Grūdų kokybė šiemet gera, sako jų augintojai

Lietuvoje baigiasi javapjūtė – ūkininkai baigia nukulti paskutinius grūdų plotus, sako Lietuvos grūdų augintojų asociacijos (LGAA) administracijos vadovas Ignas Jankauskas.

Šiemet grūdų augintojus stebina trigubai didesnis skirtumas tarp rinkos kainos ir tos, kuri mokama ūkininkui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiemet grūdų augintojus stebina trigubai didesnis skirtumas tarp rinkos kainos ir tos, kuri mokama ūkininkui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Alonderytė, BNS

Aug 23, 2019, 2:52 PM, atnaujinta Aug 23, 2019, 2:54 PM

Pasak jo, derliaus buvo tikėtasi didesnio, tačiau nustebino gera pasėlių kokybė.

„Kokybė tikrai labai gera, viršijo daugumos lūkesčius, nes buvo galvota, kad su saiko svoriu bus problemų, bet jų nebuvo“, – BNS sakė I. Jankauskas.

Anot jo, derlius šiemet maždaug dešimtadaliu didesnis nei pernai, tačiau ūkininkai tikėjosi didesnio.

„Galvojom, kad šiek tiek efektas bus didesnis žieminių kultūrų, kurių sėjom didesnius plotus, bet tas efektas nebuvo toks, kokio tikėjomės“, – teigė I. Jankauskas.

Jis mano, jog šiemet turėtų būti nukulta apie 5 mln. tonų, iš jų – 1 mln. tonų bus sunaudojama Lietuvoje, likusi dalis – eksportuota.

Vienas asociacijos vadovų pastebėjo, jog šiemet grūdų augintojus stebina trigubai didesnis skirtumas tarp rinkos kainos ir tos, kuri mokama ūkininkui.

„Labai nepalanki kainos formulė, nuo biržos kainos labai didelė nuoskaita, nes biržoje apie 170 eurų, o iš ūkininkų perkama po 140, 130 eurų, tai labai neįprasta, skirtumas viršija netgi 30 eurų nuo biržos ir kainos ūkininkui.

Čia yra blogai. (...) Paprastai skirtumas būdavo apie 15-10 eurų, o dabar jis trigubai didesnis, tai matome, kad uždirbti papildomai šiemet nepavyks“, – sakė I. Jankauskas.

Anot jo, įtakos tokiam skirtumui gali turėti tai, jog įmonės, kurios perka grūdus, turėjo neįvykdytų sutarčių iš praėjusių metų, todėl nebuvo didelio intereso pirkti iš rinkos.

Lietuvos agrarinės ekonomikos institutas birželio pabaigoje prognozavo beveik penktadaliu didesnį grūdų derlių nei pernai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.