P. Saudargas gyvenimo įgūdžių programoje pasigenda šeimos sampratos: tai leidžia kritikams įžvelgti grėsmę

Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas sako, kad nepaisant to, jog gyvenimo įgūdžių programa yra reikalinga, joje trūksta aiškesnio lyčių apibrėžimo ir šeimos sampratos. Aiškios tradicinės šeimos apibrėžimo nebuvimas, anot P. Saudargo, leidžia kritikams naujoje programoje įžvelgti grėsmę.

 P. Saudargas<br> M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
 P. Saudargas<br> M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
 P. Saudargas<br> Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
 P. Saudargas<br> Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
P. Saudargas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
P. Saudargas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
P. Saudargas<br>D.Umbraso nuotr.
P. Saudargas<br>D.Umbraso nuotr.
Seimas<br>T.Bauro nuotr.
Seimas<br>T.Bauro nuotr.
Paulius Saudargas<br>T.Bauro nuotr.
Paulius Saudargas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 20, 2023, 10:13 AM, atnaujinta Sep 20, 2023, 10:16 AM

„Pati programa yra plati ir savo turiniu yra reikalinga, todėl, kad ji skirta labai įvairioms sritimis. Tai ir prevencija patyčioms, kas yra didelė problema mokyklose, narkotikų prevencija, kas yra milžiniška problema mokyklose, o šioje programoje taip pat yra skiriamas dėmesys paaiškinimui, kodėl tai yra žalinga“, – „Žinių radijui“ trečiadienį teigė P. Saudargas.

Visgi, pats P. Saudargas gyvenimo įgūdžių programoje pasigenda aiškesnės tradicinės šeimos sampratos. Anot jo, būtent lyčių ir šeimos apibrėžimo trūkumas skatina programos kritikus įžvelgti grėsmę.

„Reikia sutikti, kad programa drungnai žvelgia į Konstitucijoje įtvirtintą šeimos sampratą. Vis dėlto, Konstitucija kalba apie vyrą ir moterį, kaip sudaroma santuoka, apie tėvystę ir motinystę, tai programoje pasigendu konkrečių įvardinimų – vyras ir moteris, berniukas ir mergaitė, tėvas ir mama“, – kalbėjo konservatorius.

„Tas yra palikta kažkur tarp eilučių. Tai galbūt šita vieta galėtų būti stipresnė. Matyt, tai matydami programos kritikai įžvelgia grėsmę per šią prizmę“, – akcentavo politikas.

Pastaruoju metu netyla diskusijos dėl nuo rugsėjo 5, 7 ir 9 klasėse atsiradusios gyvenimo įgūdžių pamokos. Rugsėjo pradžioje socialiniuose tinkluose imta dalintis netikru dokumentu, kuriame buvo rašoma, kad naujojoje gyvenimo įgūdžių pamokoje moksleiviai bus mokomi lytiškumo „pagal LGBT ideologijos standartus“.

Nors Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) iškart pranešė, kad socialinėje erdvėje plintantis dokumentas neturi nieko bendro su tikruoju programos turiniu, dalis savivaldybių merų išreiškė kritiką ir nepasitikėjimą startavusia pamoka.

Prezidento patarėja Irena Segalovičienė ragina atidėti gyvenimo įgūdžių programos dėstymą mokyklose. Pasak jos, akivaizdu, jog kol kas nėra šios programos dėstymui parengtų pedagogų.

Kritikos naujai programai negaili ne tik opozicija, raginanti stabdyti prasidėjusias gyvenimo įgūdžių pamokas. Konservatoriams priklausantis Audronius Ažubalis dėl diskusijas sukėlusios gyvenimo įgūdžių programos kreipėsi į švietimo, mokslo ir sporto ministrą Gintautą Jakštą. Kaip teigia parlamentaras, perskaičius šią programą jam kilo ne vienas klausimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.