G. Jakštas: Lenkų sąjungos mitingas dėl padėties tautinių mažumų mokyklose – protestas prieš diskusiją

Lenkų sąjungai šeštadienį planuojant mitingą dėl padėties tautinių mažumų mokyklose Lietuvoje, švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas sako, kad tai yra „protestas prieš diskusiją, kurį suorganizavo viena politinė partija“. Anot jo, taip sąmoningai klaidinami tautinių bendrijų vaikai.

G. Jakštas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G. Jakštas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Mar 23, 2024, 10:53 AM

„Protestas prieš diskusiją. Taip galiu pavadinti šios dienos įvykį, kurį suorganizavo viena politinė partija. Ji sąmoningai suklaidino dalį tautinių bendrijų vaikų, mokytojų ir mokyklų vadovų, pakviesdama apginti tai, ko niekas nepuola, o vaikams už tai žadėdama atlygį socialinės-pilietinės veiklos valandomis, kurias mokiniai renka savanoriaudami. Politikai netgi prisidengė ukrainiečių bendruomenės interesais, nuo ko ukrainiečiai įžvalgiai suskubo atsiriboti“, – savo feisbuko paskyroje teigė G.Jakštas.

„Panašu, kad politikai tiesiog sėja nerimą ir manipuliuoja siekdami naudos sau, nes mokyklų tautinių bendrijų kalbomis neketinama uždaryti, ugdymosi sąlygos taip pat nebloginamos. Nėra priimta nė vieno sprendimo, kuris galėtų pabloginti mokyklų tautinių bendrijų mokomosiomis kalbomis padėtį“, – rašė jis.

G.Jakštas pabrėžė, kad nors diskusijos dėl didesnio lietuvių kalbos mokymo tautinių mažumų mokyklose vyksta, tačiau to neketinama daryti gimtosios kalbos sąskaita.

„Dabar vyksta diskusijos, kad reikia daugiau lietuvių kalbos mokymo, ypač ikimokykliniame ir pradiniame ugdyme. Tačiau neketinama to daryti gimtosios kalbos mokymo sąskaita. Nesvarstoma keisti Švietimo įstatymo nuostatos dėl galimybės mokytis gimtosios kalbos ir gimtąja kalba“, – aiškino ministras.

„Į priekį žiūrinčios mokyklos pačios be papildomų reglamentavimų imasi įgyvendinti priemones, kad jose besimokantys vaikai galėtų kuo geriau išmokti ir kuo dažniau vartoti lietuvių kalbą. Tą iliustruoja ir šiame įraše pateikiamos nuotraukos, kurias padariau Visagino „Gerosios vilties“ progimnazijoje šią savaitę“, – pažymėjo jis.

Galiausiai ministras kvietė tautinių mokyklų bendruomenes pasidalinti savo patirtimi ir suformuluoti savo pasiūlymus.

ELTA primena, kad po daugiau nei mėnesį trukusių diskusijų apie rusų tautinės mažumos ugdymo įstaigų švietimo kokybės gerinimą, kovo viduryje Švietimo, mokslo ir sporto ministerija viešai diskusijai pateikė savo siūlymus, tarp kurių – raginimai didinti lietuvių kalbos mokymą ir vartojimą didinti savivaldybių savarankiškumą.

G.Jakštas sausio pradžioje Eltai teigė ieškantis teisinių būdų palaipsniui atsisakyti rusų tautinės mažumos švietimo įstaigų. Visgi, vėliau ministras patikslino, kad uždaryti tautinių mažumų mokyklų neplanuojama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.