A. Navickas po primųjų derybų su Švietimo ministerija: nesulaukėme atsakymo į mūsų siūlymus

Streikuojančios mokytojų profsąjungos vadovas Andrius Navickas teigia nesulaukęs Švietimo ministerijos atsakymo į jo pateiktus kompromisinius siūlymus dėl pedagogų darbo sąlygų gerinimo. Anot jo, derybos bus tęsiamos tada, kai profsąjunga sulauks ministerijos reakcijos į naujai iškeltus mokytojų reikalavimus.

Andrius Navickas<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Navickas<br>T.Bauro nuotr.
A. Navickas<br>V.Skaraičio nuotr.
A. Navickas<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-10-03 12:52, atnaujinta 2023-10-03 14:07

„Mes tikėjomės, kad bent jau bus sureaguota į mūsų kompromisinius siūlymus ir nagrinėsime visus įmanomus variantus. Mes tikrai nuo pat derybų pradžių linkę dėl visų mūsų reikalavimų ieškoti kompromiso. Galbūt ne viską įmanoma įgyvendinti iš karto, galima susitarti ilgesniame laikotarpyje“, – po susitikimo su ministru G. Jakštu kalbėjo A. Navickas.

„Deja, šiandien mes nesulaukėme atsakymo į mūsų siūlymus“, – žurnalistams sakė jis.

Anot jo, ministerija nenorėjo pradėti derybų nuo pagrindinių pedagogų profsąjungos reikalavimų – mokinių skaičiaus klasėse mažinimo, etatinio apmokėjimo sistemos tobulinimo ir darbo užmokesčio mokytojams didinimo.

„Šiandien iš esmės buvo siūloma diskutuoti kitais reikalavimais, kurie liečia labiau tik profesinės sąjungos narius. Mes manome, kad turėtume pradėti diskutuoti nuo to, kas liečią visą švietimo sistemą, kas liečia mokinius, kas liečia tėvus“, – kalbėjo streikuojančios profsąjungos vadovas.

„Mes nemanome, kad profesinės sąjungos socialinės garantijos yra lygiavertės šiems reikalavimams, jie tikrai nėra prioritetiniai. Nors mes dėl jų tikrai susitartume, rastume kompromisus, jeigu susitartumėme dėl šių trijų pagrindinių reikalavimų – dėl mokinių skaičiaus klasėje, dėl etatinio apmokėjimo sistemos tobulinimo ir dėl darbo užmokesčio mokytojams“, – sakė A. Navickas.

Jis teigė lauksiąs ministerijos atsakymų dėl pateiktų kompromisinių pasiūlymų raštu. Tik sulaukusi švietimo ministerijos reakcijos, mokytojų profsąjunga bus pasiryžusi tęsti derybas. A. Navickas taip pakvietė ministrą tartis dėl pasiūlymų ne ministerijoje.

„Į nei vieną iš trijų mūsų esminių reikalavimų, kurie liečia visą švietimo sistemą, negavome šiandien atsakymo – paprašėme, kad pateiktų raštu“, – kalbėjo A. Navickas.

„Jeigu gausime siūlymus, juos vertinsime ir matysime, kad tuose siūlymuose yra kažkokių poslinkių, tikrai manome, kad tarsimės dar ir dėl laiko. (...) Mes planuojame ministrą kviestis rytoj į (eisenos – ELTA) maršrutą ir pasiūlyti kitą (derybų – ELTA) formatą. Nes nemanau, kad ministerija yra ta vieta, kur būtinai turi vykti derybos“, – sakė švietimo darbuotojų profsąjungos vadovas.

Visgi pirmąjį derybų raundą, vykusį antradienį, A. Navickas įvertino prastai.

„Matome, kad derybos startuoja labai sunkiai, matome tokius užsispyrimus, užsiciklinimus, tai jie irgi niekur neveda, jie tik toliau trikdo ugdymo procesą. Siūlyčiau ministrui surimtėti ir į derybas žiūrėti atsakingai“, – sakė jis.

A. Navicko teigimu, jei Vyriausybė bei ministerija ir toliau laikysis pozicijos, kad finansinių galimybių dar labiau didinti mokytojų atlyginimus nebėra, antradienį prasidėjusios derybos baigsis, o streikas tęsis.

„Tada tokios derybos neturi perspektyvos. Jeigu jie nenori derėtis ir kartoja, kad nėra pinigų, tai tada derybos baigsis ir tęsis streikas. Mes galvojame, kad pinigų tikrai yra“, – teigė jis.

Vis dėlto, ministras G. Jakštas po susitikimo su A. Navicku įgarsino pirmadienį Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pateiktus kompromisinius reikalavimus.

„Pirmiausiai, dėl darbo užmokesčio – kaip žinome, pirminis siūlymas buvo 56 proc., dabar pateiktas siūlymas yra 46 proc. Siūlymas dėl kontaktinių valandų mažinimo – nuo 24 iki 18, dabar pateiktas nuo 24 iki 20. Dėl klasių dydžių mažinimo – jokio kompromisinio siūlymo nesulaukėme“, – aiškino ministras.

Pasak G. Jakšto, norint patenkinti reikalavimus dėl atlyginimų, kitų metų valstybės biudžete reikėtų numatyti papildomus 1 mlrd. eurų lėšų. Taip pat, ministro teigimu, jau kitais metais reikėtų papildomų 6 tūkst. mokytojų, 2 mlrd. eurų mokyklų statybai.

„Tai yra visiškai neįmanoma. Esame pateikę, kokios yra finansinės galimybių lubos – 343 mln. eurų kitais metais“, – konstatavo jis.

ELTA primena, kad antradienį toliau tęsiasi mokytojų streikas. Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos teigimu, streikas truks visą mėnesį.

ŠMSM rugsėjį pateiktas pasiūlymas kitais metais pedagogų darbo užmokestį didinti 21 proc., nuo sausio atlyginimus pakeliant 10 proc., netenkino švietimo darbuotojų profsąjungos. A. Navicko teigimu, mokytojų atlyginimai turėtų būti keliami ženkliai daugiau.

Be atlyginimų didinimo, LŠDPS taip pat yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių klasėse bei mokytojų darbo krūvį.

Visgi, pirmadienį LŠDPS pateikė naujus, pasak vadovo, kompromisinius siūlymus ir grįžo prie derybų stalo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.