„Darbiečiai“ siūlo atlikti švietimo sistemos valstybinį auditą

Siūloma pavesti Valstybės kontrolei iki 2024 m. vasario 1 d. atlikti valstybinį auditą švietimo sistemoje.

Andrius Mazuronis.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Valentinas Bukauskas<br>T.Bauro nuotr.
Valentinas Bukauskas<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Valentinas Bukauskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valentinas Bukauskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Jadvyga Bieliavska

Nov 16, 2023, 3:25 PM, atnaujinta Nov 16, 2023, 3:45 PM

Tai numatantį nutarimo projektą įregistravę Seimo Darbo partijos frakcijos nariai prašo įvertinti, ar tinkamai yra vykdomi įsipareigojimai dėl mokytojų ir pedagogų darbo užmokesčio, ar lėšos skiriamos švietimui valstybės biudžete naudojamos racionaliai.

Dokumente yra atkreipiamas dėmesys į tai, jog valstybės ir savivaldybių skiriamas finansavimas švietimui eilę metų didėja, tačiau švietimo sistemos prisitaikymo tempas nėra pakankamas, sunkiai sekasi pildyti mokytojų ir pedagogų gretas dėl nepatrauklių darbo sąlygų ir neapibrėžtumo švietimo srityje, pedagogai nuolat reiškia nepasitenkinimą gaunamu darbo užmokesčiu, netinkamomis darbo sąlygomis, o savivaldybės reiškia nuogąstavimus dėl valstybės deleguotų funkcijų švietimo srityje nepakankamo finansavimo.

„Mes aiškiai matome, kad situacija švietimo sistemoje yra nekontroliuojama ir nėra vienos valstybės institucijos, kuri aiškiai matytų bendrą vaizdą. Valstybės kontrolė ir Valstybės duomenų agentūra skirtingai skaičiuoja mokytojų ir pedagogų atlyginimus, dėl ko Švietimo, mokslo ir sporto ministerija remiasi skaičiais, kurie neatitinka realiai gaunamų mokytojų ir pedagogų algų, nors valstybės biudžete švietimui skirtos lėšos jau viršija Europos Sąjungos vidurkį, o tai skatina daryti prielaidas, jog lėšos švietimui galimai naudojamos neracionaliai“, – sako Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis.

Seimo narys Valentinas Bukauskas sako, kad „darbiečiai“ siekia pilno audito švietimo sistemoje, kad kiekvienas mokesčių mokėtojų sumokėtas euras būtų skirtas švietimo sistemos gerinimui ir tinkamam funkcionavimui.

„Susitikdami su regionų švietimo bendruomenėmis nuolat girdime, kad švietimo sistemai skiriamos lėšos nepasiekia mokyklų, o Švietimo, mokslo ir sporto ministerija formaliai atsirašinėja, kad reikiamų priemonių mokyklos negaus. Trūksta interaktyvių lentų, vadovėlių, kompiuterių. Dėl to vaikai turi gadinti savo sveikatą, kenčia švietimo kokybė. Atsižvelgdami į tai, siekiame pilno audito švietimo sistemoje, kad kiekvienas mokesčių mokėtojų sumokėtas euras būtų skirtas tam, už ką yra mokami mokesčiai – švietimo sistemos gerinimui ir tinkamam funkcionavimui“, – sako Seimo narys Valentinas Bukauskas.

Kartu su „darbiečiais“ nutarimo projektą pasirašė per 40 Seimo opozicinėms frakcijos atstovaujančių parlamentarų.  Dokumento projektą parėmė Seimo nariai Saulius Skvernelis, Jonas Pinskus, Aušrinė Norkienė, Rasa Budbergytė, Eugenijus Jovaiša, Vilija Targamadzė, Rima Baškienė,  Algirdas Butkevičius, Aurelijus Veryga, Dovilė Šakalienė, Rita Tamašunienė, Jonas Jarutis, Agnė Širinskienė ir kiti parlamentarai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.