A. Navickas: yra siūlymų tęsti streiko bangas po Naujųjų, galbūt per egzaminų sesiją

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinei sąjungai (LŠDPS) vadovaujantis Andrius Navickas sako, kad kol kas mokytojai ruošiasi streikuoti tol, kol Seimas patvirtins kitų metų valstybės biudžetą. Vis dėlto, pasak jo, mokytojai svarsto galimybę streiko bangas tęsti po Naujųjų bei per valstybinių brandos egzaminų sesiją.

Andrius Navickas<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Navickas<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Navickas<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Navickas<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Navickas<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Navickas<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 16, 2023, 10:02 PM

„Ar tęsim streikus ir streiko bangas po Naujųjų metų, galbūt per egzaminų sesiją – yra svarstymų, yra siūlymų iš mokytojų. Ar tą darysime, nežinau, bet Vyriausybė ir, matome, ministro šiandieninis kalbėjimas provokuoja tą daryti“, – LRT televizijos laidoje „Dienos tema“ sakė A. Navickas.

Kol kas mokytojų profesinė sąjunga planuoja antrąją streiko bangą pradėti kitą trečiadienį mitingu prie Seimo.

„Dabar rinksimės prie Seimo ir, kaip minėjau, tai bus mitingas prie Seimo atnešant mokytojų algalapius. Jeigu ministras ar Seimo nariai nežino, tai tikrai gali ateiti į mitingą 16 val. ir susipažinti su mokytojų darbo užmokesčiu“, – kvietė LŠDPS pirmininkas.

Trečiadienį švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas teigė dar kartą išsiuntęs A. Navicko profsąjungai kvietimą pratęsti derybas ir atnaujinti kolektyvinę sutartį.

Švietimo darbuotojų profesinė sąjunga ketvirtadienį pranešė gavusi ir apsvarsčiusi tokį ministro pasiūlymą. Ji informavo, kad Švietimo, mokslo ir ministerijos (ŠMSM) pateikti siūlymai yra nepriimtini, tačiau pasiūlė susitikti ir dėl jų derėtis ateinantį pirmadienį.

ELTA primena, kad rugsėjo 29–spalio 12 d. vyko aktyvus pedagogų streikas, organizuotas švietimo darbuotojų profesinės sąjungos. Spalio 12 dieną streikui perėjus į pasyviąją fazę, mokytojai grįžo darbuotis į klases. Vis dėlto, grįžti į aktyvųjį streiką planuojama lapkričio 22 dieną.

Grįžimas prie streiko lapkričio pabaigoje yra grindžiamas tuo, jog tuo metu Seime bus pradėtas svarstyti kitų metų valstybės biudžetas. Tikimasi, kad parlamentarai išgirs profesinės sąjungos prašymą kitais metais didinti mokytojų atlyginimus ne 21 proc., kaip yra numačiusi Švietimo ministerija, o 32 procentais.

A. Navicko vadovaujamoji švietimo darbuotojų profsąjunga dar prieš pradedama pirmąjį streiką pareikalavo šiais metais pakelti mokytojų atlyginimus 20 procentų, o kitais metais – dar 30 proc.

Visgi galiausiai streikuojantys mokytojai pasiūlė Vyriausybei derėtis dėl atlyginimų didinimo 30 proc. – po 15 proc. nuo kitų metų sausio ir rugsėjo.

Derybų metu Švietimo ministerijos dar rugsėjį pateiktas pasiūlymas kitais metais pedagogų darbo užmokestį didinti 21 proc., nuo sausio atlyginimus pakeliant 10 proc., nesikeitė. Todėl sutarimas dėl šio profsąjungos reikalavimo nebuvo rastas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.