ŠMSM: kasmet auga valstybės finansavimas švietimo pagalbai, šiemet savivaldybėms skiriama 136 mln. eurų

Šiais metais švietimo pagalbai teikti mokyklose ir savivaldybių pedagoginėse psichologinėse tarnybose Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) savivaldybėms suplanavo skirti beveik penktadaliu daugiau lėšų nei pernai – 136 mln. eurų.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija<br>T.Bauro nuotr.
Švietimo, mokslo ir sporto ministerija<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 7, 2023, 11:25 AM, atnaujinta Jun 20, 2023, 7:55 AM

Pasak ŠMSM, iš švietimo pagalbai skiriamų lėšų mokami atlyginimai mokyklose, darželiuose dirbantiems logopedams, psichologams, socialiniams pedagogams ir kitiems švietimo pagalbos specialistams, taip pat mokytojų padėjėjams.

Nors švietimo pagalbos teikimo organizavimas ir koordinavimas yra savarankiška savivaldybių funkcija, ministerija šios Vyriausybės kadencijos laikotarpiu remia savivaldybes ir didina švietimo pagalbos finansavimą mokyklose, nurodoma ŠMSM pranešime žiniasklaidai.

„Kol kas valstybės biudžeto lėšos sudaro didesniąją dalį šios srities finansavimo, bet labai norėtume ir skatintume daugiau lėšų švietimo pagalbai skirti ir savivaldybes. Šios išlaidos atsipirks su kaupu, nes didesnis finansavimas reiškia daugiau profesionalių švietimo pagalbos specialistų ir mokytojo padėjėjų, įdarbintų mokyklose, daugiau konsultacijų vaikams ir tėvams, daugiau mokymosi sėkmę patiriančių įvairių galių vaikų“, – sakė švietimo, mokslo ir sporto ministrės patarėjas Ignas Gaižiūnas, trečiadienį Seimo Švietimo ir mokslo komitete pristatydamas švietimo pagalbos finansavimą šalies savivaldybėse.

Pasak ministerijos, stengiantis pritraukti daugiau švietimo pagalbos specialistų ir sudaryti jiems geresnes darbo sąlygas, 2021 m. rugsėjį vidutiniškai 20 proc. padidintas šių specialistų atlyginimas, praėjusiais metais – dar 12,5 proc., o nuo šių metų pradžios atlyginimas padidėjo dar 13 proc.

ŠMSM skelbia, kad šiais mokslo metais ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo įstaigose mokosi 74 tūkst. specialiųjų ugdymosi poreikių turinčių mokinių, tai sudaro 15,5 proc. nuo visų darželius ir mokyklas lankančių vaikų.

Bendrąsias klases lanko 68 tūkst. ikimokyklinukų ir mokinių, t. y. virš 90 proc. visų specialiųjų ugdymosi poreikių turinčių vaikų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.