Lietuvos vynininkams atvertos galimybės: parama auginimui ir vyno gamybai

Šalies vynuogių augintojams bei perdirbėjams Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plane (Strateginis planas) numatyta parama pagal sektorinę intervencinę priemonę „Investicijos į vyno sektorių“. Nuo birželio 1 iki 30 d. bus galima teikti paraiškas ir pretenduoti į finansinę paskatą. Šiam pirmajam kvietimui skirta 43 000 Eur paramos lėšų.

Lietuvos vynuogininkų asociacijos duomenimis, Lietuvoje yra apie 100 vynuogynų, kurių plotai užima apie 40 ha. Vyndarystę profesionaliai praktikuoja apie 50 vyndarių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos vynuogininkų asociacijos duomenimis, Lietuvoje yra apie 100 vynuogynų, kurių plotai užima apie 40 ha. Vyndarystę profesionaliai praktikuoja apie 50 vyndarių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2023, 3:28 PM

Gali būti remiamos abi veiklos

Lietuvos vynuogininkų asociacijos duomenimis, Lietuvoje yra apie 100 vynuogynų, kurių plotai užima apie 40 ha. Vyndarystę profesionaliai praktikuoja apie 50 vyndarių.

Siekiant sustiprinti vyno sektorių ir labiau orientuoti jį į rinką, Lietuvos vynininkams atvertos galimybės teikti paraiškas ir prašyti paramos investicijoms į savo veiklą. Pagal priemonę yra remiama vyninių vynuogių veislių pirminė gamyba – investicijos, reikalingos vynuogėms auginti, derliui nuimti, saugoti ir tvarkyti, iš esmės nekeičiant produkto savybių, ir vyno gamyba – investicijos, reikalingos vynuogėms perdirbti ir vyno gamybos infrastruktūrai. Reikia atkreipti dėmesį, kad paramos paraiškoje gali būti nurodytos viena arba abi remiamos veiklos.

Pretenduoti į paramą gali vyninių vynuogių veislių augintojas (fizinis ir (ar) juridinis asmuo) ir vyno gamintojas (juridinis asmuo). Verta įsidėmėti, kad paramos paraiška gali būti teikiama individualiai arba su partneriu (-iais).

Pagal intervencinę priemonę parama teikiama negrąžintinos subsidijos forma, kompensuojant paramos gavėjo faktiškai patirtas tinkamas finansuoti išlaidas, patvirtintas paramos gavėjo pateiktais dokumentais.

„Paramos gavėjai viską turės įsigyti savo lėšomis ir pateikę tai įrodančius dokumentus gaus kompensaciją. Didžiausias paramos intensyvumas – 40 proc. tinkamų finansuoti projekto išlaidų sostinės regione ir 50 proc. tinkamų finansuoti projekto išlaidų – Vidurio ir Vakarų Lietuvos regione. O didžiausia paramos suma vienam projektui negalės viršyti 10 000 Eur“, – aiškino Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) Maisto pramonės ir kooperacijos skyriaus vyriausioji specialistė Agnė Digaitienė.

Pastebima, kad paramos dydis skaičiuojamas atsižvelgiant į tinkamas finansuoti projekto išlaidas be pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

Už paramos lėšas galima statyti projekte numatytai veiklai vykdyti būtinus statinius (išskyrus gyvenamuosius pastatus ir administracinės paskirties pastatus), juos rekonstruoti, atlikti kapitalinį remontą ar modernizavimą, taip pat galima pirkti naujus įrenginius ar įvairią įrangą.

Privalomasis mažiausias projektų atrankos balų skaičius – 30. Papildomi balai skiriami ūkininkaujantiems kaimo vietovėse, padedantiems saugoti aplinką, investuojantiems į gamybinių procesų skaitmeninimą, jauniesiems ūkininkams, ekologiškai ūkininkaujantiems ir kt.

Dėmesys inovatyvioms technologijoms

Pasak A.Digaitienės, sudėtinga nuspėti, kiek bus populiari ši nauja priemonė, skirta vyno sektoriui, preliminariai numatoma, kad per kvietimą galėtų būti 5 pretendentai į paramą. „Galime sulaukti tik vynuogių augintojų ar vyno gamintojų projektų. Arba gali kreiptis pareiškėjai, kurie augina vynuoges ir patys gamina vyną. Priemonė nauja, tad sudėtinga įvertinti, koks bus susidomėjimas“, – svarstė ŽŪM atstovė.

2023–2027 m. investicijoms į vyno sektorių iš viso suplanuota 0,172 mln. Eur. Teikiant paramą šiam sektoriui bus skatinama vyninių veislių vynuogynų plėtra Lietuvoje, naujų vyninių vynuogių veislių augintojų įsikūrimas, kuriama palanki terpė vynuogių auginimo bei perdirbimo veiklai vystyti.

Skiriant finansavimą vynininkams norima vyno gamybą labiau orientuoti į rinką ir didinti ūkių konkurencingumą tiek trumpuoju, tiek ilguoju laikotarpiu, daugiau dėmesio skiriant moksliniams tyrimams, inovatyvių ir pažangių technologijų diegimui ir skaitmenizacijai.

Kaip pateikti paraišką?

Svarbu žinoti, kad paramos paraiška ir reikiami dokumentai teikiami elektronine forma, pasirašyti kvalifikuotu elektroniniu parašu ir siunčiami el. paštu paraiskos@nma.lt, arba naudojantis Žemės ūkio ministerijos informacinės sistemos (ŽŪMIS) interneto prieiga adresu www.zumis.lt, pranešimų siuntimo funkcionalumu (ŽŪMIS meniu punktas „Pranešimai“), pateikiant skenuotus paraišką ir su ja teikiamus dokumentus (PDF formatu).

Paraiška ir su ja teikiami dokumentai turi būti pateikti ne vėliau kaip iki kvietimo teikti paramos paraiškas paskutinės dienos 24 valandos.

Išsamesnė informacija – www.nma.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.