Pratęsus VBE pasirinkimo laiką, dar 114 moksleivių nusprendė laikyti matematikos egzaminą

Pratęsus šių metų valstybinių brandos egzaminų pasirinkimo laiką, 114 daugiau jaunuolių nusprendė laikyti matematikos žinių patikrinimą, taip pat nežymiai išaugo norinčiųjų laikyti geografijos, vokiečių, rusų kalbų egzaminus.

Valstybinis brandos egzaminas<br>D.Umbraso nuotr.
Valstybinis brandos egzaminas<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-17 10:42, atnaujinta 2024-01-17 16:54

„Skaičių svyravimai labai nežymūs. Paprastai į egzaminus ateina mažiau kandidatų negu juos būna pasirinkę – tai daugiausia lemia besikeičiantys sprendimai dėl ateities pasirinkimų, kai jau aiškiau žinoma, kur nori toliau mokytis, stoti. Tad dabar mokiniai turėjo galimybę ne tik pasirinkti naujus egzaminus, bet ir atsisakyti ankstesnių pasirinkimų“, – sako švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius.

Kaip praneša Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM), matematikos egzaminą pasirinko laikyti 114 daugiau jaunuolių nei buvo apsisprendę anksčiau, iš viso 17 164 (anksčiau buvo pasirinkę 17 050 kandidatų). Kiek mažėjo apsisprendusiųjų ateiti į informacinių technologijų, chemijos, biologijos egzaminus.

Egzaminų pasirinkimo laikas pratęstas atsižvelgiant į tai, kad galbūt ne visi abiturientai šiemet suspėjo pasirinkti reikalingus egzaminus ar norėtų keisti pirminį savo sprendimą. Ypač aktualus matematikos brandos egzaminas. Skirtingai nuo ankstesnių metų, 2024 m. matematikos brandos egzaminas būtinas tiek stojantiesiems į valstybės finansuojamas vietas, tiek į nefinansuojamas vietas aukštosiose mokyklose.

Tai įtvirtinta 2021 m. priimtose Mokslo ir studijų įstatymo pataisose, siekiant stiprinti aukštojo mokslo kokybę ir studentų pasirengimą studijoms.

Brandos egzaminus ketina laikyti 27,7 tūkst. kandidatų, iš jų 26,5 tūkst. – šių metų bendrojo ugdymo ir profesinių mokyklų abiturientai, per 1 tūkst. – ankstesnių metų abiturientai, kurie nori perlaikyti ar išlaikyti anksčiau nelaikytus egzaminus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.