Augintojas atskleidė, nuo ko priklauso geras kalakuto skonis

„Kalakutas šiandien yra viena geriausių kalėdinių dovanų. Įmonės ir organizacijos pastaraisiais metais įsitikino, kad kalakutai yra gera ir darbuotojų vertinama dovana net ir vyriškame kolektyve. Tai dovana visai šeimai: ant kalėdinio ar naujametinio stalo padėtu kalakutu džiaugiasi visa šeima“, – pasakojo Vladas Baltuonis.

Kalakutų auginimas Lietuvoje.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Kalakutų auginimas Lietuvoje.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Kalakutų auginimas Lietuvoje.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Kalakutų auginimas Lietuvoje.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 20, 2018, 4:24 PM, atnaujinta Dec 20, 2018, 4:25 PM

Su ilgamečiu kalakutų augintoju, šių paukščių auginimu užsiimančiu nuo 1995-ųjų, V.Baltuoniu lrytas.lt kalbėjosi apie kalakutų auginimo ypatybes, perspektyvas ir tai, nuo ko priklauso geras kalakutienos skonis.

Norėjo užsiimti tuo, ko niekas Lietuvoje nedarė

Kalakutų ūkio įkūrėjas pasakojo, kad auginti kalakutus paskatino pati rinka.

Pasak pašnekovo, prieš daugiau nei dvidešimt metų buvo kalbama apie tai, kad rinkoje yra per daug pieno ir mėsos. Tuo tarpu kalakutų augintojų Lietuvoje nebuvo.

„Nuo 1995 metų pradėjome užsiimti kalakutų auginimu ir buvome vieni iš veislinių kalakutų auginimo pradininkų Lietuvoje. Norėjosi daryti tai, ko niekas tuo metu Lietuvoje nedarė.

Kalakutų auginimas buvo visiškai nauja šaka, kuri pradžioje vystėsi sunkiai, o paskui po truputį įgavo pagreitį ir Lietuvos žmonės atrado bei pamėgo kalakutieną“, – teigė V.Baltuonis.

Jo kalakutų ūkis yra įkurtas Kretingos rajone, Kalniškių kaime.

Dovanoti kalakutą jau tapo tradicija

Anot kalakutų augintojo, lietuviai yra pamėgę ir labai vertina kalakutieną.

Bene didžiausia kalakuto vertė ta, kad iš jo galima gauti ir baltos, ir raudonos mėsos. Krūtinėlė, kalakuto filė yra balta mėsa, o kalakuto šlaunelės – raudona.

Pašnekovas taip pat pastebėjo, kad įmonėms ir organizacijoms dovanoti kalakutą jau tapo tradicija. Tai įrodo faktas, kad šventinio laikotarpio pardavimai sudaro trečdalį ar net ketvirtadalį visos metinės apyvartos.

Yra įmonių ir organizacijų, kurios dovanoja po keliasdešimt kalakutų. Bet yra ir tokių, kurios iš ūkio nuperka ir dovanoja po kelis šimtus ar net tūkstančius kalakutų.

Dažniausiai parduodami 5-6 kg svorio kalakutai. Dovanoti populiaru kalakutus, sveriančius virš 10 kg.

Augintojas pasakojo, kad pasitaiko ir tokių, kurie nori itin didelių kalakutų, sveriančių apie 18 kg. Kolektyvai mėgsta  pirkti didelius kalakutus vadovams, kad šie atsimintų dovaną ilgai, ypač kaip sunkiai ją nešė namo.

Paklaustas, kaip šventiniam stalui pasirinkti skanų ir kokybišką kalakutą, V.Baltuonis atskleidė, kad esminis dalykas, nuo kurio priklauso geras kalakutienos skonis ir mėsos aromatingumas yra kalakuto auginimo sąlygos.

„Žmonės dažnai kelia klausimą, kodėl skiriasi ūkyje natūraliomis sąlygomis auginamo ir prekybos centre pirkto kalakuto skonis. Priežastis paprasta – auginimo sąlygos.

Grūdines kultūras, kitaip sakant, kalakutų pašarą auginame patys, šiaudus kraikui taip pat susirenkame patys. Kraiką po to panaudojame kaip organinę trąšą javų auginimui, tai leidžia naudoti mažiau mineralinių trąšų ir cheminių priemonių.

Šiltuoju sezonu stengiamės paleisti kalakutus į lauko aptvarus, kad jie augtų kuo natūralesnėmis sąlygomis ir turėtų kuo daugiau erdvės. Visa tai prisideda prie kalakutų sveikatingumo, todėl mėsa tampa skanesnė ir aromatingesnė“, – teigė augintojas.

Nuolatinį verslo pulsą palaiko perdirbimas

V.Baltuonis pripažino, kad kalakutų auginimas būtų sudėtingas, jei neturėtų nedidelio nuosavo mėsos perdirbimo cecho. Perdirbimas leidžia ateiti tiesiai į rinką ir sėkmingai realizuoti ūkyje auginamą produkciją.

Kalakutų augintojas pasakojo, kad dabartinė veikla prasidėjo nuo viščiukų, po to kalakutų perinimo ir bendradarbiavimo su augintojais užsienio šalyse.

Pagrindinis akcentas kalakutų auginimo pradžioje buvo teikiamas prekybai kalakučiukais. Po to, pradėjus inkubuoti didesnius kiekius kalakučiukų, augintojai pastebėjo, kad visų jauniklių neišparduoda. Tai paskatino pradėti auginti likusius neparduotus kalakutus.

„Pradėję patys auginti šiuos paukščius, buvome priversti apgalvoti, kaip paskersti kalakutus. Pradžioje veždavome į perdirbimo cechus ir galiausiai įsirengėme nedidelį nuosavą perdirbimo cechą. Džiugu, kad visa tai sudarė sąlygas ne tik patiems užsiimti šia veikla, bet ir įdarbinti žmones“, – teigė ūkio įkūrėjas.

Baltuonių ūkį sudaro apie 200 ha dirbamos žemės ir apie 50 čia įdarbintų žmonių, dirbančių prekybos ir gamybos srityse.

Kalakutų skerdykla su išpjaustymo cechu buvo pastatyta 2003 metais, o 2004 metais skerdyklai suteiktas leidimas eksportuoti kalakutieną į Europos Sąjungos šalis.

Per metus ūkyje užauginama ir paskerdžiama apie 30 000 kalakutų. Mėsos per metus pagaminama apie 300 tonų.

Didžioji dalis produkcijos realizuojama Lietuvos rinkoje, kalakutai taip pat eksportuojami į Latviją. Ūkininkams yra tekę tiekti kalakutus į Daniją, Maltą, Didžiąją Britaniją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.