G. Jakštas tikina, kad matematikos egzamino išlaikymo kartelė nebuvo pakelta: išliko tokia, kokia yra įtvirtinta apraše

Viešojoje erdvėje kilus diskusijoms dėl matematikos brandos egzamino išlaikymo kartelės kaitaliojimo, švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas tikina, kad ji negali būti pakelta.

Matematikos egzaminas<br>D.Umbraso nuotr.
Matematikos egzaminas<br>D.Umbraso nuotr.
Matematikos egzaminas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Matematikos egzaminas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gintautas Jakštas<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Gintautas Jakštas<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Matematikos egzaminas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Matematikos egzaminas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 25, 2023, 9:37 AM, atnaujinta Jul 25, 2023, 10:35 AM

Anot jo, kartelė gali būti tik nuleista, jei po egzamino nusprendžiama, kad užduotis buvo per sunki ar nekorektiška. Šiemet, pabrėžia G. Jakštas, problemų su egzamino užduotimi nebuvo, todėl ir kartelė nebuvo nuleista ir išliko ties 10 taškų riba.

Liepos mėnesį paskelbus valstybinių brandos egzaminų rezultatus, viešojoje erdvėje imta diskutuoti apie matematikos egzamino lengvinimą pakeičiant išlaikymo kartelę, mat egzaminą šiemet išlaikė 20 proc. daugiau abiturientų nei pernai.

„Dėl kartelės nėra tiesa, kad ji buvo pakelta, tiesiog šiemet nebuvo priežasčių jos nuleisti“, – LRT radijui antradienį ryte teigė švietimo ministras.

„Kartelė negali būti pakelta, ji gali būti nuleista. Nuleidimo galimybę įvertina brandos egzaminų vertinimo komitetas, ir yra vertinamas ne egzamino išlaikymas, o užduotys“, – akcentavo G. Jakštas.

Anot jo, kai kuriais atvejais gali pasitaikyti nekorektiškų ar per sudėtingų užduočių. Tokiu atveju, pažymėjo ministras, komitetas sprendžia, ar reikėtų nuleisti išlaikymo ribą, ar keisti aukščiausio pasiekimo ribą.

„Kartais pasitaiko nekorektiškų užduočių, per sudėtingų užduočių. Komitetas įvertina, ar yra priežasčių, kad reikėtų nuleisti išlaikymo ribą, galbūt reikėtų keisti aukščiausio pasiekimo ribą arba pagrindinių pasiekimų lygmenį“, – paaiškino G. Jakštas.

„Pakeitimai į abiturientų pusę yra galimi, jeigu yra kažkokios problemos su egzamino užduotimi. Šiemet problemų su egzamino užduotimi ir priežasčių nuleisti egzamino kartelę nebuvo, tad kartelė išlieka tokia, kokia numatyta egzaminų užduotyse“, – pabrėžė ministras.

Pasak G. Jakšto, 10 taškų kartelė yra įtvirtinta egzaminų apraše ir pasirinkta neatsitiktinai.

„Maksimalus egzamino taškų kiekis – 60, o egzaminas yra sudarytas iš dviejų dalių: viena dalis yra bendrojo kurso, kita – išplėstinio. Bendrojo kurso užduočių yra 40 proc., tai abiturientai, kurie mokėsi bendruoju kursu, pretenduoja išspręsti 40 proc. egzamino“, – aiškino ministras.

„Nuo 40 taškų gauname 16 proc., o tai nuo 60 taškų yra 9,6 taško, suapvalinus – 10 taškų. Ir šita kartelė yra įtvirtinta ir galiojanti daugybę metų“, – teigė jis.

ELTA primena, kad matematikos valstybinį brandos egzaminą šiais metais laikė virš 14 tūkst. abiturientų. Egzamino neišlaikė per 2000 kandidatų arba 15,4 proc. Praėjusiais metais šio egzamino neišlaikė 35 proc. moksleivių.

Norint gauti aukščiausią įvertinimą šių metų egzamine, reikėjo surinkti 56–60 taškų. Matematikos egzamino išlaikymo riba – 10 taškų iš 60 galimų. Egzamino rezultatų vidurkis siekia 23,9 taško.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.