Kauniečių išradimai pasitarnaus ir medicinai, ir verslui

Lietuvos mokslininkai kuria labai įdomius ir net savotiškas revoliucijas tam tikrose srityse galinčius sukelti projektus. Viena iš novatoriškų įmonių – Kauno technologijos universitete atsiradusi bendrovė „Pažangūs pozicionavimo sprendimai“. Tarp šios įmonės veiklos sričių – technologinių sprendimų kosmosui ir aeronautikai kūrimas ir vystymas, energiją taupančių ir iš aplinkos surenkančių sistemų elementų kūrimas, taip pat inžinerinių produktų ir sprendimų vystymas ir komercija.

Daugiau nuotraukų (1)

Rytis Poderis

2015-02-26 08:30, atnaujinta 2018-01-12 06:49

Naujausia šios įmonės siekiama realizuoti idėja – tai nano-palydovų pozicionavimo sistema. Ši technologija yra skirta mažųjų palydovų kampiniam orientavimui. Tiksliau – nano-palydovų kūrėjams, kurie nori valdyti kampinę palydovo padėtį. Skamba sudėtingai, tačiau, bendrovės „Pažangūs pozicionavimo sprendimai“ vadovo Mariaus Gudauskio teigimu, ši tehnologija gali būti pritaikyta tam, kad palengvintų mūsų kasdienį gyvenimą.

„Mūsų kuriamą technologiją bus galima pritaikyti tais atvejais, kuomet bus reikalingas tikslus orientavimasis konkrečioje vietovėje ar tam tikromis aplinkybėmis. Pavyzdžiui, naudodamasis specialia aplikacija žmogus galės išsiųsti komandą palydovui ir gauti palydovinę jį dominančios vietovės nuotrauką. Taip pat manome, jog ši technologija turėtų būti įdomi logistikos bendrovėms, kurios galės stebėti krovinių judėjimą, matyti, kur yra transporto spūstys, kitos kliūtys ir pagal tai optimizuoti savo veiklą“, – pasakojo M.Gudauskis.

Bendrovės „Pažangūs pozicionavimo sprendimai“ atstovas pasakojo, kad šis specialistų kuriamas produktas gali turėti kelias modifikacijas. Nors jos pagrįstos tomis pačiomis technologijomis bei veikimo principu, modifikacijos pasižymėtų skirtingais parametrais, pavyzdžiui, gali skirtis jų orientavimo tikslumas.

„Pažangių pozicionavimo sprendimų“ komanda taip pat dirba prie projekto, kuris grafinę aplinkos informaciją gali paversti virpesiais ir perduoti į žmogaus pirštą. Ši unikali sistema, aplinkos spalvas, objektus ir t.t. paverčianti virpesiais, gali būti pritaikyta judėjimo orientavimui neregiams.

Kaip teigė M.Gudauskis, šiuo metu itin intensyviai dirbama prie mažiesiems palydovams skirtos technologijos, o pirmieji produkto prototipai rinkai turėtų būti pristatyti jau šiemet.

„Pažangių pozicionavimo sprendimų“ siūloma technologija iki šiol dar nebuvo taikyta mažųjų palydovų kampiniam orientavimui. Tuo metu analizuojant „SpaceWorks“ pateiktą statistiką akivaizdu, kad mažųjų palydovų rinka artimiausiu metu sparčiai augs. Jos augimas prasidėjo 2013 m., o iki 2020 m. mažųjų palydovų paleidimo kiekis gali išaugti net iki pusės tūkstančio per metus.

Todėl jaunų, tačiau didelį inžinerinių ir mokslinių žinių bagažą sukaupusių kauniečių kuriamas produktas pasižymi itin perspektyviomis ir plačiomis pritaikymo galimybėmis. Vienas to įrodymų – faktas, kad kauniečių sukurtu sprendimu domisi NASA Ames atstovai, su kuriais dėl nano-palydovų pozicionavimo sistemos bendrauja „Pažangių pozicionavimo sistemų“ specialistai. MITA suteikė pradines investicijas verslo įsikūrimui,. Pagal MTEP rezultatų komercinimo priemonę ši įmonė gavo apie 40 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.