Japonija ir Lietuva siekia bendradarbiauti inovacijų srityje

Gegužės 24-30 d. vyko Lietuvos mokslo atstovų delegacijos vizitas į Japoniją siekiant pristatyti Lietuvos pasiekimus bei sukurtas technologijas ir užmegzti ryšius ateities projektams, bendradarbiavimui mokslinių tyrimų ir inovacijų srityje.

Susitikimas su Osakos universiteto viceprezidentu P.Hoshino.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Susitikimas su Osakos universiteto viceprezidentu P.Hoshino.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Lietuvių delegacija Osakos universitete.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Lietuvių delegacija Osakos universitete.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jun 12, 2015, 10:07 AM, atnaujinta Nov 23, 2017, 12:14 AM

„Kadangi pasaulyje jaučiamas inovacijų badas, Japonijos pusė mūsų siekiams bendradarbiauti yra atvira, todėl kartu aktyviai ieškosime glaudesnių bendradarbiavimo galimybių, – sako dr.S.Kauzonienė. – Bendros įvairių Lietuvos institucijų pastangos plečiant bendradarbiavimą su Japonija mokslo ir technologijų srityje vis labiau pastebimos.“

Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros direktorius Arūnas Karlonas pasakojo, kad Japonija – unikali šalis, stebinanti inovacijomis aukštųjų technologijų srityje ir kasdieniniame gyvenime. „Džiaugiamės turėję galimybę pristatyti mūsų šalies mokslo potencialą, naujai sukurtus atviros prieigos centrus ir pasigirti lietuvių mokslininkų inovatyviais sprendimais, kurie savo idėjomis ne kiek nenusileidžia japonams. Abi šalys turi unikalią kultūrą ir stiprias mokslo tradicijas, todėl bendradarbiavimas gali būti pilnavertis ir naudingas“, – teigė A.Karlonas.

Vizito metu buvo suorganizuoti partnerystės seminarai, kuriuose buvo pristatomas „Open R&D Lietuva“ tinklas – didžiausias inovacijų infrastruktūros, paslaugų ir kompetencijų tinklas Baltijos šalyse, kuriame sutelkta moderni MTEP infrastruktūra, įranga, paslaugos ir aukščiausio lygio mokslinė kompetencija.

Lietuvių delegacijos nariai – iškiliausi mokslininkai iš Vilniaus universiteto, Kauno technologijos universiteto, Vilniaus Gedimino technikos universiteto, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Fizinių ir technologijos mokslų centro. Juos lydėjo švietimo ir mokslo viceministrė dr.Svetlana Kauzonienė bei ūkio ministras Evaldas Gustas, taip pat MITA atstovai.

Tokijuje ir Osakoje surengti partnerystės renginiai pristatė Lietuvos universitetus, tyrimų centrus bei įmones Japonijos mokslo ir studijų institucijoms, mokslo ir verslo bendradarbiavimą kuruojančioms institucijoms. Renginių partneriais Japonijoje tapo Knowledge Capital, Osakos universitetas, Japonijos mokslo ir technologijų agentūra, Japonijos Bioindustrijos asociacija, Lietuvos ambasada Japonijoje bei Lietuvos-Japonijos mainų centras.

Bendradarbiaujant su Osakos universitetu, buvo sudaryta galimybė apsilankyti Imunologijos netirtų sričių mokslinių tyrimų centre, kuriam vadovauja prof. Shizuo Akira, vienas labiausiai cituojamų mokslininkų pasaulyje, taip pat Proteinų tyrimų institute, Lazerių inžinerijos institute ir kituose.

Vizito metu delegacija aplankė Hitachi centrinę tyrimų laboratoriją, kurioje buvo supažindinti su atliekamais tyrimais bei komercializuotomis technologijomis. Vienas įdomesnių produktų – technologija, kuria žmogaus identifikacija atliekama nebe skanuojant pirštų antspaudus, o pirštų venų piešinį, kuris kiekvienam žmogui, netgi identiškiems dvyniams, yra skirtingas. Ši technologija jau įdiegta pasaulyje, kaip pavyzdžiui Lenkijos esančiame „Barclays“ centre.

Renginyje su Japonijos Bioindustrijos asociacija buvo pristatomi Lietuvos pasiekimai, kurie gali prisidėti sprendžiant opią japonams problemą – senėjančios visuomenės iššūkius. Ypač didelio susidomėjimo sulaukęs renginys, sutraukė daug asociacijos narių, kurie noriai dalinosi savo įžvalgomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.