Kaune sodinami medžiai atkeliavo iš užsienio – užauginti Lietuvos medelynuose miestui netinka dėl kelių priežasčių

Savivaldybės atstovams paskelbus, kad mieste planuoja pasodinti 500 naujų medžių, kauniečiai iš karto suskato domėtis, iš kur jie atgabenti. Miestiečiai stebisi, kodėl nesodinami užaugintieji Lietuvoje.

Mieste sodinami medžiai, numatoma, kad darbai užtruks dar keletą savaičių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Mieste sodinami medžiai, numatoma, kad darbai užtruks dar keletą savaičių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 20, 2021, 9:32 PM

Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos Miškininkystės katedros docentė Loreta Semaškienė sakė, jog tai, kad medžiai, kurie sodinami miestuose, perkami užsienio šalyse, lemia objektyvios priežastys.

„Dažniausiai vienu metu perkama daug ir vienos ar kelių rūšių medžių. Pavyzdžiui, Kaune sodinama daug 3–4 metrų aukščio liepų. Užauginti tokius medžius nuo sėklos užtrunka 8–10 metų. Augimo metu medžiai ir jų šaknys formuojamos, tam reikia nemažų investicijų“, – pasakojo L.Semaškienė.

Dendrologė aiškino, kad mūsų medelynai dar per maži, kad galėtų tiek daug metų auginti didelį skaičių medžių, nes medelynų savininkai nežino, ar vėliau juos kas nors nupirks. Nenupirkus medelynai patirtų didelių nuostolių.

„Todėl neretai paaugę medžiai ir perkami iš Lenkijos ar kitų aplinkinių šalių medelynų.

Tose šalyse medelynai didesni ir ekonomiškai pajėgesni, jie gali pasiūlyti ne tik daugiau, bet ir pigesnių augalų“, – sakė L.Semaškienė.

Docentė pasakojo, kad miestuose sodinti miškuose augančius medžius nepriimtina dėl kelių priežasčių.

„Jei sodintume mūsų miškuose augančias liepas, jos būtų aukštesnės, lajos labiau išsišakojusios. Mieste augančių medžių aukštis turi būti mažesnis, lajos siauresnės, todėl miško medžius reikėtų ilgai formuoti.

Medžiai, skirti sodinti miestuose, medelynuose auginami specialiai“, – teigė L.Semaškienė.

Kauniečių taip mėgstamos liepos nėra tokie jau atsparūs ir miestui patys tinkamiausi medžiai.

„Liepos gana jautrios, bet mūsų klimatui tinkantys augalai. Vis dėlto mieste būtų galima sodinti ir daugiau įvairių veislių klevų ar šermukšnių.

Baltažiedžiai kaštonai yra tinkami mūsų klimatui ir miesto aplinkai, bet juos naikina kenkėjai – keršosios kaštoninės kandys. Todėl dabar neretai sodinami rausvažiedžiai kaštonai. Mūsų akiai jie nėra labai įprasti, bet atrodo gražiai ir kenkėjai jiems beveik negali pakenkti“, – sakė dendrologė.

L.Semaškienė pastebėjo, kad Kauno augalija rūpinamasi vis geriau, bet naujai pasodintais medžiais reikėtų rūpintis ypatingai, ypač gausiai laistyti vasarą, nes prie gatvių augantiems medžiams drėgmės reikia daugiau nei žaliuojantiems parkuose.

Valstybinės miškų urėdijos Kauno regioninio padalinio Raudondvario medelyno vadovė Rima Žebrauskaitė prisiminė, kad Kauno savivaldybė paskutinį kartą iš šio medelyno medžius pirko prieš 15 metų.

„Dabar galime pasiūlyti mažalapių ir didžialapių liepų, kurių aukštis – iki 3 metrų. Bet projektuotojai dažnai vaikosi madų ir tokių medžių, kokius jie numato sodinti, neretai neturime“, – sakė medelyno vadovė.

Medžius šiemet vėl atsivežė iš užsienio

Radeta Savickienė, Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja:

„Šiuo metu mieste sodinami nauji medžiai, numatoma, kad darbai užtruks dar keletą savaičių. Medžiai augs įvairiose miesto vietose – Raudondvario plente, Kęstučio gatvėje, Smetonos alėjoje, Taikos prospekte. Sodinamos liepos, beržai, klevai, uosiai, šermukšniai, ąžuolai ir kaštonai.

Šiais metais iš Nyderlandų atvežta daugiau 500 įvairių medžių sodinukų. Jiems įsigyti skirta per 60 tūkst. eurų. Visi medžių sodinukai nupirkti vykdant viešųjų pirkimų procedūras. Pagal Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatas, perkančioji organizacija negali riboti konkurencijos, todėl perkant sodinukus jų kilmės šalis nenurodoma. Pagal reikalavimą, sodinukai pritaikyti augti mūsų klimato ir miesto sąlygomis.

Vietos augintojai tiek sodinukų ir tokios rūšinės sudėties savo medelynuose neužaugina. Nyderlandų, Vokietijos, Lenkijos, Latvijos medelynuose užauginti medžių sodinukai gerai prigyja ir puikiai auga mūsų klimato sąlygomis.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.