykdomi tyrimai“, – teigė A.Pilvelytė.

A.Pilvelis gimė 1944 metų kovo 4 dieną Lazdijų rajone, yra baigęs Vilniaus universiteto Istorijos fakultetą. 2004 m. ir 2009 m. dalyvavo Lietuvos prezidento rinkimuose.

A.Pilvelis 1996 metais įkūrė Lietuvos reformų partiją, bet ji didesnės įtakos Lietuvos politikoje neturėjo. 2002 metais jis dalyvavo prezidento rinkimuose, tąkart pirmajame ture liko priešpaskutinis iš 17 kandidatų, surinkęs 0,14 proc. rinkėjų balsų.

Savo biografijoje A.Pilvelis teigė, kad jo tėvai tapo stalinizmo ir okupacijos represijų aukomis: tėvas Petras Pilvelis 1949 metų rugpjūčio 23-osios naktį buvo sušaudytas, motinos tėvai tą pačią naktį sušaudyti ir sudeginti, o sesuo ir brolis gyvi sudeginti savo namuose.

„Per stebuklą likusį gyvą penkiametį Algirdą Pilvelį iš degančių namų geri žmonės išgelbėjo. Anksti susipažinęs su sovietinės okupacinės sistemos žiaurumu, su sprangia našlaičio duona, nuo pat mažų dienų turėjo išmokti rūpintis pats savimi. Nevengdamas sunkių darbų ir tebūdamas 19 metų pradėjo dirbti Intoje akmens anglių šachtoje šachtininku. Iš 3000 vyrų buvo jauniausias šachtininkas.

Grįžęs į Lietuvą studijavo Kauno politechnikos institute. 1966-1969 metais dirbo inžinieriumi Kaune. Vėliau nusprendė keisti specialybę ir baigė Vilniaus universiteto Istorijos fakultetą“, – rašoma Vyriausiajai rinkimų komisijai pateiktoje A.Pilvelio biografijoje.

A. Pilvelis 2015 metų vasarą „Lietuvos rytui“ pasakojo, kad dar jaunystėje yra kovojęs su sunkia onkologine liga, kurią gydant pašalintas inkstas.

Jaunystėje leidėjas baigė chorvedžių kursus, bet suprato, kad iš to nepragyvens, ir išvyko užsidirbti į Intos anglių kasyklą Sibire. Nors padirbėjo vos pusę metų, grįžo sirgdamas ir vos neiškosėjo plaučių.

Lietuvoje kiek pasveikęs ėmė fotografuoti, jo nuotraukas spausdino laikraščiai. Tačiau darbas Sibire labai pakenkė sveikatai. Todėl vos sulaukusį 26 metų jį teko operuoti.

„1969 metais Kauno klinikose mane operavo labai garsi brigada. Pagrindinis chirurgas buvo Kęstutis Jocius. Į operaciją atėjo ir žymus kardiologas Jurgis Brėdikis, nes mano širdis jam nepatiko“, – yra pasakojęs A.Pilvelis. Iš pradžių manyta, kad reikės atlikti plastinę kairiojo inksto geldelės operaciją.

„Kai prapjovė, suprato, kad reikia kuo skubiau visą inkstą šalinti. Plika akimi daktarai matė, kad man vėžys“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo pašnekovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.