Ugniagesiai ragina savivaldybių atstovus neoficialiuose paplūdimiuose įrengti stendus su gelbėjimo ratu ar virve

Ugniagesiai gelbėtojai ragina savivaldybių atstovus neoficialiuose paplūdimiuose įrengti stendus su skęstančiųjų gelbėjimo įranga, teigė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktorius Saulius Greičius.

Gelbėjimo ratai.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Gelbėjimo ratai.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2023, 10:50 AM

Kaip trečiadienį LRT radijui pasakojo S. Greičius, statistika rodo, kad Lietuvoje žmonės dažniausiai nuskęsta, maudydamiesi vandens telkiniuose, prie kurių nėra oficialių paplūdimių. Anot jo, neoficialiuose paplūdimiuose nebudi gelbėtojai, paprastai nėra gelbėjimo įrangos, o ir pats vandens telkinys, S. Greičiaus teigimu, yra mažiau žinomas, labiau pavojingas.

„Didžioji problema yra ta, kad daugelis tiek suaugusiųjų, tiek vaikų maudosi kažkokiuose tvenkiniuose, kur nėra oficialių maudymosi vietų įrengta, nėra gelbėtojų, nėra gelbėjimo priemonių. Ir tada, jei žmogus jau pradėjo skęsti, jo situacija yra labiau komplikuota. Mes dar susiduriame ir su kitu reiškiniu (...) – kada skęsta anūkas, puola seneliai gelbėti ir tada vietoje vieno nuskendusio dažnai turime du arba tris. Norinti išgelbėti kitą žmogų, tai pats gelbėtojas tikrai turi gebėti nuplakti kelis šimtus metrų, jis turi būti pakankamai gerai fiziškai pasiruošęs“, – LRT radijui trečiadienį kalbėjo S. Greičius.

Jis tikino, kad ugniagesiai gelbėtojai organizuoja susitikimus su savivaldybių atstovais, su seniūnais, kurių metu ragina neoficialiuose paplūdimiuose įrengti stendus su gelbėjimo įranga.

„Seniūnai geriausiai žino, kur eina maudytis vaikai, kur eina maudyti kažkurios gyvenvietės gyventojai. Ir, jeigu ten nėra oficialaus paplūdimio, tai mūsų raginimas buvo, kad bent įrengti stendą su gelbėjimo ratu, kad būtų virvė, kad, jei žmogus skęsta, kad kiti, greta esantys, galėtų pakankamai nesmarkiai rizikuodami, jį išgelbėti, nes nesant gelbėjimo priemonių, gelbėjimo situacija būna sudėtinga“, – dėstė PAGD direktorius.

Anot S. Greičiaus, minėtos skęstančiųjų gelbėjimo įrangos pirkimus jau vykdo Vilniaus rajono savivaldybė, kitos savivaldybės. Pasak jo, kai kuriuose regionuose gyventojai savo lėšomis prie vandens telkinių įrengia stendus su gelbėjimo įranga.

ELTA primena, kad praėjusį savaitgalį įvairiose Lietuvos vietose nuskendo penki žmonės žmones, du buvo išgelbėti. Teisėsaugos ir PAGD duomenimis, žmonės nuskendo Širvintų, Šiaulių, Skuodo, Švenčionių ir Birštono savivaldybėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.