R. Radavičienė: kilus gaisrui dar nebuvo baigtas planinis „Ecoservice“ patikrinimas

Vilniaus atliekų rūšiavimo įmonė „Ecoservice“, kurios teritorijoje šeštadienį kilo gaisras, buvo įtraukta į rizikingiausių gaisrui objektų sąrašą, o iki nelaimės dar nebuvo baigtas planinis bendrovės patikrinimas, sako aplinkos viceministrė Raminta Radavičienė.

Raminta Radavičienė.<br>AM nuotr.
Raminta Radavičienė.<br>AM nuotr.
 Raminta Radavičienė.<br> L. Juozapaičio (ELTA) nuotr.
 Raminta Radavičienė.<br> L. Juozapaičio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lukas Juozapaitis

Aug 7, 2023, 12:32 PM, atnaujinta Aug 7, 2023, 12:33 PM

Pasak jos, reaguojant į nelaimę, bus vertinama, ar nereikėtų peržiūrėti neseniai sugriežtintų apsaugos kontrolės ir gaisrų prevencijos priemonių.

„Šių metų liepos mėnesį Aplinkos apsaugos departamento ir Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos (PAGD) pareigūnai buvo pradėję planinį patikrinimą šioje atliekų rūšiavimo „Ecoservice“ teritorijoje. Patikrinimas dar nebuvo baigtas.

Po pastarojo meto nesenų gaisrų padangų ir pavojingųjų atliekų tvarkymo įmonėje (dešimties dienų gaisro Alytaus padangų perdirbimo įmonėje 2019 m. – ELTA) buvo sustiprintas Aplinkos apsaugos departamento ir PAGD bendradarbiavimas. Buvo sudarytas gaisro atžvilgiu rizikingiausių objektų sąrašas, kuriuose nuo metų pradžios vykdomi kompleksiniai patikrinimai“, – Eltai perduotame komentare teigė R. Radavičienė.

„Po šio įvykio dar kartą įsivertinsime situaciją ir kartu poreikį daryti papildomus keitimus reglamentavime ar procesuose“, – pabrėžė ji.

Aplinkos ministerijos atstovės teigimu, siekiant geresnės gaisrų prevencijos, jau anksčiau buvo sugriežtintos ir detalizuotos priešgaisrinės saugos taisyklės, įvestos taršos leidimus gaunančių objektų patikros prieš veiklos pradžią.

Be to, anot R. Radavičienės, visos atliekų apdorojimo įmonės įpareigotos pateikti finansines garantijas kai nutraukia veiklą. Tuo tarpu pavojingąsias ir padangų atliekas tvarkančios bendrovės (tokios kaip „Ecoservice“) privalo drausti savo veiklą civiline atsakomybe.

„Buvo iš esmės peržiūrėtas ir aplinkos apsaugos kontrolės gaisrų prevencijos ir jų valdymo metu veiksmų algoritmas bei aplinkos tyrimų ir taršos modeliavimo gaisro metu metodai ir būdai“, – pridūrė viceministrė.

ELTA primena, kad šeštadienį ryte Vilniuje, Gariūnų gatvėje, atliekų rūšiavimo centre „Ecoservice“ kilo didžiulis gaisras, kurį ugniagesiai gesino iki sekmadienio popietės.

R. Radavičienės teigimu, gaisro priežastis dar nėra žinoma, atliekamas tyrimai jai nustatyti. Taip pat vėliau bus paskaičiuotas poveikis aplinkai ir žala dėl degimo metu į orą išsiskyrusių teršalų.

„Kai tik bus galimas patekimas į įmonės teritoriją, aplinkos apsaugos pareigūnai atliks patikrinimą ir pateiks detalesnes išvadas“, – pažymėjo viceministrė.

Pasak jos, tarnyboms pavyko „santykinai greitai“ suvaldyti gaisrą, vos jam kilus visuomenė buvo įspėta apie pavojų, sulaukė rekomendacijų užsidaryti langus ir nebūti lauke.

Taip pat, R. Radavičienės teigimu, tarnybos operatyviai sumažino gaisro poveikį aplinkai, kadangi vos jam prasidėjus uždarė paviršinio vandens išleidimo sklendes, surinko gaisro gesinimui panaudotą vandenį.

Gaisras „Ecoservice“ teritorijoje suvaldytas sekmadienį popiet. Kaip Eltai teigė PAGD Komunikacijos skyriaus atstovė Edita Zdanevičienė, pirmadienį „Ecoservice“ teritorijoje tęsiami baigiamieji gaisravietės tvarkymo darbai, dar šeši ugniagesių ekipažai budi vietoje, siekdami įsitikinti, kad nekils naujų gaisro židinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.