Patarė, kaip naikinti Sosnovskio barščius: būdas pavojingas, bet veiksmingas

Kažkada į Lietuvą atgabentas kaip dekoratyvinis augalas, stipriai įsigalėjęs Sosnovskio barštis jau tapo įsisenėjusiu galvos skausmu Kėdainių rajono seniūnijoms ir privačių sklypų savininkams.

Sosnovskio barščių naikinimas – nepigus, ilgalaikis ir technologiškai ne toks jau paprastas darbas, o iki viso jo išnaikinimo eiti tenka labai ilgai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sosnovskio barščių naikinimas – nepigus, ilgalaikis ir technologiškai ne toks jau paprastas darbas, o iki viso jo išnaikinimo eiti tenka labai ilgai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sosnovskio barščių naikinimas – nepigus, ilgalaikis ir technologiškai ne toks jau paprastas darbas, o iki viso jo išnaikinimo eiti tenka labai ilgai.<br>D.Umbraso nuotr.
Sosnovskio barščių naikinimas – nepigus, ilgalaikis ir technologiškai ne toks jau paprastas darbas, o iki viso jo išnaikinimo eiti tenka labai ilgai.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Eglė Kuktienė, rinkosaikste.lt

Jun 5, 2020, 5:13 PM, atnaujinta Jun 5, 2020, 5:15 PM

Šio invazinio augalo naikinimas – nepigus, ilgalaikis ir technologiškai ne toks jau paprastas darbas, o iki viso jo išnaikinimo eiti tenka labai ilgai.

Tiesa, šiemet šiems darbams skirta gerokai kuklesnė suma nei pernai.

Daugiausia – mieste

Kaip informavo Kėdainių rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir aplinkosaugos skyriaus vedėja Ieva Matyžiūtė, šiemet Sosnovskio barščių naikinimui skirta daugiau kaip 29 tūkst. eurų. Pernai skirta suma siekė 43,5 tūkst. eurų.

Daugiausiai lėšų skiriama Kėdainių miesto seniūnijai, mat ir šio invazinio augalo plotas čia yra didžiausias.

„Kėdainių miesto seniūnijai skiriama 12 tūkst. eurų, Surviliškio seniūnijai – 7,4 tūkst. eurų, Vilainių seniūnijai – 4,5 tūkst. eurų. Mažiausiai – vos 200 eurų – skiriama Pelėdnagių seniūnijai, ten augalų plotas yra apie 0,25 ha.

Daugiausiai Sosnovskio barščių auga Kėdainių miesto seniūnijoje – net 23 ha. Mažiausiai – Krakėse, kur invazinio augalo apimti plotai sudaro 0,2 hektaro“, – informavo skyriaus vedėja.

Dalį jau išnaikino

Iki pilno šio augalo išnaikinimo einama ne vienerius metus, tad kai kuriose seniūnijose augalų plantacijos, silpnesnės, tačiau žaliuoja ir toliau.

„Pernai Dotnuvoje buvo išnaikinta apie 0,1 ha, Pelėdnagiuose – apie 0,3 ha, Vilainiuose – 0,5 ha Sosnovskio barščių. Geresni rezultatai Surviliškyje – ten išnaikintas visas hektaras, Kėdainių miesto seniūnijos ribose – net 3,5 ha Sosnovskio barščių.

Tuo tarpu Krakėse barščių plotas šiemet toks pats, kaip pernai – nei didėja, nei mažėja. Taip pat ir Šėtos seniūnijoje Sosnovskio barščių apimtas plotas nepakito“, – informavo I.Matyžiūtė.

Darbai jau vyksta

Augalo naikinimas vyksta dvejopai – taikant chemines priemones bei mechaniniu būdu kasant, renkant šaknis.

Šiemet Šėtoje buvo taikomas tik cheminio naikinimo būdas, darbai jau atlikti.

Kai kur kitur darbai taip pat jau startavo, dar kai kur prasidės birželį.

„Dotnuvoje, Surviliškyje ir Vilainiuose darbai jau pradėti vykdyti. Sosnovskio barščiai šiose seniūnijose naikinami dviem etapais – tiek cheminiu, tiek mechaniniu būdu. Surviliškio ir Vilainių seniūnijose, jei liks lėšų, bus vykdomas ir trečias šio augalo naikinimo etapas“, – informavo skyriaus vedėja.

Birželį darbai bus pradėti miesto seniūnijoje, Pelėdnagiuose bei Krakėse. Mieste, jei liks lėšų ir bus poreikis, taip pat numatoma vykdyti ir trečią augalų naikinimo etapą.

Rekomenduoja kasti

Tuo tarpu Sosnovskio barštį naikinti turi ir tie, kurių privačiuose sklypuose jis auga. Vis dėlto šio augalo naikinimas sudėtingas – stiprūs chemikalai dažnai paveikia daug kitų augalų, o tokio stipraus poveikio pačiam Sosnovskiui ne visuomet ir turi.

Tuo tarpu mechaninis darbas su augalu pavojingas – jo sultys sukelia stiprius nudegimus.

Tačiau būtent tokį naikinimo būdą rekomenduojama rinktis privatiems asmenims – apsiginkluoti apsauginiais rūbais ir anksti, augalui dar nesuvešėjus, kasti, o vėliau jį šienauti.

„Sosnovskio barštį privačiame žemės sklype galima naikinti ir iš savivaldybės Aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos lėšų, bet pagrindinis finansavimas yra skiriamas seniūnijoms, o ne privatiems asmenims. Sosnovskio barščio naikinimui nepakanka lėšų net valstybinėje žemėje.

Taip pat patirtis rodo, kad gyventojams naikinant Sosnovskio barštį, būna daug problemų, nes cheminės medžiagos nudegina kaimyninių sklypų augalus.

Rekomenduojama, kad privatūs žemės savininkai naikinant Sosnovskio barštį taikytų mechaninį naikinimo būdą – šienavimą, giluminį arimą“, – patarė I.Matyžiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.