G. Jakštas pasiaiškino dėl vėluojančių vadovėlių atnaujintu turiniu: negalėjome to išvengti

Mokyklose pradėjus diegti atnaujintas ugdymo programas, švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas tikina, kad šiuo metu yra parengti 37 iš 52 naujų vadovėlių atnaujintu turiniu. Pasak jo, nebuvo įmanoma išvengti vadovėlių ir mokymo medžiagos vėlavimų, nes visų mokomųjų dalykų turinys buvo naujinamas vienu metu.

Vadovėliai.<br>V.Balkūno nuotr.
Vadovėliai.<br>V.Balkūno nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>K. Gudžiūnienės/ELTA nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>K. Gudžiūnienės/ELTA nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>D. Labučio/ELTA nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>D. Labučio/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 12, 2023, 2:44 PM, atnaujinta Sep 12, 2023, 2:45 PM

„Atnaujiname praktiškai viską, visus dalykus vienu metu. Praktiškai neįmanoma, kad visa mokymo medžiaga, visi vadovėliai pasiektų laiku“, – antradienį Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariams teigė G. Jakštas.

Jis patikino parlamentarus, nerimaujančius dėl vis dar neparengtų visų reikiamų vadovėlių, kad leidyklos juos turi išleisti iki rugsėjo pabaigos.

„Registruoti 37 iš 52 vadovėlių. Su leidyklomis turime sutartis, kad iki mėnesio galo būtų išleisti visi reikalingi vadovėliai“, – Seimo nariams teigė G. Jakštas, pridurdamas, kad mokyklos vadovėlius turi įsigyti iki spalio mėnesio pabaigos.

Anot G. Jakšto, šiuo metu turimos naujesnės technologijos leidžia paspartinti mokomosios medžiagos rengimą.

„Technologijos vystosi, leidyklų pasirengimą turime visai kito lygio nei buvo 2011, kai buvo atnaujintas ugdymo turinys. Tada vadovėliai vėlavo 2–3 metus, dabar turime 2–3 mėnesius vėlavimą“, – pažymėjo švietimo ministras.

Pripažįsta, kad ugdymo turinio atnaujinimo procesas – ne pats tinkamiausias

Švietimo ministro G. Jakšto teigimu, ugdymo turinys buvo naujinamas tokiais pačiais metodais, kaip ir prieš 15 metų. Pasak jo, visų mokomųjų dalykų turinys neturėtų būti atnaujinamas vienu metu, kaip buvo daroma visada.

„Pats procesas atnaujinto ugdymo turinio man neatrodo pats tinkamiausias. Ugdymo turinys atnaujinamas taip pat, kaip buvo daroma prieš 15 metų“, – sakė G. Jakštas.

„Turime užtikrinti, kad ateityje ugdymo turinys būtų keičiamas kitokiais metodais, nekeistume visko vienu metu“, – pabrėžė ministras.

Anot G. Jakšto, šiuo metu mokytojui suteikta galimybė pačiam pasirinkti 30 proc. mokomojo turinio leis nuolat naujinti ugdymo programas.

„30 proc. turinio mokytojas galės pasirinkti pats. Mes šitą turinį galėsime išnaudoti rengdami projektus su mokytojais, kad galėtų išbandyti naujas temas ir tokiu būdu gimtų naujas turinys“, – kalbėjo ministras.

„Jis galėtų atsinaujinti nuolat, neturėtume laukti 15 metų, kad atnaujintume turinį. Tai galėtų vystytis nuolat ir atsinaujinti pagal poreikius“, – teigė G. Jakštas.

ELTA primena, kad nuo rugsėjo mokyklose pradėtas diegti atnaujintas ugdymo turinys: nelyginių klasių mokiniai mokysis pagal atnaujintas ugdymo programas, lyginėse klasėse bus tęsiamos ir užbaigiamos dabartinės programos. Pagal atnaujintas chemijos ir fizikos programas mokytis ir aštuntokai – to pageidavo šių dalykų mokytojų asociacijos.

2024–2025 mokslo metais visos klasės dirbs pagal atnaujintas programas. ŠMSM šiais metais papildomai skiria 8,5 mln. eurų mokykloms įsigyti vadovėlių.

Leidyklos atnaujins 94 vadovėlius 1–12 klasėms. Taip pat bus parengti 52 nauji vadovėliai. Vadovėliai mokyklas pasieks palaipsniui, iki rugsėjo leidyklos numato išleisti apie 60 vadovėlių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.