Norintys kitais metais įstoti į mediciną, turės laikyti chemijos egzaminą: nėra privalomas, bet gali nulemti konkursinį balą

Abiturientai, kitais metais sieksiantys įstoti į medicinos studijas Lietuvoje, turės laikyti chemijos valstybinį brandos egzaminą. Visgi, iki gruodžio pradžios šį egzaminą pasirinko tik keliais šimtais daugiau moksleivių nei rinkosi pernai.

Egzaminai.<br>D.Umbraso nuotr.
Egzaminai.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 26, 2023, 2:10 PM, atnaujinta Jan 8, 2024, 4:07 PM

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas sako, kad chemijos egzaminas nėra privalomas, tačiau tikėtina, kad jo nelaikius abituriento konkursinis balas bus per žemas ir įstoti į mediciną nepavyks.

„Nėra, kad chemijos egzaminas būtų privalomas, bet jis yra privalomai konkursiniame bale. Tad labai tikėtina, kad nelaikius (chemijos egzamino – ELTA), būtų per žemas konkursinis balas, kai yra tokia konkurencinga studijų programa“, – Eltai komentavo G. Jakštas.

Sprendimą dėl konkursinį balą sudarančių egzaminų ir metinių pažymių priima universitetai, pažymėjo ministras. Chemijos egzaminas į konkursinio balo sudėtį įtrauktas prieš porą metų, sakė G. Jakštas, tačiau dar ne visi moksleiviai tą žino.

„Tą sprendimą, kokie dalykai patenka į konkursinį balą, priima patys universitetai. Jis padarytas jau yra prieš porą metų, bet vėlgi matome, kad ne visos žinios pasiekia mokinius. Tad stengsimės priminti, kad atsakingai pasirinktų egzaminus – ne tik galvojant, kas šiuo metu sekasi, bet ir tai, ko reikės, kai norėsime studijuoti“, – kalbėjo ministras.

„Iš tikrųjų chemija yra labai prasmingas mokslas ir labai linkiu jį pasirinkti“, – pridūrė jis.

Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) duomenimis, iki šių metų gruodžio 6 dienos chemijos valstybinį brandos egzaminą laikyti pasirinko 1701 moksleivis. Praėjusiais metais šį egzaminą laikyti rinkosi 1429 abiturientai.

Žurnalo „Reitingai“ žurnalistė Jonė Kučinskaitė savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje atkreipė dėmesį, kad chemijos valstybinį egzaminą pasirinko laikyti tik 0,94 proc. abiturientų daugiau nei šiemet.

„Nors chemijos egzaminas nuo kitų metų yra privalomas visiems, besirinksiantiems medicinos studijas“, – pažymėjo žurnalistė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras G. Jakštas trečiadienį pranešė, kad planuojama pratęsti laikotarpį, per kurį šiųmetiniai dvyliktokai turi pasirinkti planuojamus laikyti valstybinius brandos egzaminus. Anot jo, išgirdus nuogąstavimus, kad moksleiviai nespėjo iki lapkričio 24 dienos pasirinkti norimų laikyti egzaminų, imta svarstyti leisti tą padaryti iki sausio 15 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.