Atskleidė, kodėl verta išvykti studijuoti pagal „Erasmus“ mainų programą ir kokios šalys tarp lietuvių – populiariausios

Mainų programai „Erasmus“, vienijančiai visos Europos studentus, šiemet sukanka 35-eri. Vieniems jaunuoliams tai gali būti puiki galimybė pagilinti turimas žinias ar įgyti naujų, kitiems – praplėsti akiratį, o tretiems tai gali tapti ir visą gyvenimą pakeičiančia patirtimi. Kokių galimybių šiuolaikiniame pasaulyje gyvenančiam žmogui suteikia „Erasmus“? Kurios šios mainų programos kryptys – pačios populiariausios?

VDU biblioteka.<br>M.Patašiaus nuotr.
VDU biblioteka.<br>M.Patašiaus nuotr.
KTU bendrabutis<br>M.Patašiaus nuotr.
KTU bendrabutis<br>M.Patašiaus nuotr.
VDU studentai<br>M.Patašiaus nuotr.
VDU studentai<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 27, 2023, 11:51 AM, atnaujinta Oct 27, 2023, 11:52 AM

Neseniai iš Italijos Turino miesto grįžo Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Švietimo akademijos specialiosios pedagogikos-logopedijos studentė Greta Latakaitė – mergina šioje šalyje pagal „Erasmus“ mainų programą vyko atlikti praktikos kurčiųjų centre.

„Kai tik sužinojau, kad universitetas labai rekomenduoja vykti į praktikas, kažkokių dvejonių net nekilo. Galbūt buvo trumpalaikė baimė, kad išvažiuoji dviem mėnesiam į visiškai nežinomą šalį, nes nemoku nei kalbos, neturiu nei artimųjų šalia, kurie galėtų padėti man.

Kodėl nusprendžiau? Gyvename vieną kartą, tai pagalvojau, kad tikrai reikia išvykti, susipažinti su Italija, Italijos kultūra, ir pamatyti tuos vaizdus, apie kuriuos svajojau nuo mažens“, – „Žinių radijo“ laidoje „Skaitmeninė karta“ pasakojo G.Latakaitė.

Kauno technologijos universiteto (KTU) išvykstančių studentų mobilumo specialistė Rūta Jankauskienė atkreipė dėmesį, kad studentai bene mieliausiai renkasi pietų Europos šalis, tačiau ypatingo susidomėjimo sulaukia ir kitos Europos valstybės.

„Mūsų jau kelių metų trejetukas yra ne tik Ispanija, bet ir Vokietija, Čekija. Italija, Portugalija, Kipras – tokios šalys yra labai mėgstamos studentų. Turime labai daug partnerių, tai studentai renkasi pačias įvairiausias vietas studijuoti, taip pat vykti į praktiką jie turi labai daug laisvės, nes jie renkasi praktikos vietą ne tik iš mūsų siūlomų, bet taip pat jie ieško tų vietų patys“, – aiškino R.Jankauskienė.

Pasak KTU atstovės, mainų programą dažnai lydi pokyčiai ir naujovės – nuo stipendijų dydžių iki studijų trukmės ir naujų praktikos galimybių.

„Pasikeitė daug kas: pati programa atsinaujina kas šešerius metus – ji yra taip suprojektuota, kad kas šešerius metus pasikeičia, atsiranda naujų galimybių.

Kadangi su šia programa dirbu jau tikrai pakankamai ilgai, galiu pasakyti, kad kažkada buvo galimybė išvykti į „Erasmus“ tik vieną kartą visų studijų metu – tai reiškia, kad bakalauro, magistro, doktorantūros studijų metu buvo galima išvykti tik vieną vienintelį kartą. Vėliau atėjo naujas etapas, programa pasikeitė, atsirado galimybė išvykti dvylikai mėnesių per visas studijas.

Dabar yra galimybė išvykti dvylikai mėnesių kiekvienoje studijų pakopoje“, – aiškino R.Jankauskienė, pridūrusi, jog studentai suteiktą laiką naudoja ypač noriai – keliauja net ne po vieną ir ne po du kartus.

„Kaip mes juokaujame: kartą paragavus – negali sustoti. Auga sparnai, jie pradeda kaltis, studentas vėliau drąsiau dalyvauja įvairiuose konkursuose, teikia paraiškas stipendijoms, ugdo savo gebėjimus, įgyja profesinių žinių ir labai naudingų kompetencijų“, – kalbėjo KTU išvykstančių studentų mobilumo specialistė.

Logopedijos studentė G.Latakaitė savo ruožtu pastebėjo, jog šiandien jaunuolius galimybė bent trumpam išvykti svetur tikrai domina, o „Erasmus“ populiarumas esą neblėsta.

„Mano manymu, studentai noriai vyksta, nes tai yra unikali patirtis ir unikali galimybė atlikti praktiką ar studijuoti tavo svajonių šalyje. Be to, universitetai labai skatina išvykti, rengia įvairias „Erasmus“ dienas, kuriose daugiau pasakoja ir supažindina studentus, pateikia jiems daugiau informacijos, kad nebūtų baisu priimti šio žingsnio“, – kalbėjo G.Latakaitė.

„Asmeninis tobulėjimas – ir pati save geriau pažinau, reikėjo susidurti su tokiomis situacijomis, kur tu turi bandyti savo jėgomis kažkaip išsikapstyti, nes šalia nieko nėra“, – paklausta, ką pačiai davė patirtis Italijoje, svarstė VDU Švietimo akademijos studentė.

R.Jankauskienė pastebėjo, kad į Lietuvą po studijų ar praktikos svetur grįžę studentai yra gerokai patobulėję, o tai suteikia pranašumą ir darbo rinkoje.

„Baimių atsiranda pačių įvairiausių, bet kai studentas išvyksta ir sugrįžta, matai, kad tai dažniausiai yra sėkmės istorija. Matai, kaip studentas yra patobulėjęs, kokie planai atsiranda, kaip jis toliau ieško naujų galimybių ir integruojasi į darbo rinką, kokias jis pozicijas užima. Tai galimybė yra puiki, ir siekiame padėti studentams, kiek galima tą padaryti“, – aiškino KTU atstovė.

O pati „Erasmus“ patirtį išbandžiusi G.Latakaitė jauniems žmonėms patarė nebijoti ir patiems leistis į savo kelionę.

„Ta patirtis viską atperka, ir nebus taip, kad tu išvyksi ir liksi visiškai vienas. Šiais laikais yra mobilūs įrenginiai, gali paskambinti ir tave tiesiog paguos. Aš skatinu visus išvykti, nes tai yra unikali patirtis, kurią prisiminsite visą gyvenimą“, – ragino studentė.

Straipsnis yra Europos radijo stočių tinklo „Euranet Plus“ dalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.