Ukrainiečių abiturientams – J. Šiugždinienės žinia: planuojama iš dalies finansuoti 700 Ukrainos studentų studijas

Lietuvos aukštosios mokyklos nuo rudens pasiryžusios priimti dar daugiau nuo karo pabėgusių ukrainiečių, o ministerija ketina iš dalies finansuoti 700 būsimųjų studentų mokslą, tvirtina švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Mokykla.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt asociatyvi nuotr.
Mokykla.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt asociatyvi nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>M.Patašiaus nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>M.Patašiaus nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>M.Patašiaus nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>M.Patašiaus nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Mokykla<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 27, 2022, 10:29 AM, atnaujinta Apr 27, 2022, 10:44 AM

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto posėdyje ji trečiadienį pranešė, jog bendrojo lavinimo mokyklose šiuo metu mokosi jau virš 7000 į Lietuvą atvykusių ukrainiečių vaikų.

„Šiuo metu mes turime nepilnamečių iki 17 metų 19 761 – tai sudaro šiek tiek daugiau nei 40 proc. visų atvykusių į Lietuvą asmenų iš Ukrainos. Bendro ugdymo mokyklose mokosi 7367 ukrainiečių vaikai, tai yra užimta maždaug 20 procentų savivaldybių deklaruotų vietų mokyklose“, – trečiadienį pranešė ministrė.

Dar 2270 ukrainiečių vaikų, pasak jos, mokosi ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigose. Į Lietuvą iš Ukrainos taip pat atvyko ir 1600 mokytojų. Daugiausia jų – pradinio ugdymo, anglų kalbos pedagogai.

J.Šiugždinienė pažymėjo, kad dėl didelio ugdymo įstaigų užimtumo kai kuriose savivaldybėse jau yra ribojamas ukrainiečių apgyvendinimas. Ji išskyrė Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Druskininkų, Palangos, Visagino savivaldybes.

Ministrė taip pat pabrėžė, kad šiuo metu vienas iš svarbiausių ministerijos prioritetų yra Ukrainos moksleivių, šiemet baigiančių mokyklą ir stojančių į pirmąjį kursą, priėmimas į aukštąsias Lietuvos mokyklas.

„Planuojame šį procesą organizuoti centralizuotai per LAMA BPO sistemą – esame rudenį numatę šiuo metu iš dalies finansuoti 700 Ukrainos studentų studijas, jau aš kalbu čia apie pilnas studijas. Šiuo metu turime apsispręsti, kaip priimsime į aukštąsias mokyklas, nes vakar gavome prašymą iš Ukrainos švietimo ministro, jog padėtume organizuoti testą, kuris būtų būtent taikomas stojant į Ukrainos universitetus.

Tai bus toks multidisciplininis testas ukrainiečių vaikams, ir mes padėsime organizuoti to testo laikymą Lietuvoje“, – paaiškino ŠMSM vadovė.

Ji priminė, jog ukrainiečių abiturientai taip pat galės laikyti Lietuvos valstybinius egzaminus, išskyrus lietuvių kalbos ir literatūros.

Lietuvos universitetuose šiuo metu studijuoja keli šimtai ukrainiečių – 124 iš jų pasirinko dalines, 275 – nuolatines studijas.

„Jiems bus mokamos 300 eurų mėnesinės stipendijos. Šiuo metu dar svarstome ir diskutuojame dėl liepos ir rugpjūčio mėnesių – paprastai šiais mėnesiais studentams yra nemokamos stipendijos, bet visgi svarstome, kad galbūt reikėtų išplėsti ir mokėti ukrainiečių studentams liepos ir rugpjūčio mėnesiais“, – tvirtino J.Šiugždinienė.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.