Suefektyvino natūralią žolelių arbatą

Pasirodo, šiandien arbatą galima pliktyti ne tik senoviniu būdu, bet ir ką tik atrastu – moksliškai moderniu. Apie tai, kaip visiems gerai žinomos žolelių arbatos gali tapti inovatyviu gėrimu, kalbamės su vaistažoles bei jų mišinius gaminančios bendrovės „Acorus Calamus“ direktoriumi Elmantu Pocevičiumi.

Daug metų egzistuoja gydymas žolėmis. Pasaulis eina į priekį, atsiranda moksliniai tyrimai, kurie sujungia tradicijas ir mokslą.<br>Laidos stop kadras
Daug metų egzistuoja gydymas žolėmis. Pasaulis eina į priekį, atsiranda moksliniai tyrimai, kurie sujungia tradicijas ir mokslą.<br>Laidos stop kadras
Daug metų egzistuoja gydymas žolėmis. Pasaulis eina į priekį, atsiranda moksliniai tyrimai, kurie sujungia tradicijas ir mokslą.<br>Laidos stop kadras
Daug metų egzistuoja gydymas žolėmis. Pasaulis eina į priekį, atsiranda moksliniai tyrimai, kurie sujungia tradicijas ir mokslą.<br>Laidos stop kadras
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jun 8, 2015, 10:09 AM, atnaujinta Nov 23, 2017, 8:01 PM

Sukūrėte naują arbatos gamybos technologiją su apipurškiamais ekstraktais. Kas tai per inovacija?

Dauguma arbatų, naudojamų sveikatos stiprinimui, turi ir pliusų, ir minusų. Pliusas tas, kad tai yra arbata, ją gerdamas gaunate veikliųjų naudingųjų medžiagų iš džiovintų augalų, papildote organizmą vandeniu, gaunate teigiamų emocijų.

Tačiau norint paruošti gerą funkcinę arbatą sveikatai, ją užpylus karštu vandeniu dažniausiai reikia laukti bent 20 minučių, nors visi norime kuo greičiau: užpyliau, 5 minutes palaukiau, ir geriu. Jeigu norime greičiau, tokiu atveju reikia arba labai daug vaistažolių arba tiesiog gaunama mažesnė dozė veikliųjų medžiagų. Žinoma, tuos pačius augalų ekstraktus galima gerti kita forma – kapsulėmis.

Tačiau kapsulės žmonėms labiau asocijuojasi su farmacija, praranda emocinį pagrindą. Tad mums kilo mintis šiuos du dalykus sujungti į vieną. Mes imamame džiovintus augalus, imame augalų ekstraktus, tirpalą, užpurškiame ant džiovintų augalų prietaisu, kurį šiai technologijai sukūrėme patys, ir vėl viską džioviname. Gauname natūralią arbatą, kurios veikliosios medžiagos pereina į vandenį per trumpą laiką, o gauta reikiamų medžiagų dozė niekuo nenusileidžia nuo tos, kuri gaunama paprastą arbatą plikant ilgai.

Kaip jūsų technologams šovė į galvą mintis sukurti tokią naujovę?

Mes ilgai ieškojome, kaip šiuos du dalykus sujungti. Idėja negimė iš karto. Buvo įvairių variantų ir bandymų, kurie užtruko keletą metų, kol padarėme produktą. Nors idėja gimė įmonės viduje, bet, kad ją įgyvendintume, mums reikėjo bendradarbiavimo ir su Mokslo, technolologijų ir inovacijų agentūra, ir su universitetais, ir institutais. Reikėjo protingų žmonių patarimų, kad tai būtų įgyvendinta.

Mes išvis norėjome pagaminti natūralią arbatą miltelių pavidalu, kurie būtų visiškai natūralūs, išgauti iš tos pačios arbatos, išgarinus vandenį. Tačiau atsisakėme tos idėjos supratę, kad technologija yra brangi ir kažin, ar sugebėsime įtikinti žmones, kad milteliai gali būti natūralūs.Taigi, nusprendėme imtis specialios purškiamos technologijos.

Ar lengva įvesti į rinką tokią naujovę?

Mes šiai dienai esame iš laboratorinės stadijos perėję į eksperimentinę pramoninę. Pasigaminome pramoninius įrengimus, pradėsime dirbti, kad galėtume šį produktą gaminti plačiajam vartotojų ratui.

Produktas bus skirtas Lietuvos ar užsienio rinkoms?

Gali būti, kad pirma, ką išbandysime, tai nebus Lietuva. Lietuviai mėgsta vaistažoles, bet naujos arbatos savikaina yra brangesnė, nes papildomai dedami ekstraktai, kurie kainuoja daugiau už džiovintus augalus. Planuojame, kad naująsias arbatas išbandysime kai kuriose užsienio rinkose, o kada imsimės pardavimų Lietuvoje – tai tik laiko klausimas, nes tai yra mūsų gimtoji rinka.

Kodėl iš viso, gaminant tokį tradicinį produktą kaip arbatą, reikalingos inovacijos ir mokslininkų įsikišimas?

Daug metų egzistuoja gydymas žolėmis. Pasaulis eina į priekį, atsiranda moksliniai tyrimai, kurie sujungia tradicijas ir mokslą.

Dirbame su mokslu tiek, kiek tik turime pinigu, nes tai reikalinga. Mes save laikome rinkos lyderiais, o į lyderius visi žiūri ir laukia: ką pasiūlysite naujo. Gal vėliau tas naujoves kažkas nukopijuoja, bet tai natūralu. Mes turime kažką naujo pasiūlyti. Nes, gali būti, kad jeigu tu to nepadarysi, padarys konkurentas ir tu nebebūsi lyderis.

O dėl mokslo, tai dalį naujienų generuojame viduje, dalį ieškome, kaip įsigyti iš išorės. Žinoma, mes bendrovėje norėtume turėti daug visų sričių specialistų, bet tai per brangu ir tenka dirbti pagal kontraktą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.