Laida „Nepaprasti daiktai“ – medicina

Visi mes norime būti sveiki ir stiprūs, bet ligos ar traumos neaplenkia nei vieno iš mūsų. Laimei, kad mokslo pažanga neaplenkia ir medicinos bei farmacijos sektorių. Šios pažangos dėka gali būti sėkmingai gydomos dar vakar neišgydomomis vadintos ligos, palengvintas neįgaliųjų gyvenimas ar sutrumpintas traumų gydymo laikas.

Mokslo pažanga neaplenkia ir medicinos bei farmacijos sektorių. Apie visa tai sužinosite šioje laidos „Nepaprasti daiktai“ serijoje.
Mokslo pažanga neaplenkia ir medicinos bei farmacijos sektorių. Apie visa tai sužinosite šioje laidos „Nepaprasti daiktai“ serijoje.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 8, 2015, 10:07 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 6:54 AM

Apie visa tai sužinosite šioje laidos „Nepaprasti daiktai“ serijoje.

 Galvospūdis yra vienas iš svarbiausių žmogaus organizmo gyvybinių rodiklių. Padidėjęs galvospūdis trikdo smegenų kraujotaką, dėl to gali prasidėti neuronų mirtis ir žmogų gali ištikti insultas. Iki šiol buvo žinomas tik invazinis galvospūdžio matavimo būdas, pragręžiant kaukolėje skylutę, bet tai yra labai nepatogu ir rizikinga pacientams. Lietuvių mokslininkai sukūrė neinvazinį galvospūdžio absoliutinės vertės matuoklį, matuojantį intrakranijinį slėgį akies arterijoje ultragarsinio matavimo metodu. Šiuo išradimui jau susidomėjo ir NASA mokslininkai.  

Inovacijos neaplenkia ir farmacijos sektoriaus. Daugelis sunkių ligų, tokių, kaip diabetas, žvynelinė ar vėžys, šiuo metu yra gydomos ir naudojant biologinius vaistus, gaminamus iš baltymų.

Deja, bet šie pirmos kartos vaistai žmogaus organizme veikia trumpai ir dėl to nėra pilnai išnaudojamas jų gydomasis poveikis. Lietuviai sukūrė bei užpatentavo ProMer technologiją, leidžiančią kurti antros kartos biologinius vaistinius preparatus, pasižyminčius ilgesne veikimo trukme, didesniu terapiniu efektyvumu ir mažesniais pašaliniais poveikiais.

Ir galiausiai sužinosite apie elektrinį priedėlį neįgaliųjų vežimėliams “Eco wheel power“, leidžiantį naudotis vežimėliu paprasčiau ir lengviau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.