Užsienio lietuviams – kasmėnesinė stipendija, vietiniams – nuožmi konkurencija: įžvelgia nelygybę

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) iniciatyva kasmet kiekvienam Lietuvoje studijuojančiam užsienio lietuviui skiriama valstybės parama – 160 eurų mėnesinė išmoka. Šiemet jos sulauks daugiau nei 200 studentų.

Studentai.<br>T.Bauro nuotr.
Studentai.<br>T.Bauro nuotr.
Studentai.
Studentai.
Studentai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Studentai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Studentai.<br>T. Bauro nuotr.
Studentai.<br>T. Bauro nuotr.
Studentai.<br>T. Bauro nuotr.
Studentai.<br>T. Bauro nuotr.
Gintaras Sarafinas.<br>T.Bauro nuotr.
Gintaras Sarafinas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Gerda Minajevaitė

Nov 12, 2023, 10:46 AM

Tokia žinia studentų tarpe sukėlė diskusiją – skundžiamasi, kad Lietuvoje gyvenantys mūsų tautiečiai stipendijas gauna retai, o ir išmokos yra perpus mažesnės. Visgi, ekspertai atkerta – dosnių stipendijų yra ir Lietuvoje, o užsienio lietuviai skatina didesnį studijų tarptautiškumą.

Dviejų rūšių išmokos į Lietuvą studijuoti grįžtantiems mūsų šalies piliečiams dalijamos konkurso būdu.

Pasak ŠMSM, stipendija, kurią kartą per mėnesį gali gauti kiekvienas užsienio lietuvis, prioriteto tvarka yra skiriama už akademinius rezultatus. Ji siekia beveik 160 eurų. Į šią paramą gali pretenduoti tik akademinių skolų neturintys studentai.

Socialinė išmoka skiriama kartą per semestrą. Tiesa, pastaroji yra skirta paremti prastesnės socioekonominės padėties studentus. Į ją gali pretenduoti studentai, kurių vienas arba abu tėvai (globėjai) turi negalią ar yra mirę, bei studentai iš daugiavaikių šeimų.

Atsižvelgiant į pretenduojančio asmens socialinę padėtį, išmokos dydis siekia nuo 203 iki 319 eurų.

Sako, kad Lietuvos studentų stipendijos mažesnės perpus

Ši išmoka klausimų sukėlė Lietuvos studentams – šie vis garsiau kalba apie susidariusią nelygybę.

Trečius metus Vilnius TECH universitete aviacijos inžinerijos mokslus kremtantis Splendis Didla įsitikinęs, kad Lietuvos piliečių atžvilgiu tokio dydžio stipendijos užsienio lietuviams nėra visiškai teisingos.

„Juk mes negauname tokių didelių stipendijų tik dėl to, kad pasirinkome mokytis Lietuvoje, o ne, sakykime, emigruoti. Mūsų kurse stipendija siekia maždaug 90 eurų, o ir ją gauna tik keletas iš beveik 90 studentų, besimokančių aukščiausiais pažymiais.

Dar yra studentų, kuriems universitetas kompensuoja bendrabučio išlaidas, bet ir jos nėra tokios didelės, kaip užsienio lietuviams skiriama stipendija.

Lietuvos studentai turi daug didesnį šansą po studijų likti dirbti šalies rinkoje, taip pat paskatinti rinktis vieną ar kitą programą pačius lietuvius daug lengviau, nei pritraukti žmonių iš užsienio. Todėl skatinti reikėtų ne tik atvykstančius, bet ir žmones, kurie yra čia pat.

Studentai, sužinoję, kad užsienio lietuviai paramą gauna, kai dauguma mūsų jokio paskatinimo negauna per visus studijų metus, nėra labai patenkinti. Tai gali tapti dar viena papildoma priežastimi ir patiems rinktis studijuoti užsienyje“, – portalui lrytas.lt kalbėjo S.Didla.

Vilniaus universiteto (VU) lietuvių kalbos filologijos studentė, trečiakursė Bernadeta Skirgilaitė šiemet buvo tarp keturių geriausių – tiek jos kurso studentų gavo stipendijas už aukštus akademinius rezultatus.

Merginą pasiekė 539 eurų parama – suma skirta už visą semestrą, t.y. už mėnesį VU studentė gavo beveik 90 eurų.

B.Skirgilaitė sutinka, kad stipendijos užsienio lietuviams yra patraukli priemonė pritraukti studentus, tačiau nerimauja, kad patiems lietuviams stipendiją gauti yra itin sunku.

„Pirmą kartą per tris metus gavau stipendiją ir turbūt nebegausiu, nes tokių aukštų rezultatų visą laiką išlaikyti tiesiog neįmanoma. Manau, kad nėra blogai skirti lėšų ir užsienio lietuviams, bet sumos galėtų būti panašesnės ir vietiniams“, – komentavo studentė.

Sako, kad didelių stipendijų apsčiai

Savo ruožtu žurnalo „Reitingai“ vyriausiasis redaktorius Gintaras Sarafinas pabrėžia, kad nemažas stipendijas gali gauti ir Lietuvos studentai, besirinkdami studijų programas, kurios ruošia valstybėje trūkstamus specialistus.

„Turiu omenyje inžinerijos, technologijų, pedagogikos studijų programas. Stipendijos ten svyruoja nuo 200 iki 500 eurų. Valstybė turi reaguoti, stebėti ir vertinti, nes jūra žmonių stoja į socialinius mokslus – taip buvo ir šiais metais. Vadinasi, nėra, kad stipendija taip stipriai veiktų jaunuolių pasirinkimus.

Lietuvoje maždaug 60 proc. jaunuolių gauna valstybės finansuojamas vietas, tokiu atveju 40 proc. moka už studijas, o daugiausiai už studijas ir moka būtent socialiniuose moksluose – jie to nori.

Visiems, matantiems neteisybę, sakau, kad stipendijų valstybė ir darbdaviai siūlo apsčiai, tik nėra, kam jų paimti. Energetikos, inžinerijos įmonės siūlo begales stipendijų, o vaikai eina studijuoti už pinigus, bet ten, kur jie įsivaizduoja, kad bus paprasčiau“, – portalui lrytas.lt sakė G.Sarafinas.

Jis pritarė ministerijos iniciatyvai skatinti prie Lietuvos universitetų jungtis užsienio lietuvius.

„Aukštosios mokyklos tai nuolat ragina. Mes nenusileidžiame kokybe. Vilniaus universitetas yra pirmajame geriausių pasaulio universitetų 400-tuke, turime tris universitetus, kurie yra antrajame 500-tuke.

Kad prisikviestų tiek užsienio studentų, tiek užsienio lietuvių, valstybė ieško bet kokių išeičių. Tačiau daug problemų yra ne vien stipendijose, o ir kitose srityse. Kartais yra problemų net norint gauti Lietuvos vizą. Ministerija to nelabai pastebi ir įvertina. Ir vieną galą pastiprinus, o kitame nieko nedarant, rezultatai yra minimalūs“, – įsitikinęs G.Sarafinas.

Pažėrė kritikos

Lietuvos studentų sąjungos (LSS) prezidentas Paulius Vaitiekus taip pat stipendijas užsienio lietuviams mato kaip galimybę į šalį pritraukti daugiau studentų.

„Kadangi Lietuvoje vyrauja didelis protų nutekėjimas, dėl kurio pasireiškia išsilavinusios ir kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas šalyje, LSS šią iniciatyvą mato kaip galimybę pritraukti užsienio lietuvius atgal į Lietuvą, siekiant pagerinti situaciją.

Matome, kokia yra statistika lietuvių, išvykstančių į užsienį, todėl tokios iniciatyvos galėtų būti laikomos sveikintinomis, siekiant juos sugrąžinti atgal į Lietuvą“, – kalbėjo P.Vaitiekus.

Visgi, LSS prezidentas kritikos pažėrė išmokoms, kurias studijuodami gauna tautiečiai.

„Bendrai stipendijos aukštosiose mokyklose tikrai nesiekia skaičiaus, kuris būtų atspindintis studentų įdedamą darbą į aukštus studijų rezultatus.

Dažnu atveju gaunamos sumos vos užtenka susimokėti už bendrabučio kambarį, o ką jau kalbėti apie galimybes nedirbti ir pilnai išsilaikyti iš savo studijų.

Vis dėlto, tai nereiškia, kad kitiems prioritetams skiriamos stipendijos turėtų mažėti šių stipendijų atžvilgiu“, – laikėsi nuomonės P.Vaitiekus.

ŠMSM: stipendija skirta paskatinti

ŠMSM portalui lrytas.lt komentavo, kad stipendija buvo įsteigta ministerijos iniciatyva, siekiant pritraukti užsienio lietuvius studijuoti Lietuvoje.

„Stipendija norima paskatinti užsienio lietuvius prisidėti prie lietuvių kultūrinės tapatybės tęstinumo, skatinti puoselėti lietuviškas šaknis. Paramą gali gauti lietuvių kilmės užsieniečiai ir išeivijos vaikai, vaikaičiai, provaikaičiai, pasirinkę Lietuvos aukštąsias mokyklas. Parama skiriama jau nuo 2006 metų.

Yra ir kitokių stipendijų, kurios gali būti skiriamos Lietuvos studentams: skatinamosios stipendijos už puikius akademinius rezultatus, Prezidentų vardinės stipendijos, studijų stipendijos aukščiausiais balais įstojusiesiems į valstybės nefinansuojamas studijų vietas, tikslinės stipendijos pasirinkusiesiems prioritetines studijų programas (pvz., pedagogikos studijų studentams, pasirinkusiems didžiausio poreikio pedagogikos specializacijas, inžinierinių studijų programų studentams) ir kt.“, – teigė ŠMSM.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.