Su nelegalių pesticidų platintojais ir naudotojais – naujos kovos priemonės

Kovojant su nelegalių (falsifikuotų, neregistruotų) augalų apsaugos produktų (toliau – AAP) tiekimu rinkai ir naudojimu, Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos (toliau – Augalininkystės tarnyba) yra numačiusi ne tik intensyviau kontroliuoti ir tirti prekyboje esančių AAP sudėties atitiktį, tačiau ir ūkio subjektų patikrinimų metu atlikti gerokai daugiau augalų (pasėlių) ir jų laukų dirvožemio tyrimų.

Nustačius, kad ūkyje buvo naudoti Lietuvoje neregistruoti, falsifikuoti, ar AAP neįrašyti Augalų apsaugos produktų naudojimo apskaitos žurnale, ir (ar) naudoti ne pagal produkto etiketėje nurodytą paskirtį, fiziniams asmenims numatoma bauda nuo 600 iki 2200 Eur.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nustačius, kad ūkyje buvo naudoti Lietuvoje neregistruoti, falsifikuoti, ar AAP neįrašyti Augalų apsaugos produktų naudojimo apskaitos žurnale, ir (ar) naudoti ne pagal produkto etiketėje nurodytą paskirtį, fiziniams asmenims numatoma bauda nuo 600 iki 2200 Eur.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2023, 8:43 PM

Iki šiol augalų ir (ar) jų dalių, taip pat dirvožemio ėminiai AAP likučiams nustatyti buvo imami tik kilus įtarimui ar gavus ūkio subjekto prašymą. „Kovojant su nelegalių AAP platinimu ir jų naudojimu, šiais metais suplanuotų ūkių patikrinimų metu dėl AAP naudojimo bus paimti apie 30–50 ėminių“, – sako Augalininkystės tarnybos direktorius Sergejus Fedotovas.

Tarnybos specialistai prieš imdami ėminius atsižvelgs į nustatytus kriterijus – naudojamus AAP, pasėtas kultūras, valdoje esančius vandens telkinius ir pan. Paimti ėminiai AAP likučiams nustatyti, kaip ir kasmet, pagal galiojančias teisės aktų nuostatas, bus tiriami akredituotoje laboratorijoje.

Nustačius, kad ūkyje buvo naudoti Lietuvoje neregistruoti, falsifikuoti, ar AAP neįrašyti Augalų apsaugos produktų naudojimo apskaitos žurnale, ir (ar) naudoti ne pagal produkto etiketėje nurodytą paskirtį, fiziniams asmenims numatoma bauda nuo 600 iki 2200 Eur.

Be to, neleistinų produktų naudotojas dar turės apmokėti ir išlaidas, patirtas ėminiui paimti, transportuoti, ištirti. Tai jam gali atsieiti nuo kelių šimtų ar net kelių tūkstančių eurų.

Informaciją apie ūkio subjektų padarytus pažeidimus dėl netinkamo AAP naudojimo Augalininkystės tarnyba perduoda Nacionalinei mokėjimo agentūrai, kuri, remdamasi nustatyta tvarka, mažina paramos išmokas.

Pernai patikrinimų metu buvo nustatyti 5 Lietuvoje platinamų neregistruotų AAP atvejai, o atlikus augalų dalių tyrimus, aptiktas dar vienas toks pažeidimas. Pažeidėjai neišvengė atsakomybės – jiems surašyti protokolai bei paskirtos baudos.

Nelegalių AAP naudotojai rizikuoja ne tik sulaukti baudos, netekti paramos, patirti kitokių išlaidų, bet ir prarasti derlių dėl nenuspėjamo neaiškios kilmės ir sudėties AAP poveikio.

Neregistruoti, falsifikuoti produktai gali kelti didelį pavojų žmonių ir gyvūnų sveikatai, nes kenksmingi cheminiai elementai (veikliosios medžiagos, priemaišos) gali kauptis augalinėje produkcijoje, užteršti dirvožemį, vandens šaltinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.