Treniruoklis, kuris juda tarsi ant vandens

Šiandien nauja sporto mada – mankštintis ant nepusiausvyrų paviršių. Tokiu pavyzdžiu galėtų būti bangų siūbuojama valtis. Tačiau norint taip mankštintis, visai nebūtina važiuoti prie ežero. Taip pasportuoti ant nepusiausvyro treniruoklio galima namie ar net biure. Mūsų šalyje buvo sukurtas ir užpatentuotas unikalios konstrukcijos nepusiausviras irklavimo treniruoklis „Rehabili“. Originalios svirtinio tipo akademinio irklavimo pakabos dėka šiame treniruoklyje yra sudaroma galimybė imituoti vandenyje plūduriuojančios valties svyravimus apie skersinę ašį bei poslinkius vertikalia kryptimi. Be to, treniruoklis turi pasyvią stabilizavimo sistemą, padedančią palaikyti pusiausvyrą.

Treniruoklis „Rehabili“.<br>Laidos stop kadras
Treniruoklis „Rehabili“.<br>Laidos stop kadras
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 10, 2015, 1:10 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 10:00 AM

„Norėjome sukurti įrenginį kuriuo žmogus treniruodamasis lavintų ne tik raumenis bet ir judesių atlikimo techniką. Sėdėdamas ant nepusiausviro įrenginio žmogus privalo laikyti koordinaciją, galvoti kaip atliekamas judesys. Irklavimo judesį pasirinkome ne atsitiktinai. Akademinis irklavimas unikali sporto šaka nes juo yra treniruojami praktiškai visi kūno raumenys. O kai treniruotės yra ant nepusiausvirų paviršių, tuomet – lavinami gilieji raumenys“, – pasakoja Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslo darbuotojas ir įmonės „Abili“ vadovas Aurelijus Domeika.

Madingos „svyruojančios“ treniruotės

Anot A.Domeikos, šiuo metu pasaulyje, treniruotėms ant nepusiausvirų paviršių, yra sukurta nemažai įrenginių. Tačiau jie skirti treniruotėms atsistojus. Be to, tik nedaugelis jų turi galimybę reguliuoti nepusiausvyrumo lygį. A.Domeika sako, kad „Rehabili“ savo savybėmis tikrai unikalus.

„Treniravimosi įrenginių, skirtų treniruotėms sėdint, neteko sutikti. Taip pat neteko matyti, kad įrenginyje būtu suderintos galimybės saugiai treniruoti raumenų sistemą bei kartu lavinama pusiausvyra, judesių koordinacija, – teigia prietaiso kūrėjas. – Tad visiškai tiesioginių konkurentų neturime. Yra įvairių nestabilių priemonių, pavyzdžiui, nestabilios platformos, kamuoliai ir t.t. , tačiau šios priemonės dažniausiai atlieka tik vieną funkciją. Taip pat šias įprastines priemones reabilitaciniu laikotarpiu ne visada saugu naudoti, kadangi pacientas gali neišlaikyti pusiausvyros ir nukristi „.

Anot kūrėjų, „Rehabili“ sukurtas taip, kad juo galėtų naudotis pacientai net ir po sunkių traumų. „Pavyzdžiui, turėjome tokį atvejį, kad į mus kreipėsi asmuo po smegenų traumos. Pritaikėme treniruoklį ir sudarėme palankiausias sąlygas treniruotis. Kiekvienu atveju kompleksinių tyrimų pagalba ištiriamas vartotojas ir pagal jo fizinės sveikatos būklę sudaromos individualios programos, padedančios pasiekti geriausių rezultatų“, – teigia A.Domeika. Pašnekovas priduria, kad yra sukūrta ir mobilioji programėlė, kad žmogus galėtų sekti savo treniruočių progresą, treniruodamasis matyti, kaip sugeba išlaikyti pusiausvyrą. „Pusiausvyros išlaikymas yra treniruotės pagrindas. Kuo geriau žmogus sugeba išlaikyti pusiausvyrą prie pasirinkto nepusiauvyrumo lygio, tuo daugiau aktyvuojasi gilieji raumenys, – kalba jis. – Mobiliosios aplikacijos pagalba galima savo pasiektus rezultatus palyginti su kitų žmonių rezultatais“

Kuriant, bendradarbiavo mokslininkai

Nepusiausvyras irklavimo treniruoklis buvo testuotas bendradarbiaujant su KTU, Lietuvos sveikatos mokslų ir Lietuvos sporto universiteto mokslininkais. „Manau, kad norint sukurti unikalų įrenginį, privalo dirbti įvairių sričių specialistai. Skirtingų sričių atstovai – biomechanikai, medikai, sportininkai – turimų kompetencijų pagalba prisidėjo prie įrenginio kūrimo“, – dėsto A.Domeika. – Siekta, kad įrenginys tikrai turėtų maksimalų teigiamą efektą žmonių sveikatai.

Šiuo metu „Rehabili“ yra visiškai veikiantis produktas. „Be abejo, nuolatos jį tobuliname ir turime įvairių idėjų, kaip galima šį įrenginį pagerinti“, – teigia prietaiso kūrėjas.

Didžiausiu įveiktu iššūkiu jis įvardina patento gavimą. „Be šio iššūkio, laukia ir daugelis kitų, pavyzdžiui, perėjimas prie masinės gamybos, išteklių pritraukimas, ilgalaikių partnerysčių kūrimas, naujų produktų gamyba“. – sako pašnekovas. Ir ties vienu produktu A.Domeika sustoti neketina. „Įvairių minčių ir idėjų yra daug. Šiuo metu jau turime sukurtą testavimo-treniravimo įrenginio prototipą. Tai įrenginys, skirtas įvairaus pobūdžio testavimams – raumenų veiklos simetriškumui, koordinacijos ir t.t., – sako jis. – Naudojant šį įrenginį rezultatų pagrindu būtų galima sudaryti kryptingą treniravimo programą, kuri užtikrintų saugų ir efektyvų lavinamąjį poveikį giliųjų raumenų sensomotorinei ir stabilumo funkcijai, paviršinių raumenų jėgoms, agonistinių ir antagonistinių raumenų porų jėgų pusiausvyrai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.